Salep – co to jest, jak przyrządzić?

Nie sposób zliczyć, jak wiele słodkich smakołyków mieści w sobie bogaty rozdział kuchni tureckiej. I choć wśród nich prym wiodą bezkonkurencyjne turkish delight i królowa słodkości, jej wysokość baklawa, mało kto wie, że Turcy znają również świetny sposób na przygotowanie gorącego napoju o tajemniczo brzmiącej nazwie “salep”. Dla mnie to od lat turecki nr 1. Jak smakuje salep, skąd się wziął i w jakich krajach można go kupić? 

Salep – co to jest?

Salep (tur. sahlep) to gorący, słodki napój przyrządzany ze sproszkowanych bulw storczyka męskiego. Pierwotnie ten gorący przysmak znany był w Turcji i na Bliskim Wschodzie, skąd następnie powędrował do Europy Zachodniej. Turcy doceniają salep nie tylko z uwagi na doskonały smak, ale również ze względu na zdrowotne właściwości. Nad Bosforem powszechnie uważa się bowiem, że napój wpływa korzystnie na serce, poprawia zdolności regeneracyjne organizmu oraz ogólną odporność. Moje przyjaciółki Turczynki chętnie zaliczają go również do kategorii naturalnych afrodyzjaków, których lista w Turcji jest niezwykle długa..

Czytaj także: Turecka herbata – jak smakuje, jak parzyć?

Co ciekawe, w XVII i XVIII wieku widok ulicznych sprzedawców salepu był równie popularny w Stambule, co w Londynie. Napój cieszył się dużą popularnością przede wszystkim wśród osób mniej zamożnych, jako tzw. “kawa dla ubogich”. Ziarna kawy i liście herbaty, z uwagi na wysoką cenę, nie były wówczas bowiem jeszcze tak powszechne i dostępne.

Współcześnie salep jest popularny przede wszystkim w Turcji, gdzie przygotowuje się go zwykle z proszku instant, z mlekiem oraz dodatkiem cynamonu. Ten oryginalny i najpyszniejszy jest nadal domeną ulicznych stambulskich sprzedawców, przede wszystkim w okolicy Błękitnego Meczetu oraz Bazaru Egipskiego.

Salep – znany także w Grecji!

W niemalże identycznej wersji salep sprzedawany jest również na ulicach Grecji, m.in. w Atenach. Grecka wersja nosi nazwę “σαλέπι” (salepi) i można ją nabyć również w formie proszku instant. Mi udało się kupić ostatnio grecki salep w jednym ze sklepów z przyprawami na greckiej wyspie Korfu. Przemiły sprzedawca zdradził, że choć nie jest tu tak popularny jak u sąsiadów Turków, to nigdy nie brakuje jego chętnych nabywców. Zakupiony, a następnie przyrządzony przeze mnie grecki proszek w smaku niemalże nie różnił się od tego, który poznałam w Turcji. Turecki salep w postaci proszku instant z łatwością znajdziecie na portalu Allegro oraz w sklepach internetowych, oferujących produkty sprowadzane z Turcji.

Czytaj także: Kawa po turecku – jak smakuje, jak parzyć?

Salep – jak przyrządzić?

Mój przepis na salep: 2 łyżeczki proszku instant, 2 szklanki mleka, cynamon.

Mąkę salepową zmieszać z mlekiem i gotować na małym ogniu przez około 10 minut, delikatnie mieszając. Gotowy napój wlać do filiżanki i posypać cynamonem. Afiyet olsun! :)

Agnieszka Wawrzyniak

Cześć! Mam na imię Agnieszka. Prowadzę tego bloga od 5 lat. Na Styku Kultur znajdziesz ponad 200 artykułów, dotyczących przede wszystkim Turcji, w której niegdyś mieszkałam, jak również wielu innych zakątków świata. W wolnej chwili polecam Ci lekturę mojej książki "Çanakkale i północno-zachodnia Turcja", jak również odwiedzenie mojego kanału na YouTube - @stykkultur. Dziękuję za odwiedziny! :)

Skomentuj