Co to jest Currywurst? Poznaj przysmak, który podbił serca Niemców!

autor(ka): Agnieszka Maury
0 komentarz

Currywurst to jedno z najpopularniejszych niemieckich dań typu fast-food, królujące w barach szybkiej obsługi. W swojej klasycznej wersji przysmak serwuje się zazwyczaj w formie pokrojonej grillowanej kiełbasy wieprzowej, posypanej dużą ilością curry oraz polanej sosem na bazie koncentratu pomidorowego lub ketchupem. Choć połączenie wędliny i ostrej indyjskiej przyprawy może zaskakiwać, w praktyce większość smakoszy uznaje tę potrawą za bardzo smaczną! Currywurst zwykle serwuje się w Niemczech z dodatkiem pieczywa lub z frytkami (w języku niemieckim znanymi jako pommes).

Berlin 47 of 28 Co to jest Currywurst? Poznaj przysmak, który podbił serca Niemców!
Wegetariański Currywurst z dodatkiem frytek, sosu pomidorowego i majonezu oraz w akompaniamencie popularnego berlińskiego piwa Berliner Kindl.

Historia niemieckiego currywurstu

Za pomysłodawczynię posypywania grillowanej kiełbasy curry uważa się Hertę Heuwer, niemiecką restauratorkę, która po raz pierwszy miała przygotować tę potrawę 4 września 1949 roku. Herta wzbogaciła smażone kiełbaski wieprzowe o sos otrzymany od brytyjskich żołnierzy, stworzony na bazie ketchupu, brytyjskiego sosu Worcestershire o korzennym smaku oraz indyjskiej przyprawy curry. Pierwsze próby sprzedaży fast-foodu Herta Heuwer miała czynić przy skrzyżowaniu berlińskich Kantstrasse i Kaiser-Friedrich-Strasse. Tania i sycąca przekąska okazała się niezwykle popularna wśród robotników i pracowników budowlanych, odbudowujących zdewastowany po wojnie Berlin. W późniejszym okresie restauratorka zdecydowała się otworzyć w pobliżu lokal, który – według popularnych źródeł – sprzedawał tygodniowo aż dziesięć tysięcy porcji currywurstu.

PRZECZYTAJ TAKŻE:
City-break w Berlinie – Ampelmann, Teufelsberg, wege Currywurst i inne przyjemności!

Choć lokal Herty Heuwer został zamknięty w 1974 roku, przekąska nie zniknęła z niemieckich ulic. Currywurst jest współcześnie sprzedawany w formie jedzenia na wynos na licznych stoiskach z przekąskami (Schnellimbisse), a nawet w restauracjach. Przysmak jest popularny w całym kraju, jednak przede wszystkim w okolicach Berlina, Hamburga i Zagłębia Ruhry. Każdy z tych regionów ceni przygotowuje kiełbasę z curry w nieco inny sposób – zdarzają się wersje z dodatkiem cebuli lub na bazie kiełbasy wołowej.

↑ Obejrzyj relację wideo z naszego pobytu w Berlinie ↑

Jesteś wegetarianinem lub weganem? Currywurst jest dostępny także w wersji roślinnej!

Jeśli, podobnie jak ja, nie jesz mięsa, głowa do góry! Od dłuższego czasu w Berlinie istnieje możliwość spróbowania także wegańskiej wersji currywurstu. Kiełbaski roślinne, przygotowane zwykle na bazie białka sojowego, oleju rzepakowego, mąki ryżowej, curry i innych naturalnych przypraw, grilluje się a następnie – jak w przypadku wersji klasycznej – kroi na kawałki. Całość obficie polewa się sosem pomidorowym i posypuje przyprawą curry. I choć dla miłośników mięsa, może brzmieć to nieco mało wiarygodnie, weganie i wegetarianie wreszcie mają okazję nacieszyć się przysmakiem znad Szprewy!

Guten Appetit!

Autorka bloga

Cześć, jestem Aga! Miło mi gościć Cię na Styku Kultur - blogu podróżniczym o Turcji (i reszcie świata). Znajdziesz tu ponad 300 tekstów, które powstały w wyniku moich licznych podróży. Większość z nich poświęcona jest Turcji, która zajmuje w moim sercu miejsce szczególnie. Na Styku Kultur przeczytasz również o wielu innych europejskich i azjatyckich krajach. Rozgość się i czuj, jak u siebie! 🖤

Autor zdjęć

Cześć, jestem Marcin! Pisanie zostawiam Agnieszce, za to towarzyszę Jej razem z aparatem, uwieczniając na zdjęciach to, co oglądamy. Czasem profesjonalną lustrzanką, lub bezlusterkowcem z zestawem obiektywów, innym razem komórką. Poza tym zaciągam Agę do sklepów muzycznych i na festiwale, szukając podczas naszych wojaży dobrej muzyki.

0 komentarz
0

Popularne artykuły:

Dołącz do dyskusji

Ta strona używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celu prawidłowego działania narzędzi analitycznych i społecznościowych. Zgoda Czytaj więcej

Close