Co to jest Currywurst? Poznaj przysmak, który podbił serca Niemców!
Currywurst to jedno z najpopularniejszych niemieckich dań typu fast-food, królujące w barach szybkiej obsługi. W swojej klasycznej wersji przysmak serwuje się zazwyczaj w formie pokrojonej grillowanej kiełbasy wieprzowej, posypanej dużą ilością curry oraz polanej sosem na bazie koncentratu pomidorowego lub ketchupem. Choć połączenie wędliny i ostrej indyjskiej przyprawy może zaskakiwać, w praktyce większość smakoszy uznaje tę potrawą za bardzo smaczną! Currywurst zwykle serwuje się w Niemczech z dodatkiem pieczywa lub z frytkami (w języku niemieckim znanymi jako pommes).
Historia niemieckiego currywurstu
Za pomysłodawczynię posypywania grillowanej kiełbasy curry uważa się Hertę Heuwer, niemiecką restauratorkę, która po raz pierwszy miała przygotować tę potrawę 4 września 1949 roku. Herta wzbogaciła smażone kiełbaski wieprzowe o sos otrzymany od brytyjskich żołnierzy, stworzony na bazie ketchupu, brytyjskiego sosu Worcestershire o korzennym smaku oraz indyjskiej przyprawy curry. Pierwsze próby sprzedaży fast-foodu Herta Heuwer miała czynić przy skrzyżowaniu berlińskich Kantstrasse i Kaiser-Friedrich-Strasse. Tania i sycąca przekąska okazała się niezwykle popularna wśród robotników i pracowników budowlanych, odbudowujących zdewastowany po wojnie Berlin. W późniejszym okresie restauratorka zdecydowała się otworzyć w pobliżu lokal, który – według popularnych źródeł – sprzedawał tygodniowo aż dziesięć tysięcy porcji currywurstu.
Choć lokal Herty Heuwer został zamknięty w 1974 roku, przekąska nie zniknęła z niemieckich ulic. Currywurst jest współcześnie sprzedawany w formie jedzenia na wynos na licznych stoiskach z przekąskami (Schnellimbisse), a nawet w restauracjach. Przysmak jest popularny w całym kraju, jednak przede wszystkim w okolicach Berlina, Hamburga i Zagłębia Ruhry. Każdy z tych regionów ceni przygotowuje kiełbasę z curry w nieco inny sposób – zdarzają się wersje z dodatkiem cebuli lub na bazie kiełbasy wołowej.
Jesteś wegetarianinem lub weganem? Currywurst jest dostępny także w wersji roślinnej!
Jeśli, podobnie jak ja, nie jesz mięsa, głowa do góry! Od dłuższego czasu w Berlinie istnieje możliwość spróbowania także wegańskiej wersji currywurstu. Kiełbaski roślinne, przygotowane zwykle na bazie białka sojowego, oleju rzepakowego, mąki ryżowej, curry i innych naturalnych przypraw, grilluje się a następnie – jak w przypadku wersji klasycznej – kroi na kawałki. Całość obficie polewa się sosem pomidorowym i posypuje przyprawą curry. I choć dla miłośników mięsa, może brzmieć to nieco mało wiarygodnie, weganie i wegetarianie wreszcie mają okazję nacieszyć się przysmakiem znad Szprewy!