Pastel de Nata, czyli obłędnie pyszna portugalska tartaletka

autor(ka): Agnieszka Maury
0 komentarz

Lekko przypalona delikatna skorupka Pastel de Nata skrywa pod sobą przepyszny słodki krem jajeczny, hojnie wypełniający spód z ciasta francuskiego. Mimo sporej ilości cukru, smak tartaletek przypada do gustu niemal każdemu a pobyt w Portugalii zwykle nie może obyć się bez skosztowania co najmniej jednej dziennie.

%name Pastel de Nata, czyli obłędnie pyszna portugalska tartaletka

Pastel de Nata – smakołyki z XVIII wieku

Po kilku tygodniach spędzonych na Maderze bez żadnych wątpliwości mogę wyznać, że moje serce podbiły przede wszystkim arcypyszne Pastéis de Nata, jajeczne babeczki znane zarówno na kontynencie, jak i wśród mieszkańców wszystkich portugalskich wysp. 

Receptura tarteletek została wynaleziona w XVIII wieku przez mnichów katolickich w Klasztorze Hieronimitów (por. Mosteiro dos Jerónimos) w lizbońskiej parafii Santa Maria de Belém. W momencie wynalezienie przepisu na tartaletki w klasztorze używano dużej ilości białka do krochmalenia ubrań, w tym przede wszystkim habitów zakonnic. Resztki jajek, w postaci żółtek, postanowiono wykorzystać do pieczenia słodkich ciast, w konsekwencji czego osiągnięto przepyszną recepturę, do dziś wykorzystywaną do pieczenia Pastel de Nata.

Wraz z zamknięciem wielu klasztorów w następstwie rewolucji liberalnej z 1820 roku, mnisi rozpoczęli sprzedaż ciastek do pobliskiej cukierni, dzięki czemu mogli liczyć na dodatkowe źródło dochodu. W 1834 roku słynny klasztor został zamknięty, a receptura na pyszne “pasztelki” sprzedana cukierni, której właściciele kilka lat później otworzyli legendarną w Portugalii fabrykę Fábrica de Pastéis de Belém, produkującą słodkie przysmaki.

%name Pastel de Nata, czyli obłędnie pyszna portugalska tartaletka





Historia portugalskich tartaletek

Począwszy od połowy XIX wieku zarówno mieszkańcy Lizbony, jak i wszyscy turyści przybywający do stolicy Portugalii, tłumnie odwiedzają słynną piekarnię, by skosztować najlepszych tartaletek w całym kraju, podawanych niemalże prosto z pieca! Te w wydaniu lizbońskim są zwykle posypane cynamonem i cukrem pudrem. Ich popularność sprawia, że przed cukiernią zwykle dostrzec można naprawdę pokaźne kolejki chętnych do zakupu tych niewielkich łakoci. Tradycja wypieku Pastel de Nata rozprzestrzeniła się na całą Portugalię, a także – za sprawą emigrantów – również do wielu innych krajów, jak np. Brazylia, Kanada, Australia czy Stany Zjednoczone.

Pasztelki są bardzo popularne także na Maderze, gdzie zwykle serwowane są bez dodatku cynamonu oraz cukru pudru. Przy najstarszej ulicy w Funchal, Rua de Santa Maria, znajduje się bardzo klimatyczna rodzinna piekarnia, gdzie zakupić można świeże i naprawdę pyszne tartaletki. Co dość zabawne, mimo bardzo małej przestrzeni wnętrza oraz braku jakiegokolwiek miejsca do siedzenia, rdzenni mieszkańcy miasta zwykle tłumnie stoją przy ladzie, spożywając słodycze, popijając kawę i zupełnie nie przejmując się obecnością turystów, chętnych do zakupu wypieków.

%name Pastel de Nata, czyli obłędnie pyszna portugalska tartaletka

 

Autorka bloga

Cześć, jestem Aga! Miło mi gościć Cię na Styku Kultur - blogu podróżniczym o Turcji (i reszcie świata). Znajdziesz tu ponad 300 tekstów, które powstały w wyniku moich licznych podróży. Większość z nich poświęcona jest Turcji, która zajmuje w moim sercu miejsce szczególnie. Na Styku Kultur przeczytasz również o wielu innych europejskich i azjatyckich krajach. Rozgość się i czuj, jak u siebie! 🖤

0 komentarz
12

Dołącz do dyskusji

Popularne artykuły:

MENU

Ta strona używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celu prawidłowego działania narzędzi analitycznych i społecznościowych. Zgoda Czytaj więcej

Close