Pastel de Nata, czyli obłędnie pyszna portugalska tartaletka

autor(ka): Agnieszka Maury
0 komentarz

Lekko przypalona delikatna skorupka Pastel de Nata skrywa pod sobą przepyszny słodki krem jajeczny, hojnie wypełniający spód z ciasta francuskiego. Mimo sporej ilości cukru, smak tartaletek przypada do gustu niemal każdemu a pobyt w Portugalii zwykle nie może obyć się bez skosztowania co najmniej jednej dziennie.

%name Pastel de Nata, czyli obłędnie pyszna portugalska tartaletka

Pastel de Nata – smakołyki z XVIII wieku

Po kilku tygodniach spędzonych na Maderze bez żadnych wątpliwości mogę wyznać, że moje serce podbiły przede wszystkim arcypyszne Pastéis de Nata, jajeczne babeczki znane zarówno na kontynencie, jak i wśród mieszkańców wszystkich portugalskich wysp. 

Receptura tarteletek została wynaleziona w XVIII wieku przez mnichów katolickich w Klasztorze Hieronimitów (por. Mosteiro dos Jerónimos) w lizbońskiej parafii Santa Maria de Belém. W momencie wynalezienie przepisu na tartaletki w klasztorze używano dużej ilości białka do krochmalenia ubrań, w tym przede wszystkim habitów zakonnic. Resztki jajek, w postaci żółtek, postanowiono wykorzystać do pieczenia słodkich ciast, w konsekwencji czego osiągnięto przepyszną recepturę, do dziś wykorzystywaną do pieczenia Pastel de Nata.





Wraz z zamknięciem wielu klasztorów w następstwie rewolucji liberalnej z 1820 roku, mnisi rozpoczęli sprzedaż ciastek do pobliskiej cukierni, dzięki czemu mogli liczyć na dodatkowe źródło dochodu. W 1834 roku słynny klasztor został zamknięty, a receptura na pyszne “pasztelki” sprzedana cukierni, której właściciele kilka lat później otworzyli legendarną w Portugalii fabrykę Fábrica de Pastéis de Belém, produkującą słodkie przysmaki.

%name Pastel de Nata, czyli obłędnie pyszna portugalska tartaletka

Historia portugalskich tartaletek

Począwszy od połowy XIX wieku zarówno mieszkańcy Lizbony, jak i wszyscy turyści przybywający do stolicy Portugalii, tłumnie odwiedzają słynną piekarnię, by skosztować najlepszych tartaletek w całym kraju, podawanych niemalże prosto z pieca! Te w wydaniu lizbońskim są zwykle posypane cynamonem i cukrem pudrem. Ich popularność sprawia, że przed cukiernią zwykle dostrzec można naprawdę pokaźne kolejki chętnych do zakupu tych niewielkich łakoci. Tradycja wypieku Pastel de Nata rozprzestrzeniła się na całą Portugalię, a także – za sprawą emigrantów – również do wielu innych krajów, jak np. Brazylia, Kanada, Australia czy Stany Zjednoczone.

PRZECZYTAJ TAKŻE
Madera : atrakcje Funchal, które trzeba zobaczyć

Pasztelki są bardzo popularne także na Maderze, gdzie zwykle serwowane są bez dodatku cynamonu oraz cukru pudru. Przy najstarszej ulicy w Funchal, Rua de Santa Maria, znajduje się bardzo klimatyczna rodzinna piekarnia, gdzie zakupić można świeże i naprawdę pyszne tartaletki. Co dość zabawne, mimo bardzo małej przestrzeni wnętrza oraz braku jakiegokolwiek miejsca do siedzenia, rdzenni mieszkańcy miasta zwykle tłumnie stoją przy ladzie, spożywając słodycze, popijając kawę i zupełnie nie przejmując się obecnością turystów, chętnych do zakupu wypieków.





%name Pastel de Nata, czyli obłędnie pyszna portugalska tartaletka

 

Autorka bloga

Cześć, jestem Aga! Miło mi gościć Cię na Styku Kultur - blogu podróżniczym o Turcji (i reszcie świata). Znajdziesz tu ponad 300 tekstów, które powstały w wyniku moich licznych podróży. Większość z nich poświęcona jest Turcji, która zajmuje w moim sercu miejsce szczególnie. Na Styku Kultur przeczytasz również o wielu innych europejskich i azjatyckich krajach. Rozgość się i czuj, jak u siebie! 🖤

0 komentarz
12

Dołącz do dyskusji

Popularne artykuły:

MENU

Ta strona używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celu prawidłowego działania narzędzi analitycznych i społecznościowych. Zgoda Czytaj więcej

x
Close