Pastel de Nata, czyli obłędnie pyszna portugalska tartaletka

Lekko przypalona delikatna skorupka Pastel de Nata skrywa pod sobą przepyszny słodki krem jajeczny, hojnie wypełniający spód z ciasta francuskiego. Mimo sporej ilości cukru, smak tartaletek przypada do gustu niemal każdemu a pobyt w Portugalii zwykle nie może obyć się bez skosztowania co najmniej jednej dziennie.

Pastel de Nata – smakołyki z XVIII wieku

Po kilku tygodniach spędzonych na Maderze bez żadnych wątpliwości mogę wyznać, że moje serce podbiły przede wszystkim arcypyszne Pastéis de Nata, jajeczne babeczki znane zarówno na kontynencie, jak i wśród mieszkańców wszystkich portugalskich wysp. 

- Reklama -

Receptura tarteletek została wynaleziona w XVIII wieku przez mnichów katolickich w Klasztorze Hieronimitów (por. Mosteiro dos Jerónimos) w lizbońskiej parafii Santa Maria de Belém. W momencie wynalezienie przepisu na tartaletki w klasztorze używano dużej ilości białka do krochmalenia ubrań, w tym przede wszystkim habitów zakonnic. Resztki jajek, w postaci żółtek, postanowiono wykorzystać do pieczenia słodkich ciast, w konsekwencji czego osiągnięto przepyszną recepturę, do dziś wykorzystywaną do pieczenia Pastel de Nata.

Wraz z zamknięciem wielu klasztorów w następstwie rewolucji liberalnej z 1820 roku, mnisi rozpoczęli sprzedaż ciastek do pobliskiej cukierni, dzięki czemu mogli liczyć na dodatkowe źródło dochodu. W 1834 roku słynny klasztor został zamknięty, a receptura na pyszne “pasztelki” sprzedana cukierni, której właściciele kilka lat później otworzyli legendarną w Portugalii fabrykę Fábrica de Pastéis de Belém, produkującą słodkie przysmaki.

Historia portugalskich tartaletek

- Reklama -

Począwszy od połowy XIX wieku zarówno mieszkańcy Lizbony, jak i wszyscy turyści przybywający do stolicy Portugalii, tłumnie odwiedzają słynną piekarnię, by skosztować najlepszych tartaletek w całym kraju, podawanych niemalże prosto z pieca! Te w wydaniu lizbońskim są zwykle posypane cynamonem i cukrem pudrem. Ich popularność sprawia, że przed cukiernią zwykle dostrzec można naprawdę pokaźne kolejki chętnych do zakupu tych niewielkich łakoci. Tradycja wypieku Pastel de Nata rozprzestrzeniła się na całą Portugalię, a także – za sprawą emigrantów – również do wielu innych krajów, jak np. Brazylia, Kanada, Australia czy Stany Zjednoczone.

Pasztelki są bardzo popularne także na Maderze, gdzie zwykle serwowane są bez dodatku cynamonu oraz cukru pudru. Przy najstarszej ulicy w Funchal, Rua de Santa Maria, znajduje się bardzo klimatyczna rodzinna piekarnia, gdzie zakupić można świeże i naprawdę pyszne tartaletki. Co dość zabawne, mimo bardzo małej przestrzeni wnętrza oraz braku jakiegokolwiek miejsca do siedzenia, rdzenni mieszkańcy miasta zwykle tłumnie stoją przy ladzie, spożywając słodycze, popijając kawę i zupełnie nie przejmując się obecnością turystów, chętnych do zakupu wypieków.

Autorka bloga
- Reklama -

Cześć, jestem Aga! Miło mi gościć Cię na Styku Kultur - blogu podróżniczym o Turcji (i reszcie świata). Znajdziesz tu ponad 350 tekstów, spośród których większość poświęcona jest Turcji. Na Styku Kultur przeczytasz również o wielu innych zakątkach świata. Rozgość się i czuj, jak u siebie! Będzie mi miło, jeśli zaobserwujesz mnie na Facebooku oraz Instagramie.

Booking.com

Nowości

Z odwiedzinami w warsztacie jednego z mistrzów tradycyjnego miedziarstwa w tureckim Diyarbakır

Bogata wiedza na temat wytwórstwa miedzi w Diyarbakır, leżącym w południowo-wschodniej Anatolii, przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Większość zakładów istnieje tu...

Istanbulkart – karta publicznego transportu w Stambule [cena, gdzie kupić, jak doładować, wskazówki]

Poruszanie się komunikacją miejską w Stambule wymaga wcześniejszego zakupienia biletów. Dawniej były to charakterystyczne plastikowe żetony, wydawane...

Od jutra kolejne obostrzenia w Turcji, w związku z rosnącą liczbą zachorowań na COVID-19

Zamknięcie kawiarni i restauracji, ograniczone godziny funkcjonowania zakładów fryzjerskich oraz galerii handlowych, a także częściowa weekendowa "godzina policyjna" - to tylko niektóre...

Stambulski “Tünel” – druga najstarsza podziemna kolej w Europie!

W 1875 roku w Stambule (ówczesnym Konstantynopolu) zakończono prace nad budową kolejki "Tünel", będącej drugą podziemną koleją w Europie, tuż po otwartym...

Koronawirus w Turcji: Godzina policyjna dla seniorów w Stambule i Ankarze oraz zakaz palenia na terenie całego kraju [LISTOPAD 2020]

Do 12 listopada 2020 w Turcji odnotowano 402,053 zakażeń COVID-19. 11,145 osób zmarło, a 344,613 wyzdrowiało. Liczba aktywnych przypadków zachorowań wynosi...

Dźwięki znad Bosforu – Timur Selçuk “İspanyol Meyhanesi”

6 listopada w Stambule, w wieku 74 lat, odszedł Timur Selçuk, popularny turecki piosenkarz, pianista, dyrygent oraz kompozytor. Był synem tureckiego...


ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Polecane

Jak otrzymać pozwolenie na stały pobyt w Turcji?

Jak otrzymać pozwolenie na pobyt w Turcji,...

Jacy są Turcy? Luz

Jacy są Turcy? Wśród niezbyt zaawansowanych znawców...

Czy w Turcji obowiązuje EKUZ?

Turcja to  państwo położone na półwyspie Azja...

Stambulski “Tünel” – druga najstarsza podziemna kolej w Europie!

W 1875 roku w Stambule (ówczesnym Konstantynopolu)...
x