Przepis na sütlaç, czyli popularny turecki deser ryżowy na mleku

autor(ka): Agnieszka Maury
Podoba Ci się tutaj? Pomóż nam dotrzeć do większej ilości czytelników:

Choć turecka kuchnia słynie z niezliczonej ilości pysznych deserów, sütlaç zajmuje wśród nich miejsce szczególne, a o jego popularności najlepiej świadczy fakt, że można go zakupić niemalże w każdej restauracji nad Bosforem, a – w nieco mniej smacznej wersji – bardzo często także w zwykłych sklepach spożywczych. Turecką wersję ryżu na mleku uwielbiają zarówno dorośli, jak i dzieci. Ryżowy pudding sprawdza się świetnie o każdej porze roku, a za sprawą zaledwie kilku składników oraz szybkiego sposobu przygotowania, stanowi najlepszy sposób na poczęstunek dla nieoczekiwanych gości.

Jeżeli tęsknicie za smakami tureckiej kuchni mam dla Was dobrą wiadomość! Sütlaç, podobnie jak simity, przepisem na które podzieliłam się z Wami niedawno, można z łatwością przygotować w domu!

Sutlac min 1 of 1 150x150 Przepis na sütlaç, czyli popularny turecki deser ryżowy na mleku

Przepis na sütlaç, czyli popularny turecki deser ryżowy na mleku

Podoba Ci się tutaj? Pomóż nam dotrzeć do większej ilości czytelników:Choć turecka kuchnia słynie z niezliczonej ilości pysznych deserów, sütlaç zajmuje wśród nich miejsce szczególne, a o jego popularności najlepiej… Turcja sütlaç, sutlac, deser ryżowy, ryż na mleku, turecki deser ryżowy European Wydrukuj przepis
Ilość: 6 Czas przygotowania: Czas gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

  • 1/2 szklanki białego ryżu
  • 4 szklanki mleka (w kilku przepisach znalazłam zalecenia o użyciu większej ilości mleka, jednak moim zdaniem, tyle w zupełności wystarczy)
  • 1/2 szklanki cukru (jeżeli uwielbiacie bardzo słodkie desery, możecie zwiększyć ilość cukru)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
  • 2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • cynamon w proszku

Sposób przygotowania

  1. Wypłucz dokładnie ryż, a następnie gotuj go w garnku z wodą do momentu, w którym stanie się miękki. Ja ugotowałam ryż przy pomocy parowaru.
  2. Ugotowany do miękkości ryż zalej mlekiem i gotuj dalej przez około 8-10 minut na małym ogniu aż do zgęstnienia. Uwaga! Mleko lubi się przypalać, dlatego nie zapominaj o częstym mieszaniu i pilnowaniu gotowanego przysmaku.
  3. Rozrób mąkę ziemniaczaną szklance, wypełnionej do połowy mlekiem. Dodaj całość do gotującego się mleka i ryżu oraz dokładnie wymieszaj.
  4. Wsyp do garnka cukier oraz dodaj ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. 
  5. Turecki deser jest już prawie gotowy! Przelej go do niewielkich żaroodpornych miseczek.
  6. Najpyszniejsza wersja deseru to ta zapiekana w piekarniku (tur. fırın sütlaç) i właśnie jej przygotowanie gorąco Ci polecam! W tym celu rozgrzej piekarnik do 180 ° C i podpiekaj przysmak przez około 15 minut, do momentu, gdy jego wierzchnia warstwa nabierze ciemniejszych przebarwień. 
  7. Przypieczony sütlaç posyp cynamonem (Turcy do dekoracji często używają również pistacji lub bakalii) i pozostaw do ostygnięcia. Następnie włóż deser do lodówki - w wersji mocno schłodzonej smakuje najlepiej! 

Afiyet olsun! :) 

 
Autorka bloga

Cześć, jestem Aga! Miło mi gościć Cię na Styku Kultur - blogu podróżniczym o Turcji (i reszcie świata). Znajdziesz tu ponad 300 tekstów, które powstały w wyniku moich licznych podróży. Większość z nich poświęcona jest Turcji, która zajmuje w moim sercu miejsce szczególnie. Na Styku Kultur przeczytasz również o wielu innych europejskich i azjatyckich krajach. Rozgość się i czuj, jak u siebie! ?


Podoba Ci się tutaj? Pomóż nam dotrzeć do większej ilości czytelników:

Dołącz do dyskusji

Ta strona używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celu prawidłowego działania narzędzi analitycznych i społecznościowych. Zgoda Czytaj więcej

Close