Dżem z bakłażana – warzywna konfitura, której warto spróbować w Turcji

autor(ka): Agnieszka Maury
Podoba Ci się tutaj? Pomóż nam dotrzeć do większej ilości czytelników:

Gdy kilka lat temu na Bozcaadzie, tureckiej wyspie zlokalizowanej w północno-zachodniej części kraju, spróbowałam dżemu z pomidorów, wydawało mi się, że już nic bardziej mnie w kwestii tureckich przetworów mnie nie zaskoczy. A jednak! Kilka lat później w Antalyi odkryłam, że jednym z lokalnych przysmaków jest dżem bakłażanowy (tur. patlıcan reçeli). I choć mogłoby się wydawać, że patlıcan (z tur. bakłażan) w tej wersji się raczej nie sprawdzi, bakłażanowa marmolada uchodzi w Turcji za jedną z pyszniejszych! Receptura dżemu jest bardzo prosta – wystarczy kilka małych bakłażanów, cukier puder, woda oraz sok z cytryny.

Bakłażan zawiera sporo witamin i minerałów, dzięki którym korzystnie wpływa na pracę układu sercowo-naczyniowego, zmniejsza ryzyko cukrzycy oraz obniża cholersterol. A w związku z tym, że bakłażanowi przypisuje się tyle właściwości leczniczych, dżemem bakłażanowym w Turcji chętnie zajadają się nawet te osoby, które nie przepadają za smakiem bakłażana!

Koniecznie spróbuj tego przysmaku podczas wakacji nad Bosforem. :)



IMG 2702 Dżem z bakłażana   warzywna konfitura, której warto spróbować w Turcji
Autorka bloga

Cześć, jestem Aga! Miło mi gościć Cię na Styku Kultur - blogu podróżniczym o Turcji (i reszcie świata). Znajdziesz tu ponad 300 tekstów, które powstały w wyniku moich licznych podróży. Większość z nich poświęcona jest Turcji, która zajmuje w moim sercu miejsce szczególnie. Na Styku Kultur przeczytasz również o wielu innych europejskich i azjatyckich krajach. Rozgość się i czuj, jak u siebie! ?


Podoba Ci się tutaj? Pomóż nam dotrzeć do większej ilości czytelników:

Dołącz do dyskusji

Ta strona używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celu prawidłowego działania narzędzi analitycznych i społecznościowych. Zgoda Czytaj więcej

Close