Zielone migdały zwiastunem nadejścia wiosny w południowo-wschodniej Turcji

autor(ka): Agnieszka Maury
0 komentarz
caglabadem Zielone migdały zwiastunem nadejścia wiosny w południowo wschodniej Turcji

Do Mardin, miasta zlokalizowanego w południowo-wschodniej Turcji, dotarliśmy na początku maja. Pierwszy spacer wzdłuż miejskich ulic pozwolił odkryć nam niezliczoną liczbę straganów, oferujących çağla badem, czyli zielone, niedojrzałe migdały. Jak się okazało, był to ostatni moment, by przyjrzeć się im z bliska, bowiem sezon ich sprzedaży w regionie rozpoczyna się w ostatnim tygodniu marca i trwa do końca kwietnia. W świeżej wersji można je zatem spożywać jedynie przez 15-20 dni w roku! Wśród lokalnych mieszkańców krąży powiedzenie, że çağla badem to jeden z namacalnych dowodów nadejścia wiosny.

PRZECZYTAJ TAKŻE
10 powodów, dla których warto odwiedzić tureckie Mardin

Smak i właściwości zdrowotne zielonych migdałów

Çağla badem to migdały, które nie są jeszcze dojrzałe, mają jasnozielony kolor oraz charakterystyczny meszek na powierzchni. Ich smak jest dosyć kwaśny, a zarazem bardzo soczysty i przypomina nieco skrzyżowanie zielonego jabłka z zielonym, niedojrzałym winogronem. Turcy spożywają niedojrzałe migdały zwykle w całości, lub przecinają je i wydobywają z nich sam owoc, którego konsystencja na tym etapie przypomina nieco galaretkę. I choć nie wszystkim przypadnie do gustu, niektórzy cenią go znacznie bardziej od dojrzałych migdałów. Wśród zwolenników, zielona wersja uchodzi nie tylko za pyszną, ale również za niezwykle zdrową. Turcy wierzą, że codzienne spożywanie kilku sztuk wzmacnia system odpornościowy. Niedojrzałe migdały są bogate w witaminy i minerały – zawierają fosfor, wapń, żelazo, potas, magnez, cynk, jak również są bogate w błonnik oraz stanowią źródło witaminy A, B, C i E. Według niektórych migały te zmniejszają ryzyko chorób serca, poprzez obniżanie cholersterolu. Co więcej, mają też pomagać chudnąć.

PRZECZYTAJ TAKŻE
Dicle Köprüsü - zabytkowy most na rzece Tygrys

Gdzie można znaleźć çağla badem po sezonie?

Gdy sezon na çağla badem mija, Turkom pozostaje nabywanie ich w wersji mrożonej. Cena niedojrzałych mrożonych migdałów wynosi około 20 TL za 200 gr produktu, co w przeliczeniu na złotówki wynosi około 13 zł.

Autorka bloga

Cześć, jestem Aga! Miło mi gościć Cię na Styku Kultur - blogu podróżniczym o Turcji (i reszcie świata). Znajdziesz tu ponad 300 tekstów, które powstały w wyniku moich licznych podróży. Większość z nich poświęcona jest Turcji, która zajmuje w moim sercu miejsce szczególnie. Na Styku Kultur przeczytasz również o wielu innych europejskich i azjatyckich krajach. Rozgość się i czuj, jak u siebie! 🖤

0 komentarz
0

Dołącz do dyskusji

Popularne artykuły:

MENU

Ta strona używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celu prawidłowego działania narzędzi analitycznych i społecznościowych. Zgoda Czytaj więcej

Close