wtorek, 28 maja, 2024
17.9 C
Istanbul

Turecka kuchnia

Co to jest boza? Z odwiedzinami w legendarnej pijalni bozy w Stambule – Vefa Bozacısı

Zastanawialiście się kiedyś, czym tak właściwie jest tajemniczy napój o nazwie boza, sprzedawany w Turcji przede wszystkim jesienią i zimą? Dziś zabieram Was do...

Kultowy street food ze Stambułu

Kuchnia turecka, ciesząca się uznaniem na całym świecie, słynie zarówno z restauracji wyróżnionych gwiazdkami Michelin, jak i z tradycyjnych dań regionalnych. Serce tureckiej kulinarnej...
Styk Kultur - blog o Turcji | Category Template - Free News

Najpopularniejsze tureckie przyprawy

Jest wiele powodów, dla których turecka kuchnia uznawana jest za jedną z najlepszych na świecie, ale jednym z kluczowych...

Rozgrzewające tureckie napoje na jesienne dni

Odkryj rozgrzewające tureckie napoje na naszym blogu podróżniczym! Przewodnik po aromatycznej kawie, orzeźwiającym salepie i tradycyjnych herbatkach. Wprowadź swoje...

5 grudnia to Światowy Dzień Kawy po Turecku!

Jej kuszący aromat wypełnia tureckie domy, biura, kawiarnie i ulice. Specjalnie parzona kawa – bo o niej mowa, jest...

Stambuł oczami wegetarian. Nasze kulinarne odkrycia

Nie jest tajemnicą, że Turcja to nie kulinarny raj dla wegetarian. O ile w tureckich kartach menu nie brakuje...

Co to jest simit? Odkryj historię i aromatyczny smak popularnej przekąski w Turcji

Zastanawiasz się, co to jest simit? Najwyższy czas poznać historię i podstawowe rodzaje tej popularnej tureckiej przekąski! Simit -...

Tureckie szlaki smaków: eksplorując kulinarny labirynt Stambułu

Stambuł - to nie tylko miasto z mistyczną historią, gdzie przeszłość splata się z nowoczesnością, a Zachód łączy się...

Baklawa: słodka rywalizacja między Turcją a Grecją wciąż trwa

Baklawa, wykwintna i zmysłowa kompozycja słodkości, ponownie stała się punktem spornym między Grecją a Turcją, przypominając nam o długiej...

Kulinarne inspiracje znad Bosforu: turecki kumpir w wersji home made 

Kumpir, czyli zapiekany ziemniak faszerowany plejadą dodatków to jedno z popularnych tureckich dań typu fast-food. W jaki sposób przygotować...

Kawa po turecku – jak smakuje, jak parzyć oraz jak serwować?

"Türk kahvesi", czyli kawa po turecku, od wieków stanowi integralną część tureckiej kultury i jest dla Turków czymś znacznie ważniejszym, niż jedynie gorącym napojem z kofeiną.

Co to jest salep? Jak go przyrządzić?

Salep to popularny w Turcji gorący, słodki napój przyrządzany ze sproszkowanych bulw storczyka męskiego.

Wyjątkowe napoje, których warto skosztować w Turcji

Odkryj 6 wyjątkowych napojów, których warto spróbować w trakcie pobytu w Turcji.

Odkryj szerbet, popularny turecki napój orzeźwiający 

Upalne letnie dni to czas, w którym szukamy sposobów na orzeźwienie i schłodzenie naszego ciała. Turcy już w czasach...

Co to jest Yaprak Sarma? Przysmaki tureckiej kuchni

Yaprak Sarma to bardzo popularna potrawa kuchni tureckiej, wywodząca się jeszcze z czasów Imperium Osmańskiego.

Tureckie orzechowe szaleństwo: sklepy „kuruyemis”

Mało kto wie, że - ku niezadowoleniu włoskich rolników - większość orzechów używanych do produkcji słynnej Nutelli, wytwarzanej przez...

Co to jest ayran, popularny turecki napój orzeźwiający?

Gdy ktoś pyta nas o ulubiony bezalkoholowy turecki drink, bez namysłu odpowiadamy - ayran! Składający się z jogurtu, wody...

Turcy przygotowują się do Ramadanu. W Kayseri hitem pastırma pozłacana jadalnym złotem

Już 13 kwietnia rozpocznie się Ramadan (w Turcji znany jako Ramazan), tradycyjny 30-dniowy post, w trakcie którego muzułmanie na...

Czy w Turcji celebruje się Wielkanoc? Miejsca nabożeństw & przepis na Paskalya çöreği

Wielkanoc, będąca najważniejszym świętem dla wszystkich chrześcijan, nie jest powszechnie obchodzona w Turcji, kraju zamieszkiwanym w większości przez muzułmanów....

Co oferuje wyspiarska kuchnia prowincji Çanakkale? Smaki Bozcaady

Kilkusetletnia koegzystencja kultury greckiej i tureckiej znacząco wzbogaciła kuchnię wyspy Bozcaada, czyniąc ja jedną ze smaczniejszych w całym regionie...

Mięsne przekąski, które uwielbiają (prawie) wszyscy Turcy

Wbrew pozorom turecka kuchnia to nie tylko kebab, a wiele innych kultowych dań i przekąsek typu fast food. Gdy...

Czy Turcy piją alkohol? Rakı, czyli turecka wódka anyżowa

Czy Turcy piją alkohol? Jednym z wielu stereotypów dotyczących Turcji i Turków jest przeświadczenie, że w kraju nad Bosforem...

Przepis na sütlaç, czyli popularny turecki deser ryżowy na mleku

Szukasz sprawdzonego przepisu na sütlaç, czyli turecki ryż na mleku? Do przygotowania popularnego w Turcji przysmaku wystarczy zaledwie kilka...

Tęsknisz za Turcją? Wypróbuj przepis na domowe simity, czyli popularne tureckie obwarzanki!

Co to jest simit? Simit to nic innego jak turecki obwarzanek, obficie posypany sezamem. Nazwa przekąski pochodzi od tureckiego słowa...

Turecka kuchnia – street food, czyli uliczne przysmaki królujące nad Bosforem

Miłość Turków do ich własnego jedzenia i ogromny dystans do kuchni innych krajów to sprawa oczywista. Ilekroć pytam znajomych...

W Turcji odkryto starą recepturę tradycyjnego deseru, który ma szansę rozsławić prowincję Bilecik!

Jak donoszą tureckie media, podczas prac nad inwentarzem kultury prowincji Bilecik, zlokalizowanej w północno-zachodniej części kraju, odkryto recepturę tradycyjnego...