15 C
Istanbul


Strona główna Azja Turcja Turecki uniwersytet oferuje kursy z nauki o.. kawie!

Turecki uniwersytet oferuje kursy z nauki o.. kawie!

-

Nie jest tajemnicą, że Turcy nie wyobrażają sobie życia bez kawy i baklawy. Nauka o tej pierwszej trafiła właśnie na listę przedmiotów akademickich, oferowanych przez jeden z uniwersytetów w Stambule.

kawa po turecku2 Turecki uniwersytet oferuje kursy z nauki o.. kawie!
Fot. Marcin Bąkiewicz

Nauka o kawie w ofercie tureckiego uniwersytetu

Do oferty edukacyjnej stambulskiego Uniwersytetu Okan trafiły właśnie zajęcia z nauki o kawie. Przedmiot niemal natychmiast spotkał się z ogromnym zainteresowaniem studentów kierunków gastronomicznych, jak również miłośników “małej czarnej”, których w Turcji nie brakuje. Wykłady prowadzone są przez certyfikowanych baristów i specjalistów w dziedzinie parzenia kawy. Jednym z nich jest Cenk Girginol, popularny nad Bosforem znawca trunku, mający wiele zasług w dziedzinie rozwoju krajowych oraz międzynarodowych szkoleń baristów.

[irp posts=”17102″ name=”Lubisz Breaking Bad? To miejsce w Stambule Cię zachwyci!”]

Program kursu “kawologii” zawiera wiele interesujących przedmiotów, jak chociażby historia kawy, proces uprawy kawowca oraz techniki przygotowywania napoju. Oprócz teorii, studenci będą mieli również możliwość wzięcia udziału w zajęciach praktycznych.

 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Post udostępniony przez Cenk R.Girginol (@cenkgirginol)

Kawa po turecku 

Choć wydawać by się mogło, że kawa towarzyszyła Turkom od zawsze, tradycja jej picia sięga XVI wieku, kiedy to niejaki Hakam z Aleppo i Szams z Damaszku, przybywszy do Konstantynopola, otworzyli kawiarnie w dzielnicy Tahtakale. W 2013 roku tradycja parzenia kawy po turecku została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO.

Do przyrządzenia kawy po turecku niezbędne są: kawa, cukier, woda oraz kardamon. Jeśli chcemy przygotować kawę w taki sposób, w jaki czynią to Turcy, potrzebujemy również cezve, czyli specjalny miedziany tygielek do kawy. Więcej informacji na temat sposobu parzenia kawy w tureckim stylu znajdziecie TUTAJ.

[irp posts=”3321″ name=”Kawa po turecku – jak smakuje, jak parzyć oraz jak serwować?”]

Dodaje energii, umila czas i.. przewiduje przyszłość

Piciu kawy w Turcji często towarzyszy zwyczaj wróżenia z jej fusów. Turcy (a przede wszystkim Turczynki) przykrywają filiżankę wypitej kawy talerzykiem, a następnie odwracają do góry dnem i kręcą filiżanką trzy razy zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Kształt, w jaki uformują się fusy, interpretowany jest dosyć swobodnie, podobnie jak znana w Polsce tradycja lania wosku przez dziurkę od klucza. Uważa się, że kształt kota zwiastuje nadchodzącą kłótnię, kształt ryby bogactwo a zarys fasolki – kłopoty finansowe. Ciekawe, czy o tym także będą uczyć się tureccy studenci? ;)

Co sądzicie o pomyśle studiowania wiedzy o kawie? :)

Autorka bloga

Cześć, jestem Aga! Miło mi powitać Cię na Styku Kultur. Od 8 lat piszę i opowiadam o Turcji, czego efektem jest m.in. ponad 450 tekstów, które znajdziesz na blogu. Wśród nich m.in. relacje z naszych licznych podróży do Stambułu, na Wybrzeże Egejskie, Riwierę Turecką, do Kapadocji i okolic a także do południowo-wschodniej Anatolii. Zaobserwuj mój kanał na Instagramie oraz Facebooku, by być na bieżąco z naszymi kolejnymi podróżami! 

►► Uważasz treści ze Styku Kultur za cenne i inspirujące? Jeśli tak, w łatwy sposób możesz pomóc w dalszym rozwoju tej strony. Wystarczy, że rezerwując swoje noclegi na portalu Booking.com skorzystasz z TEGO linku. Dzięki Twojej pomocy, otrzymam niewielką prowizję, która nie wpłynie w żaden sposób na cenę Twojej rezerwacji. :)

►►► Chcesz być na bieżąco z kolejnymi artykułami na Styku Kultur? Dopisz się do naszego newslettera i otrzymuj od czasu do czasu maile z podsumowaniem nowości!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Close