Autor zdjęć: Marcin Bąkiewicz

    Tureckie orzechowe szaleństwo: sklepy „kuruyemis”

    Mało kto wie, że – ku niezadowoleniu włoskich rolników – większość orzechów używanych do produkcji słynnej Nutelli, wytwarzanej przez firmę Ferrero, pochodzi nie z Włoch, lecz z Turcji, która jest wiodącym producentem orzechów laskowych na świecie. Dla Turków owoce leszczyny to jednak tylko jeden z wielu rodzajów przepysznych orzechów, jakie od wieków trafiają na tureckie stoły. O tym, jak fascynująca i głęboko zakorzeniona w lokalnej kulturze jest konsumpcja orzechów najlepiej przekonać się, odwiedzając specjalistyczne sklepy oferujące ich bogaty asortyment.

    Tak, to nie żart! Turcy posiadają specjalistyczne sklepy, poświęcone wyłącznie orzechom i rozmaitym wariacjom na ich temat, a także suszonym owocom, nasionom i pestkom. Tego rodzaju miejsca noszą nazwę kuruyemiş. Znajdziecie je w każdym zakątku Turcji i z łatwością poznacie po kuszącym aromacie dobiegającym zza szyby oraz pięknych wystawach, ukazujących szuflady lub kosze pełne świeżych i dorodnych produktów. A wśród nich m.in. prażone i surowe orzechy, nasiona i pestki, przyprawy, suszone owoce i warzywa, a także przygotowane na ich bazie słodycze. Pewnym dodatkiem mogą okazać się także dżemy, pasty, jak również lokalne kawy i herbaty. Turecka rozkosz w czystej postaci! 

    PRZECZYTAJ:  Kulinarne inspiracje znad Bosforu: turecki kumpir w wersji home made 


    Największą popularnością wśród tureckich orzechów cieszą się zwykle pistacje, szczególnie te sprowadzane z regionu Gaziantep. To jedna z najdroższych i najbardziej pożądanych odmian na świecie! W dalszej kolejności Turcy uwielbiają chrupać orzechy laskowe, orzechy nerkowca, migdały, orzechy włoskie i orzeszki ziemne.

    - Advertisement -

    Gdy mowa o słodkościach, które oferują tureckie sklepy z orzechami, warto spróbować m.in. şekerli leblebi, czyli pieczoną ciecierzycę pokrytą chrupiącą słodką polewą, cezerye, tradycyjny turecki deser z karmelizowanej marchewki oraz cevizli sucuk, suszoną mieszankę orzechów włoskich w gęstej melasie winogronowej lub melasie z granatów, swoim kształtem przypominającą kiełbasę.

    Smacznego / Afiyet olsun! :)

    Postaw mi kawę na buycoffee.to
    Kawa - ta czarodziejska esencja, dodająca energii i pobudzająca zmysły. Ale czy wiesz, że możesz podzielić się jej mocą z innymi? Jeśli treści ze Styku Kultur, jak kropelki czarnego złota, rozbudziły Twoje podróżnicze marzenia i chcesz wspomóc rozwój strony, postaw mi wirtualną filiżankę! Każdy łyk wirtualnej kawy przyczynia się do dalszego rozwoju Styku Kultur. :)

    Agnieszka Maury
    Agnieszka Maury
    Cześć, jestem Aga, a Styk Kultur to jeden z najstarszych i najpopularniejszych blogów podróżniczych o Turcji (i reszcie świata). Stronę rozwijam nieprzerwanie od 2013 roku. Współtwórcą Styku Kultur i autorem większości zdjęć jest Marcin Bąkiewicz. Więcej informacji o nas znajdziesz TUTAJ. Poza lekturą bloga, gorąco polecam Ci zakup mojej książki o Turcji, wydanej nakładem wydawnictwa PASCAL. Jeśli znalazłaś/eś tu to, czego szukasz, wesprzyj dalszy rozwój Styku Kultur, stawiając mi wirutalną kawę. :) 

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!
    Proszę podać swoje imię tutaj