Mało kto wie, że – ku niezadowoleniu włoskich rolników – większość orzechów używanych do produkcji słynnej Nutelli, wytwarzanej przez firmę Ferrero, pochodzi nie z Włoch, lecz z Turcji, która jest wiodącym producentem orzechów laskowych na świecie. Dla Turków owoce leszczyny to jednak tylko jeden z wielu rodzajów przepysznych orzechów, jakie od wieków trafiają na tureckie stoły. O tym, jak fascynująca i głęboko zakorzeniona w lokalnej kulturze jest konsumpcja orzechów najlepiej przekonać się, odwiedzając specjalistyczne sklepy oferujące ich bogaty asortyment.
Tak, to nie żart! Turcy posiadają specjalistyczne sklepy, poświęcone wyłącznie orzechom i rozmaitym wariacjom na ich temat, a także suszonym owocom, nasionom i pestkom. Tego rodzaju miejsca noszą nazwę kuruyemiş. Znajdziecie je w każdym zakątku Turcji i z łatwością poznacie po kuszącym aromacie dobiegającym zza szyby oraz pięknych wystawach, ukazujących szuflady lub kosze pełne świeżych i dorodnych produktów. A wśród nich m.in. prażone i surowe orzechy, nasiona i pestki, przyprawy, suszone owoce i warzywa, a także przygotowane na ich bazie słodycze. Pewnym dodatkiem mogą okazać się także dżemy, pasty, jak również lokalne kawy i herbaty. Turecka rozkosz w czystej postaci!
Największą popularnością wśród tureckich orzechów cieszą się zwykle pistacje, szczególnie te sprowadzane z regionu Gaziantep. To jedna z najdroższych i najbardziej pożądanych odmian na świecie! W dalszej kolejności Turcy uwielbiają chrupać orzechy laskowe, orzechy nerkowca, migdały, orzechy włoskie i orzeszki ziemne.
Gdy mowa o słodkościach, które oferują tureckie sklepy z orzechami, warto spróbować m.in. şekerli leblebi, czyli pieczoną ciecierzycę pokrytą chrupiącą słodką polewą, cezerye, tradycyjny turecki deser z karmelizowanej marchewki oraz cevizli sucuk, suszoną mieszankę orzechów włoskich w gęstej melasie winogronowej lub melasie z granatów, swoim kształtem przypominającą kiełbasę.
Smacznego / Afiyet olsun! :)