Autor zdjęć: Marcin Bąkiewicz

Tureckie orzechowe szaleństwo: sklepy „kuruyemis”

Książka o Turcji

Mało kto wie, że – ku niezadowoleniu włoskich rolników – większość orzechów używanych do produkcji słynnej Nutelli, wytwarzanej przez firmę Ferrero, pochodzi nie z Włoch, lecz z Turcji, która jest wiodącym producentem orzechów laskowych na świecie. Dla Turków owoce leszczyny to jednak tylko jeden z wielu rodzajów przepysznych orzechów, jakie od wieków trafiają na tureckie stoły. O tym, jak fascynująca i głęboko zakorzeniona w lokalnej kulturze jest konsumpcja orzechów najlepiej przekonać się, odwiedzając specjalistyczne sklepy oferujące ich bogaty asortyment.

Tak, to nie żart! Turcy posiadają specjalistyczne sklepy, poświęcone wyłącznie orzechom i rozmaitym wariacjom na ich temat, a także suszonym owocom, nasionom i pestkom. Tego rodzaju miejsca noszą nazwę kuruyemiş. Znajdziecie je w każdym zakątku Turcji i z łatwością poznacie po kuszącym aromacie dobiegającym zza szyby oraz pięknych wystawach, ukazujących szuflady lub kosze pełne świeżych i dorodnych produktów. A wśród nich m.in. prażone i surowe orzechy, nasiona i pestki, przyprawy, suszone owoce i warzywa, a także przygotowane na ich bazie słodycze. Pewnym dodatkiem mogą okazać się także dżemy, pasty, jak również lokalne kawy i herbaty. Turecka rozkosz w czystej postaci! 

PRZECZYTAJ:  Czy w centrum Bodrum są plaże? Najlepsze miejsca do wypoczynku w mieście


Największą popularnością wśród tureckich orzechów cieszą się zwykle pistacje, szczególnie te sprowadzane z regionu Gaziantep. To jedna z najdroższych i najbardziej pożądanych odmian na świecie! W dalszej kolejności Turcy uwielbiają chrupać orzechy laskowe, orzechy nerkowca, migdały, orzechy włoskie i orzeszki ziemne.

- Advertisement -

Gdy mowa o słodkościach, które oferują tureckie sklepy z orzechami, warto spróbować m.in. şekerli leblebi, czyli pieczoną ciecierzycę pokrytą chrupiącą słodką polewą, cezerye, tradycyjny turecki deser z karmelizowanej marchewki oraz cevizli sucuk, suszoną mieszankę orzechów włoskich w gęstej melasie winogronowej lub melasie z granatów, swoim kształtem przypominającą kiełbasę.

Smacznego / Afiyet olsun! :)

- Advertisement -
Agnieszka Maury
Agnieszka Maury
Cześć, jestem Agnieszka, a Styk Kultur to jeden z najstarszych i najpopularniejszych blogów podróżniczych o Turcji. Stronę rozwijam nieprzerwanie od 2013 roku. Poza lekturą bloga, gorąco polecam Ci zakup mojej książki Turcja. W mojej krainie minaretów, aromatycznej herbaty i mruczących kotów, wydanej nakładem wydawnictwa PASCAL. Masz pytanie lub propozycję współpracy? Napisz! :)
Postaw mi kawę na buycoffee.to

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj