☞ Moje książki - sklep

Banany na Maderze

Autor zdjęć: Marcin Bąkiewicz
- Advertisement -

Banany na Maderze spotkać można już na przedmieściach Funchal, kierując się z centrum w kierunku zachodnim. Im bardziej na południe wyspy, tym mocniej jej krajobraz wypełniają tzw. fajãs, czyli wykute w skałach tarasy obsadzone, między innymi, krzewami bananowców. Najwięcej owoców hodowanych jest w rejonie od Porto de Sol do Calhety, określanym przez mieszkańców wyspy mianem bieguna ciepła.

Banany na Maderze – uprawa

Uprawa bananowców – wraz z produkcją wina – stanowią dziś jedne z głównych gałęzi przemysłu wyspy, zarówno w zakresie zatrudnienia jak i gospodarki. Ponad 80% całej produkcji bananów jest eksportowana do Portugalii kontynentalnej. Najpopularniejszą odmianą, uprawianą na Maderze począwszy od XVI wieku, jest musa acuminata, pochodząca prawdopodobnie z Wysp Kanaryjskich lub z Wysp Zielonego Przylądka.

Polecamy Ci także:  Weekend w Lublinie. Wschód Kultury - Inne Brzmienia 2018

Bananowiec to nie drzewo, choć jak drzewo wygląda. W rzeczywistości jego trzon to zachodzące na siebie liście krzewu, tworzące grubą łodygę. Nim roślina urośnie i wyda swój pierwszy kwiat, mija zwykle około sześciu miesięcy. W odpowiednim momencie kwiat bananowca zostaje usunięty, a na kiść bananów zakładana jest foliowa torba, przyśpieszająca ich dojrzewanie i chroniąca przed uszkodzeniami. Po zbiorze bananowców wycina się starą roślinę a w jej miejscu sadzi nową. Kiście bananów są na samym początku często przerzedzane tak, by nie było zbyt dużego ścisku a ich owoce osiągnęły „europejski” rozmiar. Podczas procesu zbierania bananów rolnicy muszą dbać o to, by żadnego z nich nie uszkodzić lub naciąć, gdyż automatycznie zaliczone zostaną do drugiego gatunku.

- Advertisement -
Polecamy Ci także:  Portugalia : Karnawał na Maderze

Lubisz żółte i słodkie banany? Nie mam dla Ciebie dobrej wiadomości :)

Nim banan zostanie zakwalifikowany do eksportu sprawdza się, czy jest odpowiednio zielony i twardy. Żółte, miękkie i słodziutkie banany, jakie znamy z naszych sklepów, dla ich producentów są już drugim gatunkiem, przeznaczonym do odrzutu lub.. pokarmu dla świń. :) Banany eksportowane są w specjalistycznych chłodniach, tak by maksymalnie opóźnić proces ich dojrzewania. Transportowane do Europy z wielu zakątków świata, owoce zwykle trafiają na kontynencie do specjalnych „komór gazowych” gdzie za sprawą etylenu dojrzeją, zżółkną i urzekną europejskich konsumentów.

Banany na Maderze są stosunkowo małe, lecz dużo słodsze niż te pochodzące z innych zakątków świata, prawdopodobnie za sprawą ich naturalnie wysokiego stężenia cukru. Owoce, jakie znaleźć możemy w maderskich sklepach lub na lokalnych bazarach, są także intensywnie zielone i zdatne do jedzenia dopiero na drugi lub trzeci dzień. W związku z tym, że mieszkańcy Madery mają bananów pod dostatkiem, wykorzystują je w kuchni tak często jak my nasze ziemniaki. Potraw oraz napoi z dodatkiem bananów jest wiele, a co dość zaskakujące, wiele z nich nie ma nic wspólnego z deserem..

- Advertisement -
Polecamy Ci także:  Atrakcje Gaziantep, Turcja: Muzeum Kulinarne Emine Göğüş

Festiwal Bananów na Maderze

Corocznie w lipcu, w wiosce Madalena do Mar, oddalonej o jakieś 30 kilometrów na zachód od Funchal obchodzona jest Festa da Banana, czyli Festiwal Bananów, mający na celu promocję lokalnych produktów. Turyści odwiedzający wyspę w tym okresie mają szansę kosztować bananów, jak również wszystkich tradycyjnych wyspiarskich przysmaków. 

Szukasz hotelu w okolicy?

Booking.com
- Advertisement -

5 KOMENTARZE

  1. Pani Agnieszko. Bardzo ciekawy artykuł.Jedna uwaga- roślin, a co za tym idzie i bananów się nie hoduje,lecz uprawia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Sprawdź inne artykuły według kategorii:
Strona głównaEuropaBanany na Maderze

Podobne artykuły

Czy Malta jest w Unii Europejskiej?

Malta, malowniczy archipelag na Morzu Śródziemnym, od lat przyciąga uwagę turystów i inwestorów z całego świata. Ze względu na strategiczne położenie, bogatą historię i...
Europa
2
minutes

Manisa mesir macunu – tradycyjny turecki przysmak, który zyskał chronione oznaczenie...

Manisa mesir macunu to jeden z najbardziej rozpoznawalnych tureckich smakołyków, który w ostatnim czasie zdobył szczególne uznanie na arenie międzynarodowej. Produkt, który przez wieki...
Inspiracje kulinarne
3
minutes
Camacha 7 of 27

Camacha – maderskie centrum wikliniarstwa

15 kilometrów na północny wschód od Funchal znajduje się górska miejscowość Camacha, rozsławiona na całą Maderę za sprawą lokalnych wyrobów wikliniarskich. Co warto tu...
Europa
2
minutes
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Padwa Wlochy 18 of 32

Padwa, Włochy: Co warto zobaczyć w mieście arkad i św. Antoniego?...

Padwa (wł. Padova) to malownicze miasto w regionie Veneto w północnych Włoszech, mogące pochwalić się bogatą historią oraz wieloma atrakcjami. Choć nie sposób porównać...
Europa
9
minutes
Karagoz teatr cieni Turcja 2

Karagöz – turecki teatr cieni o ponad 500-letniej tradycji

Karagöz, czyli tradycyjny turecki teatr cieni, to sztuka licząca ponad 500 lat, stanowiąca jeden z najistotniejszych i najstarszych elementów kultury Anatolii. Główni bohaterowie historii...
Kultura i sztuka
3
minutes
Berlin metro 10

Komunikacja miejska w Berlinie – jak podróżować po stolicy Niemiec? [metro,...

Berlin to stolica, a zarazem największe miasto Niemiec, zamieszkiwane przez niemal 4 mln osób. Choć jego powierzchnia liczy niespełna 900 km², za sprawą świetnie...
Europa
6
minutes