☞ Moje książki - sklep

Banany na Maderze

Autor zdjęć: Marcin Bąkiewicz
- Advertisement -

Banany na Maderze spotkać można już na przedmieściach Funchal, kierując się z centrum w kierunku zachodnim. Im bardziej na południe wyspy, tym mocniej jej krajobraz wypełniają tzw. fajãs, czyli wykute w skałach tarasy obsadzone, między innymi, krzewami bananowców. Najwięcej owoców hodowanych jest w rejonie od Porto de Sol do Calhety, określanym przez mieszkańców wyspy mianem bieguna ciepła.

Banany na Maderze – uprawa

Uprawa bananowców – wraz z produkcją wina – stanowią dziś jedne z głównych gałęzi przemysłu wyspy, zarówno w zakresie zatrudnienia jak i gospodarki. Ponad 80% całej produkcji bananów jest eksportowana do Portugalii kontynentalnej. Najpopularniejszą odmianą, uprawianą na Maderze począwszy od XVI wieku, jest musa acuminata, pochodząca prawdopodobnie z Wysp Kanaryjskich lub z Wysp Zielonego Przylądka.

Polecamy Ci także:  Węgierski grobowiec sułtana Sulejmana zostanie przekształcony w muzeum!

Bananowiec to nie drzewo, choć jak drzewo wygląda. W rzeczywistości jego trzon to zachodzące na siebie liście krzewu, tworzące grubą łodygę. Nim roślina urośnie i wyda swój pierwszy kwiat, mija zwykle około sześciu miesięcy. W odpowiednim momencie kwiat bananowca zostaje usunięty, a na kiść bananów zakładana jest foliowa torba, przyśpieszająca ich dojrzewanie i chroniąca przed uszkodzeniami. Po zbiorze bananowców wycina się starą roślinę a w jej miejscu sadzi nową. Kiście bananów są na samym początku często przerzedzane tak, by nie było zbyt dużego ścisku a ich owoce osiągnęły „europejski” rozmiar. Podczas procesu zbierania bananów rolnicy muszą dbać o to, by żadnego z nich nie uszkodzić lub naciąć, gdyż automatycznie zaliczone zostaną do drugiego gatunku.

- Advertisement -
Polecamy Ci także:  Co to jest boza? Z odwiedzinami w legendarnej pijalni bozy w Stambule - Vefa Bozacısı

Lubisz żółte i słodkie banany? Nie mam dla Ciebie dobrej wiadomości :)

Nim banan zostanie zakwalifikowany do eksportu sprawdza się, czy jest odpowiednio zielony i twardy. Żółte, miękkie i słodziutkie banany, jakie znamy z naszych sklepów, dla ich producentów są już drugim gatunkiem, przeznaczonym do odrzutu lub.. pokarmu dla świń. :) Banany eksportowane są w specjalistycznych chłodniach, tak by maksymalnie opóźnić proces ich dojrzewania. Transportowane do Europy z wielu zakątków świata, owoce zwykle trafiają na kontynencie do specjalnych „komór gazowych” gdzie za sprawą etylenu dojrzeją, zżółkną i urzekną europejskich konsumentów.

Banany na Maderze są stosunkowo małe, lecz dużo słodsze niż te pochodzące z innych zakątków świata, prawdopodobnie za sprawą ich naturalnie wysokiego stężenia cukru. Owoce, jakie znaleźć możemy w maderskich sklepach lub na lokalnych bazarach, są także intensywnie zielone i zdatne do jedzenia dopiero na drugi lub trzeci dzień. W związku z tym, że mieszkańcy Madery mają bananów pod dostatkiem, wykorzystują je w kuchni tak często jak my nasze ziemniaki. Potraw oraz napoi z dodatkiem bananów jest wiele, a co dość zaskakujące, wiele z nich nie ma nic wspólnego z deserem..

- Advertisement -
Polecamy Ci także:  Florencja, Włochy: co warto zobaczyć w stolicy Toskanii? [atrakcje, kuchnia, transport, zakupy]

Festiwal Bananów na Maderze

Corocznie w lipcu, w wiosce Madalena do Mar, oddalonej o jakieś 30 kilometrów na zachód od Funchal obchodzona jest Festa da Banana, czyli Festiwal Bananów, mający na celu promocję lokalnych produktów. Turyści odwiedzający wyspę w tym okresie mają szansę kosztować bananów, jak również wszystkich tradycyjnych wyspiarskich przysmaków. 

Szukasz hotelu w okolicy?

Booking.com
- Advertisement -

5 KOMENTARZE

  1. Pani Agnieszko. Bardzo ciekawy artykuł.Jedna uwaga- roślin, a co za tym idzie i bananów się nie hoduje,lecz uprawia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Sprawdź inne artykuły według kategorii:
Strona głównaEuropaBanany na Maderze

Podobne artykuły

Dondurma – wyjątkowe lody, które zaskoczą Cię smakiem i konsystencją

Dondurma, tradycyjne tureckie lody, to nie tylko deser – to prawdziwe kulinarne doświadczenie. Znane z unikalnej tekstury, niezwykłych właściwości rozciągliwości oraz widowiskowych metod ich...
Inspiracje kulinarne
3
minutes

Muzeum Baan Dam, czyli Czarna Świątynia w północnej Tajlandii (Chiang Rai)

Muzeum Baan Dam (พิพิธภัณฑ์บ้านดำ), znane również jako Czarna Świątynia, to jedno z najbardziej fascynujących miejsc w północnej Tajlandii. To prywatne muzeum sztuki łączy tradycyjne...
Azja
5
minutes
co to jest salep

Rozgrzewające tureckie napoje na jesienne dni

Odkryj rozgrzewające tureckie napoje na naszym blogu podróżniczym! Przewodnik po aromatycznej kawie, orzeźwiającym salepie i tradycyjnych herbatkach. Wprowadź swoje kubki smakowe w fascynujący świat...
Inspiracje kulinarne
5
minutes
Postaw mi kawę na buycoffee.to
DSCN2977

Tbilisi: gruzińska kuchnia

Jedzenie to istotny rozdział gruzińskiej tradycji narodowej a zachwytom nad smakiem kaukaskiej kuchni nigdy nie ma końca. I słusznie! Gruzińska kuchnia jest po prostu...
Gruzja
3
minutes
KinoAtlas Stambul 2 of 13

Nowe miejsca na mapie Stambułu. Kino Atlas i Muzeum Kinematografii czekają...

Na otwarcie Kina Atlas i Muzeum Kinematografii w Stambule przybyły światowej sławy gwiazdy filmowe, reżyserzy i producenci. Historyczne Kino Atlas, mieszczące się przy Alei Istiklal...
Filmy i seriale
2
minutes
Dania Kopenhaga Andersen 10 of 16

Gdzie znajduje się grób Andersena? Odkrywamy Kopenhagę!

Kto z nas nie zna choć jednej spośród licznych baśni Hansa Christiana Andersena, duńskiego poety i baśniopisarza? Nie każdy jednak wie, że grób twórcy...
Europa
3
minutes