13.4 C
Istanbul
czwartek, 13 listopada, 2025

Co to jest Yaprak Sarma? Przysmaki tureckiej kuchni

Autor zdjęć: Marcin Bąkiewicz
- Advertisement -

Podczas pobytu w Turcji w lokalnych kartach menu bardzo często można natrafić na danie o nazwie Sarma. Przysmak pojawia się także jako: Âdi yaprak dolması, Yaprak sarması lub Yaprak dolması. Każda z nazw odnosi się do bardzo popularnej przekąski, wywodzącej się jeszcze z czasów Imperium Osmańskiego.

Styk Kultur - Agnieszka Maury | Turcja, Stambuł, książki - Co to jest Yaprak Sarma? Przysmaki tureckiej kuchni

Co to jest Yaprak Sarma? Jak smakuje?

Yaprak Sarma to nic innego jak małe gołąbki z liści winogron, faszerowane nadzieniem – najczęściej z kaszy bulgur lub ryżu oraz przypraw. Występują zarówno w wersji mięsnej (przede wszystkim w centralnej Anatolii), jak i wegetariańskiej – zeytinyağlı, popularnej głównie w regionach Morza Śródziemnego i Morza Egejskiego. Ta pyszna przekąska jest serwowana zwykle na zimno, jednak im dalej w głąb Anatolii tym częściej można spotkać się z podawaniem jej na ciepło. Sarmę zwykle spożywa się z dodatkiem soku z cytryny lub tradycyjnego tureckiego jogurtu. To bardzo pożywna, smaczna i lekka potrawa – wprost idealna na gorące letnie dni.

Polecane:  Tureccy fryzjerzy i barberzy – tradycja, kunszt i sztuka pielęgnacji

W środkowej Turcji sarma przygotowywana jest w piecu, zwykle z mięsem oraz dużą ilością sosu pomidorowego, a także z dodatkiem oleju, cebuli, orzechów, ziół oraz przypraw. Mieszkańcy Anatolii podają danie w specjalnych naczyniach ceramicznych o nazwie güveç, nadających daniu bardziej ziemisty i jeszcze lepszy smak.

- Advertisement -

Inną odmianą tej potrawy jest Baklalı dolması, pochodząca z prowincji Amasya w regionie Morza Czarnego. W tym przypadku w liście winogron zawija się mieszankę gotowanego bobu i rozdrobnionej pszenicy, a całość owija w gołąbki w kształcie prostokąta. Danie w tej części Turcji jest serwowane na miedzianej tacy, wraz z gotowanym mięsem na spodzie oraz jogurtem na wierzchu.

- Advertisement -

Afiyet olsun! (z tur. Smacznego!) :)

Polecane:  Narty w Turcji, rzut beretem od Kapadocji. Odwiedziliśmy Erciyes Ski Resort!
- Advertisement -

Blog o Turcji, Stambule, tureckiej kulturze i… reszcie świata :)

MERHABA!
Nazywam się Agnieszka Maury i od 2013 roku piszę tutaj przede wszystkim o Turcji, pomagając dziesiątkom tysięcy czytelników miesięcznie. Na Styku Kultur znajdziesz ponad 650 bezpłatnych artykułów, praktyczne wskazówki, opowieści o tureckiej kulturze i moje osobiste doświadczenia z podróży.

Jestem autorką 3 cenionych książek o Turcji i Stambule wydanych przez Wydawnictwo PASCAL. Zarówno one, jak i ten blog, uzupełniają fotografie z naszych wypraw autorstwa mojego męża, Marcina Bąkiewicza.

Lektura moich książek pozwoli Ci odkryć Turcję pełną uroku i autentyczności, z dala od turystycznego zgiełku i utartych schematów, a także doda pewności w samodzielnym eksplorowaniu tego niezwykłego kraju.

P.S. Prowadzę także prężnie rozwijającą się społeczność na Facebooku – „Miłośnicy Turcji”. Jeśli masz ochotę, dołącz do grupy!

Recenzje czytelników moich książek :