☞ Moje książki - sklep

Co to jest Yaprak Sarma? Przysmaki tureckiej kuchni

Autor zdjęć: Marcin Bąkiewicz
- Advertisement -

Podczas pobytu w Turcji w lokalnych kartach menu bardzo często można natrafić na danie o nazwie Sarma. Przysmak pojawia się także jako: Âdi yaprak dolması, Yaprak sarması lub Yaprak dolması. Każda z nazw odnosi się do bardzo popularnej przekąski, wywodzącej się jeszcze z czasów Imperium Osmańskiego.

Styk Kultur - Agnieszka Maury | Turcja, Stambuł, książki - Co to jest Yaprak Sarma? Przysmaki tureckiej kuchni

Co to jest Yaprak Sarma? Jak smakuje?

Yaprak Sarma to nic innego jak małe gołąbki z liści winogron, faszerowane nadzieniem – najczęściej z kaszy bulgur lub ryżu oraz przypraw. Występują zarówno w wersji mięsnej (przede wszystkim w centralnej Anatolii), jak i wegetariańskiej – zeytinyağlı, popularnej głównie w regionach Morza Śródziemnego i Morza Egejskiego. Ta pyszna przekąska jest serwowana zwykle na zimno, jednak im dalej w głąb Anatolii tym częściej można spotkać się z podawaniem jej na ciepło. Sarmę zwykle spożywa się z dodatkiem soku z cytryny lub tradycyjnego tureckiego jogurtu. To bardzo pożywna, smaczna i lekka potrawa – wprost idealna na gorące letnie dni.

- Reklama -
Polecamy Ci także:  Meczety Stambułu. Które warto zobaczyć?

W środkowej Turcji sarma przygotowywana jest w piecu, zwykle z mięsem oraz dużą ilością sosu pomidorowego, a także z dodatkiem oleju, cebuli, orzechów, ziół oraz przypraw. Mieszkańcy Anatolii podają danie w specjalnych naczyniach ceramicznych o nazwie güveç, nadających daniu bardziej ziemisty i jeszcze lepszy smak.

Inną odmianą tej potrawy jest Baklalı dolması, pochodząca z prowincji Amasya w regionie Morza Czarnego. W tym przypadku w liście winogron zawija się mieszankę gotowanego bobu i rozdrobnionej pszenicy, a całość owija w gołąbki w kształcie prostokąta. Danie w tej części Turcji jest serwowane na miedzianej tacy, wraz z gotowanym mięsem na spodzie oraz jogurtem na wierzchu.

- Advertisement -

Afiyet olsun! (z tur. Smacznego!) :)

Polecamy Ci także:  Zasady korzystania z bankomatów i kart płatniczych w Turcji
- Advertisement -

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Sprawdź inne artykuły według kategorii:
  • Sprawdź inne według słów kluczowych:
  • kuchnia
Strona głównaLifestyleInspiracje kulinarneCo to jest Yaprak Sarma? Przysmaki tureckiej kuchni

Podobne artykuły

Kayseri bazar 7 of 21

Drugi największy historyczny bazar Turcji: 800-letni Kayseri Çarşısı

Choć tureckie bazary nieodłącznie kojarzą się przede wszystkim ze Stambułem, drugie największe orientalne targowisko w Turcji znajduje się w centralnej Anatolii. Bazar z Kayseri...
Kayseri
3
minutes
Dzem z baklazana 6 of 1

Dżem z bakłażana – warzywna konfitura, której warto spróbować w Turcji

Gdy kilka lat temu na Bozcaadzie, tureckiej wyspie zlokalizowanej w północno-zachodniej części kraju, spróbowałam dżemu z pomidorów, wydawało mi się, że już nic bardziej...
Inspiracje kulinarne
0
minutes
Ataturk Canakkale 1 of 1

Święto Niepodległości oraz Dzień Dziecka w Turcji

Dziś w Turcji obchodzone jest Święto Niepodległości oraz Dzień Dziecka. 23 kwietnia upamiętnia obrady Wielkiego Zgromadzenia Narodowego w Turcji, jakie odbyły się z inicjatywy...
Turcja
1
minute
Postaw mi kawę na buycoffee.to
kawa min

Kawa po turecku – jak smakuje, jak parzyć oraz jak serwować?

"Türk kahvesi", czyli kawa po turecku, od wieków stanowi integralną część tureckiej kultury i jest dla Turków czymś znacznie ważniejszym, niż jedynie gorącym napojem...
Inspiracje kulinarne
3
minutes

Czy w Turcji jest bezpiecznie w 2025 roku? [ryzyko zamachów, przestępczość,...

Planujesz wakacje lub wyjazd służbowy i zastanawiasz się, czy w Turcji jest bezpiecznie? W tym artykule znajdziesz podsumowanie najważniejszych informacji związanych z bezpieczeństwem w...
Turcja
5
minutes
turecka kuchnia veganska

Turecka kuchnia wegańska – czy to możliwe?

Turecka kuchnia wegańska staje się coraz popularniejsza nad Bosforem. Wegański lahmacun, cig kofte i wiele innych - sprawdź, które dania warto spróbować!
Inspiracje kulinarne
3
minutes