12.5 C
Istanbul
Strona główna Azja Turcja Turecka kuchnia: najpopularniejsze przyprawy używane w Turcji

Turecka kuchnia: najpopularniejsze przyprawy używane w Turcji

-

- Reklama -

Jest wiele powodów, dla których turecka kuchnia uznawana jest za jedną z najlepszych na świecie, ale jednym z kluczowych jest bez wątpienia duża ilość zawartych w niej orientalnych przypraw, które wzbogacają smak posiłków nad Bosforem. Oprócz walorów smakowych, przyprawy wzmacniają aromat, a zarazem korzystnie wpływają na zdrowie. Które z nich najczęściej trafiają na tureckie stoły? Sprawdźmy!

Suszona czerwona papryka w płatkach / kırmızı pul biber

Jedną z najpopularniejszych przypraw w Turcji, która nadaje wspaniały aromat o lekko gorzkim smaku, jest suszona czerwona papryka w płatkach (tur. kırmızı pul biber). Przysmak jest chętnie dodawany przez Turków i Turczynki niemalże do wszystkich rodzajów dań, od zup, przez mięsa, aż po zapiekanki i frytki. Wiele osób uznaje czerwoną paprykę za naturalny środek przeciwbólowy, jak również jako sposób na wzmocnienie układu odpornościowego, za sprawą zawartej w niej witaminy C.

Czarny pieprz / karabiber

- Reklama -

Popularny na całym świecie czarny pieprz (tur. karabiber) można odnaleźć w niemalże każdej potrawie kuchni tureckiej. Turcy najczęściej mielą czarne ziarna i używają przyprawy w formie sproszkowanej. A co z właściwościami zdrowotnymi? Czarny pieprz ma ułatwiać trawienie oraz spalanie tłuszczu. Turcy lubią również powtarzać, że przyprawę powinno się spożywać w czasie przeziębienia, bowiem skutecznie wzmacnia ona odporność.

Mięta / nane

Za sprawą intensywnej esencji i orzeźwiającego smaku, mięta (tur. nane) jest ulubionym ziołowym dodatkiem w Turcji, stosowanym w sałatkach, przystawkach, zimnych sokach, deserach, nadziewanych warzywach oraz potrawach na bazie jogurtu. I jak wiadomo, przyprawa świetnie sprawdza się w przypadku dolegliwości żołądkowych, a także wspiera pracę układu oddechowego.

Kminek / kimyon

- Reklama -

Intensywny smak kminku (tur. kimyon) to nieodłączny element tureckiej kuchni! Aromatyczna przyprawa wzbogaca nad Bosforem przede wszystkim najpopularniejsze dania mięsne, w tym. słynne tureckie klopsiki, noszące nazwę köfte oraz pikantne kiełbaski sucuk. Nie od dziś wiadomo, że aromat kminku świetnie niweluje nadmierny zapach pieczonego i smażonego mięsa. Podobnie jak w przypadku czarnego pieprzu, także kminek jest najchętniej stosowany przez Turków w formie sproszkowanej. Jak wszystkim innym przyprawom, także i kminkowi przypisuje się sporo właściwości zdrowotnych – jego zwolennicy chętnie powtarzają, że m.in. ułatwia on trawienie oraz opóźnia proces starzenia się komórek.

Sumak / sumak

Sumak to przyprawa znana ze swojego cierpkiego smaku, porównywalnego do cytryny. Uprawia się ją przede wszystkim w południowo-wschodniej Turcji. Zebrane liście są suszone, a następnie mielone na proszek. Sumak urozmaica skład wielu słynnych tureckich potraw, w tym m.in. kebabów, jak również surowych klopsików çiğ köfte, ryb oraz tzw. tureckich ravioli, czyli niewielkich pierożków mantı. Podobnie, jak mięta, sumak łagodzi trawienie, a dodatkowo pomaga zrównoważyć poziom cukru w organizmie.

Cynamon / tarçın

Obecność cynamonu w przyrządzanych nad Bosforem potrawach sięga czasów Imperium Osmańskiego. Zapach i smak tej niezwykle aromatycznej przyprawy rozkochał w sobie zresztą podniebienia smakoszy na całym świecie! W Turcji używa się go zarówno w wersji sproszkowanej, jak i w formie lasek cynamonu. Przyprawa to nieodłączny element tureckich deserów, a co więcej posypka bez której trudno wyobrazić sobie serwowanie salepu. Co ciekawe, Turcy często doprawiają cynamonem warzywa, jagnięcinę i potrawy z kurczaka! Cynamon korzystnie wpływa na proces spalania tłuszczu, obniża poziom cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi, jak również zwiększa odporność organizmu.

Rozmaryn / biberiye

Rozmaryn (tur. biberiye) w Turcji najczęściej pozyskuje się z drzew uprawianych w basenie Morza Śródziemnego, których liście cechuje przyjemny zapach. Po zebraniu, trafiają na tureckie stoły zarówno w formie świeżej, jak i suszonej. Znany od starożytności rozmaryn, nad Bosforem najczęściej dodaje się do potraw mięsnych i sosów. Turcy często sięgają również po herbatę z rozmarynu (tur. biberiye çayı), która działa korzystnie na wiele układów – od trawiennego, przez oddechowy aż po nerwowy.

Godździki / karanfil

Przyprawa goździkowa (tur. karanfil) to kolejny integralny element tureckiej kuchni. Najczęściej można ją spotkać we wszelkiego rodzaju sorbetach, czyli orzeźwiających napojach przygotowywanych z mrożonych owoców, jak również w kompotach, ciastach, deserach i herbatach. Przyprawa sprzyja niwelowaniu bólu gardła, a także wspiera organizm w walce z dolegliwościami żołądkowymi. Co więcej, Turcy często żują goździki, by odświeżyć oddech. W wielu tureckich restauracjach gościom oferuje się w tym celu kilka goździków wraz z rachunkiem.

Autorka bloga

Cześć, jestem Aga! Miło mi powitać Cię na Styku Kultur. Od 8 lat piszę i opowiadam o Turcji, czego efektem jest m.in. ponad 450 tekstów, które znajdziesz na blogu. Wśród nich m.in. relacje z naszych licznych podróży do Stambułu, na Wybrzeże Egejskie, Riwierę Turecką, do Kapadocji i okolic a także do południowo-wschodniej Anatolii. Zaobserwuj mój kanał na Instagramie oraz Facebooku, by być na bieżąco z naszymi kolejnymi podróżami! 

Autor zdjęć

Cześć, jestem Marcin! W trakcie naszych podróży towarzyszę Agnieszce razem z aparatem, uwieczniając na zdjęciach to, co oglądamy. Zazwyczaj profesjonalną lustrzanką lub bezlusterkowcem z zestawem obiektywów, a czasami po prostu z komórką. Poza tym zaciągam Agę do sklepów muzycznych i na festiwale, szukając podczas naszych wojaży dobrej muzyki. Zajrzyj na moją stronę oraz profile na Facebooku i Instagramie, by dowiedzieć się więcej.

- Advertisement -

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Istanbul
bezchmurnie
12.5 ° C
13 °
12 °
37 %
1.5kmh
0 %
pon
11 °
wt
15 °
śr
17 °
czw
15 °
pt
13 °

Najnowsze:

Chrześcijaństwo w Turcji: 5 miejsc, które warto odwiedzić

Choć 98% ludności Turcji wyznaje islam, ślady obecności chrześcijaństwa na obszarze kraju widać w wielu miejscach. Ziemie obecnie należące...

Turcy przygotowują się do Ramadanu. W Kayseri hitem pastırma pozłacana jadalnym złotem

Już 13 kwietnia rozpocznie się Ramadan (w Turcji znany jako Ramazan), tradycyjny 30-dniowy post, w trakcie którego muzułmanie na...

Turecki duet ojciec-syn stworzył mikrotonalną gitarę z klocków Lego

Lubisz orientalne brzmienie tureckiej bağlamy? Sprawdź, jak znakomicie brzmi mikrotonalna gitara z klocków Lego, będąca pomysłem Tolgahana Çoğulu oraz...

Obostrzenia w Turcji & zasady powrotu do Polski [KWIECIEŃ 2021]

Planujesz podróż do Turcji w kwietniu lub maju 2021? Poniżej znajdziesz podsumowanie aktualnych oraz zapowiadanych obostrzeń. Do 30 marca...
Close