Turecka kuchnia: najpopularniejsze przyprawy używane w Turcji

autor(ka): Agnieszka Maury
Podoba Ci się tutaj? Pomóż nam dotrzeć do większej ilości czytelników:

Jest wiele powodów, dla których turecka kuchnia uznawana jest za jedną z najlepszych na świecie, ale jednym z kluczowych jest bez wątpienia duża ilość zawartych w niej orientalnych przypraw, które wzbogacają smak posiłków nad Bosforem. Oprócz walorów smakowych, przyprawy wzmacniają aromat, a zarazem korzystnie wpływają na zdrowie. Które z nich najczęściej trafiają na tureckie stoły? Sprawdźmy!

Suszona czerwona papryka w płatkach / kırmızı pul biber

Jedną z najpopularniejszych przypraw w Turcji, która nadaje wspaniały aromat o lekko gorzkim smaku, jest suszona czerwona papryka w płatkach (tur. kırmızı pul biber). Przysmak jest chętnie dodawany przez Turków i Turczynki niemalże do wszystkich rodzajów dań, od zup, przez mięsa, aż po zapiekanki i frytki. Wiele osób uznaje czerwoną paprykę za naturalny środek przeciwbólowy, jak również jako sposób na wzmocnienie układu odpornościowego, za sprawą zawartej w niej witaminy C.

Czarny pieprz / karabiber

Popularny na całym świecie czarny pieprz (tur. karabiber) można odnaleźć w niemalże każdej potrawie kuchni tureckiej. Turcy najczęściej mielą czarne ziarna i używają przyprawy w formie sproszkowanej. A co z właściwościami zdrowotnymi? Czarny pieprz ma ułatwiać trawienie oraz spalanie tłuszczu. Turcy lubią również powtarzać, że przyprawę powinno się spożywać w czasie przeziębienia, bowiem skutecznie wzmacnia ona odporność.



Mięta / nane

Za sprawą intensywnej esencji i orzeźwiającego smaku, mięta (tur. nane) jest ulubionym ziołowym dodatkiem w Turcji, stosowanym w sałatkach, przystawkach, zimnych sokach, deserach, nadziewanych warzywach oraz potrawach na bazie jogurtu. I jak wiadomo, przyprawa świetnie sprawdza się w przypadku dolegliwości żołądkowych, a także wspiera pracę układu oddechowego.

Kminek / kimyon

Intensywny smak kminku (tur. kimyon) to nieodłączny element tureckiej kuchni! Aromatyczna przyprawa wzbogaca nad Bosforem przede wszystkim najpopularniejsze dania mięsne, w tym. słynne tureckie klopsiki, noszące nazwę köfte oraz pikantne kiełbaski sucuk. Nie od dziś wiadomo, że aromat kminku świetnie niweluje nadmierny zapach pieczonego i smażonego mięsa. Podobnie jak w przypadku czarnego pieprzu, także kminek jest najchętniej stosowany przez Turków w formie sproszkowanej. Jak wszystkim innym przyprawom, także i kminkowi przypisuje się sporo właściwości zdrowotnych – jego zwolennicy chętnie powtarzają, że m.in. ułatwia on trawienie oraz opóźnia proces starzenia się komórek.

Sumak / sumak

Sumak to przyprawa znana ze swojego cierpkiego smaku, porównywalnego do cytryny. Uprawia się ją przede wszystkim w południowo-wschodniej Turcji. Zebrane liście są suszone, a następnie mielone na proszek. Sumak urozmaica skład wielu słynnych tureckich potraw, w tym m.in. kebabów, jak również surowych klopsików çiğ köfte, ryb oraz tzw. tureckich ravioli, czyli niewielkich pierożków mantı. Podobnie, jak mięta, sumak łagodzi trawienie, a dodatkowo pomaga zrównoważyć poziom cukru w organizmie.



Cynamon / tarçın

Obecność cynamonu w przyrządzanych nad Bosforem potrawach sięga czasów Imperium Osmańskiego. Zapach i smak tej niezwykle aromatycznej przyprawy rozkochał w sobie zresztą podniebienia smakoszy na całym świecie! W Turcji używa się go zarówno w wersji sproszkowanej, jak i w formie lasek cynamonu. Przyprawa to nieodłączny element tureckich deserów, a co więcej posypka bez której trudno wyobrazić sobie serwowanie salepu. Co ciekawe, Turcy często doprawiają cynamonem warzywa, jagnięcinę i potrawy z kurczaka! Cynamon korzystnie wpływa na proces spalania tłuszczu, obniża poziom cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi, jak również zwiększa odporność organizmu.

Rozmaryn / biberiye

Rozmaryn (tur. biberiye) w Turcji najczęściej pozyskuje się z drzew uprawianych w basenie Morza Śródziemnego, których liście cechuje przyjemny zapach. Po zebraniu, trafiają na tureckie stoły zarówno w formie świeżej, jak i suszonej. Znany od starożytności rozmaryn, nad Bosforem najczęściej dodaje się do potraw mięsnych i sosów. Turcy często sięgają również po herbatę z rozmarynu (tur. biberiye çayı), która działa korzystnie na wiele układów – od trawiennego, przez oddechowy aż po nerwowy.

Godździki / karanfil

Przyprawa goździkowa (tur. karanfil) to kolejny integralny element tureckiej kuchni. Najczęściej można ją spotkać we wszelkiego rodzaju sorbetach, czyli orzeźwiających napojach przygotowywanych z mrożonych owoców, jak również w kompotach, ciastach, deserach i herbatach. Przyprawa sprzyja niwelowaniu bólu gardła, a także wspiera organizm w walce z dolegliwościami żołądkowymi. Co więcej, Turcy często żują goździki, by odświeżyć oddech. W wielu tureckich restauracjach gościom oferuje się w tym celu kilka goździków wraz z rachunkiem.



Autorka bloga

Cześć, jestem Aga! Miło mi gościć Cię na Styku Kultur - blogu podróżniczym o Turcji (i reszcie świata). Znajdziesz tu ponad 300 tekstów, które powstały w wyniku moich licznych podróży. Większość z nich poświęcona jest Turcji, która zajmuje w moim sercu miejsce szczególnie. Na Styku Kultur przeczytasz również o wielu innych europejskich i azjatyckich krajach. Rozgość się i czuj, jak u siebie! ?

Autor zdjęć

Cześć, jestem Marcin! Pisanie zostawiam Agnieszce, za to towarzyszę Jej razem z aparatem, uwieczniając na zdjęciach to, co oglądamy. Czasem profesjonalną lustrzanką, lub bezlusterkowcem z zestawem obiektywów, innym razem komórką. Poza tym zaciągam Agę do sklepów muzycznych i na festiwale, szukając podczas naszych wojaży dobrej muzyki.


Podoba Ci się tutaj? Pomóż nam dotrzeć do większej ilości czytelników:

Dołącz do dyskusji

Ta strona używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celu prawidłowego działania narzędzi analitycznych i społecznościowych. Zgoda Czytaj więcej

Close