10.1 C
Istanbul
czwartek, 13 listopada, 2025

Co to jest ayran, popularny turecki napój orzeźwiający?

Autor zdjęć: Marcin Bąkiewicz
- Advertisement -

Gdy ktoś pyta nas o ulubiony bezalkoholowy turecki drink, bez namysłu odpowiadamy – ayran! Składający się z jogurtu, wody i soli przysmak towarzyszy niemalże wszystkim tureckim potrawom i znakomicie orzeźwia w letnie upały. 

Ayran, znany jako ulubiony letni napój Turków, to mieszanka naturalnego jogurtu, wody i soli. Całość stanowi częste uzupełnienie grillowanych dań mięsnych, lecz jest równie chętnie pity przez Turków w przerwach między posiłkami. Z uwagi na prosty skład, jest jednym z najzdrowszych zimnych napojów nad Bosforem

Jak Turcja długa i szeroka, ayran można nabyć niemal w każdym sklepie, jednak najpyszniejszy to ten, wytwarzany naturalnie. Mówi się, że najlepszy ayran jest produkowany w Susurluk, małym miasteczku w prowincji Balıkesir, leżącym niespełna 100 km na południowy-zachód od Bursy. Mieszkańcy miasta są ponoć tak dumni ze swojego „bąbelkowego” produktu, że corocznie na początku września organizują lokalny festiwal ludowy Ayran, Kültür ve Sanat Festivali

- Advertisement -
Polecane:  Czy w Turcji jest drogo? Koszty życia i podróżowania (sierpień 2021)

Do Susurluk osobiście jeszcze nie dotarliśmy, lecz o wyższości naturalnego ayranu nad tym sklepowym mogliśmy przekonać się jakiś czas temu, w trakcie odwiedzin w uroczej knajpce Antik Dara Cafe, zlokalizowanej zaledwie 7 km od granicy syryjsko-tureckiej. To jedno z niewielu miejsc w okolicy, w których można odpocząć od słońca i nieco ochłodzić się w upalne dni. Ayran jest tam produkowany niemalże na oczach odwiedzających, przy użyciu specjalnie skonstruowanej w tym celu maszyny z kranikiem. Przysmak jest serwowany w tradycyjnych miedzianych naczyniach z regionu południowo-wschodniej Anatolii, z dodatkiem listków mięty. 

- Advertisement -

W jaki sposób przyrządzić ayran?

Ayran w prosty sposób można przyrządzić samemu! Wystarczy zmieszać jogurt i wodę w proporcji 2:1 lub 1:1, a następnie dodać sól (ilość według uznania) i miętę. 

Polecane:  Transport w Stambule - wszystko, co warto wiedzieć o komunikacji miejskiej nad Bosforem w 2025 roku

Afiyet olsun! :) 

- Advertisement -

Blog o Turcji, Stambule, tureckiej kulturze i… reszcie świata :)

MERHABA!
Nazywam się Agnieszka Maury i od 2013 roku piszę tutaj przede wszystkim o Turcji, pomagając dziesiątkom tysięcy czytelników miesięcznie. Na Styku Kultur znajdziesz ponad 650 bezpłatnych artykułów, praktyczne wskazówki, opowieści o tureckiej kulturze i moje osobiste doświadczenia z podróży.

Jestem autorką 3 cenionych książek o Turcji i Stambule wydanych przez Wydawnictwo PASCAL. Zarówno one, jak i ten blog, uzupełniają fotografie z naszych wypraw autorstwa mojego męża, Marcina Bąkiewicza.

Lektura moich książek pozwoli Ci odkryć Turcję pełną uroku i autentyczności, z dala od turystycznego zgiełku i utartych schematów, a także doda pewności w samodzielnym eksplorowaniu tego niezwykłego kraju.

P.S. Prowadzę także prężnie rozwijającą się społeczność na Facebooku – „Miłośnicy Turcji”. Jeśli masz ochotę, dołącz do grupy!

Recenzje czytelników moich książek :