22.7 C
Istanbul
poniedziałek, 18 sierpnia, 2025

Co to jest Yaprak Sarma? Przysmaki tureckiej kuchni

Autor zdjęć: Marcin Bąkiewicz
Postaw mi kawę na buycoffee.to

Najnowsze

Agnieszka Maury
Agnieszka Mauryhttp://www.stykkultur.pl
Merhaba! Mam na imię Agnieszka i od 2013 roku prowadzę bloga Styk Kultur, gdzie dzielę się podróżniczymi inspiracjami – szczególnie z Turcji. Razem z moim mężem, Marcinem Bąkiewiczem tworzymy treści pełne pasji, zdjęć i praktycznych wskazówek. Sprawdź moje książki o Turcji i dołącz do mnie na Instagramie, Facebooku i w grupie Miłośnicy Turcji.
- Advertisement -

Podczas pobytu w Turcji w lokalnych kartach menu bardzo często można natrafić na danie o nazwie Sarma. Przysmak pojawia się także jako: Âdi yaprak dolması, Yaprak sarması lub Yaprak dolması. Każda z nazw odnosi się do bardzo popularnej przekąski, wywodzącej się jeszcze z czasów Imperium Osmańskiego.

Styk Kultur - Agnieszka Maury | Turcja, Stambuł, książki - Co to jest Yaprak Sarma? Przysmaki tureckiej kuchni

Co to jest Yaprak Sarma? Jak smakuje?

Yaprak Sarma to nic innego jak małe gołąbki z liści winogron, faszerowane nadzieniem – najczęściej z kaszy bulgur lub ryżu oraz przypraw. Występują zarówno w wersji mięsnej (przede wszystkim w centralnej Anatolii), jak i wegetariańskiej – zeytinyağlı, popularnej głównie w regionach Morza Śródziemnego i Morza Egejskiego. Ta pyszna przekąska jest serwowana zwykle na zimno, jednak im dalej w głąb Anatolii tym częściej można spotkać się z podawaniem jej na ciepło. Sarmę zwykle spożywa się z dodatkiem soku z cytryny lub tradycyjnego tureckiego jogurtu. To bardzo pożywna, smaczna i lekka potrawa – wprost idealna na gorące letnie dni.

Polecamy Ci także:  Zamek na wyspie Bozcaada (północno-zachodnia Turcja)

W środkowej Turcji sarma przygotowywana jest w piecu, zwykle z mięsem oraz dużą ilością sosu pomidorowego, a także z dodatkiem oleju, cebuli, orzechów, ziół oraz przypraw. Mieszkańcy Anatolii podają danie w specjalnych naczyniach ceramicznych o nazwie güveç, nadających daniu bardziej ziemisty i jeszcze lepszy smak.

- Advertisement -

Inną odmianą tej potrawy jest Baklalı dolması, pochodząca z prowincji Amasya w regionie Morza Czarnego. W tym przypadku w liście winogron zawija się mieszankę gotowanego bobu i rozdrobnionej pszenicy, a całość owija w gołąbki w kształcie prostokąta. Danie w tej części Turcji jest serwowane na miedzianej tacy, wraz z gotowanym mięsem na spodzie oraz jogurtem na wierzchu.

- Advertisement -

Afiyet olsun! (z tur. Smacznego!) :)

Polecamy Ci także:  Stambulski “Tünel” - druga najstarsza podziemna kolej w Europie!
- Advertisement -

Uwaga podróżniku! 🇹🇷

Przypominamy, że Turcja nie należy do Unii Europejskiej, więc EKUZ tam nie działa. Przed wyjazdem koniecznie zadbaj o odpowiednie ubezpieczenie turystyczne, aby uniknąć wysokich kosztów leczenia.

Sprawdź oferty na Rankomat.pl

*współpraca afiliacyjna

Masz pytania, własne doświadczenia lub zauważyłeś, że coś się zmieniło? Koniecznie zostaw komentarz! Staram się regularnie aktualizować treści, ale ze względu na ich ilość nie zawsze jest to możliwe od razu. Twoje uwagi są bardzo cenne – pomogą też innym czytelnikom.

Podobne

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj