10.1 C
Istanbul
czwartek, 13 listopada, 2025

Zielone migdały zwiastunem nadejścia wiosny w południowo-wschodniej Turcji

Autor zdjęć: Marcin Bąkiewicz
- Advertisement -
Styk Kultur - Agnieszka Maury | Turcja, Stambuł, książki - Zielone migdały zwiastunem nadejścia wiosny w południowo-wschodniej Turcji

Do Mardin, miasta zlokalizowanego w południowo-wschodniej Turcji, dotarliśmy na początku maja. Pierwszy spacer wzdłuż miejskich ulic pozwolił odkryć nam niezliczoną liczbę straganów, oferujących çağla badem, czyli zielone, niedojrzałe migdały. Jak się okazało, był to ostatni moment, by przyjrzeć się im z bliska, bowiem sezon ich sprzedaży w regionie rozpoczyna się w ostatnim tygodniu marca i trwa do końca kwietnia. W świeżej wersji można je zatem spożywać jedynie przez 15-20 dni w roku! Wśród lokalnych mieszkańców krąży powiedzenie, że çağla badem to jeden z namacalnych dowodów nadejścia wiosny.

Smak i właściwości zdrowotne zielonych migdałów

Çağla badem to migdały, które nie są jeszcze dojrzałe, mają jasnozielony kolor oraz charakterystyczny meszek na powierzchni. Ich smak jest dosyć kwaśny, a zarazem bardzo soczysty i przypomina nieco skrzyżowanie zielonego jabłka z zielonym, niedojrzałym winogronem. Turcy spożywają niedojrzałe migdały zwykle w całości, lub przecinają je i wydobywają z nich sam owoc, którego konsystencja na tym etapie przypomina nieco galaretkę. I choć nie wszystkim przypadnie do gustu, niektórzy cenią go znacznie bardziej od dojrzałych migdałów. Wśród zwolenników, zielona wersja uchodzi nie tylko za pyszną, ale również za niezwykle zdrową. Turcy wierzą, że codzienne spożywanie kilku sztuk wzmacnia system odpornościowy. Niedojrzałe migdały są bogate w witaminy i minerały – zawierają fosfor, wapń, żelazo, potas, magnez, cynk, jak również są bogate w błonnik oraz stanowią źródło witaminy A, B, C i E. Według niektórych migały te zmniejszają ryzyko chorób serca, poprzez obniżanie cholersterolu. Co więcej, mają też pomagać chudnąć.

Polecane:  Jesteś fanem serialu „Wspaniałe Stulecie”? Te fakty o dawnym Stambule naprawdę Cię zaskoczą

Gdzie można znaleźć çağla badem po sezonie?

Gdy sezon na çağla badem mija, Turkom pozostaje nabywanie ich w wersji mrożonej. Cena niedojrzałych mrożonych migdałów wynosi około 20 TL za 200 gr produktu, co w przeliczeniu na złotówki wynosi około 13 zł.

- Advertisement -

Blog o Turcji, Stambule, tureckiej kulturze i… reszcie świata :)

MERHABA!
Nazywam się Agnieszka Maury i od 2013 roku piszę tutaj przede wszystkim o Turcji, pomagając dziesiątkom tysięcy czytelników miesięcznie. Na Styku Kultur znajdziesz ponad 650 bezpłatnych artykułów, praktyczne wskazówki, opowieści o tureckiej kulturze i moje osobiste doświadczenia z podróży.

Jestem autorką 3 cenionych książek o Turcji i Stambule wydanych przez Wydawnictwo PASCAL. Zarówno one, jak i ten blog, uzupełniają fotografie z naszych wypraw autorstwa mojego męża, Marcina Bąkiewicza.

Lektura moich książek pozwoli Ci odkryć Turcję pełną uroku i autentyczności, z dala od turystycznego zgiełku i utartych schematów, a także doda pewności w samodzielnym eksplorowaniu tego niezwykłego kraju.

P.S. Prowadzę także prężnie rozwijającą się społeczność na Facebooku – „Miłośnicy Turcji”. Jeśli masz ochotę, dołącz do grupy!

Recenzje czytelników moich książek :