☞ Moje książki - sklep

Kulinarne inspiracje znad Bosforu: turecki kumpir w wersji home made 

Autor zdjęć: Marcin Bąkiewicz
- Advertisement -

Kumpir, czyli zapiekany ziemniak faszerowany plejadą dodatków to jedno z popularnych tureckich dań typu fast-food. W jaki sposób przygotować go samodzielnie w domu? Dziś dzielę się z Wami efektami mojej kuchennej przygody, w którą wyruszyłam, zaopatrzona w cenne wskazówki ze strony Przepisy.pl

Jednym z najpopularniejszych skojarzeń, związanych z Turcją, jest lokalna kuchnia. Zapachy opiekanego na ruszcie mięsa, gotowanej kukurydzy, czy pieczonych kasztanów unoszą się nad tureckimi ulicami o każdej porze roku, bezwstydnie nękając podniebienia przechodniów. Mało kto ma w sobie dostatecznie dużo silnej woli, by nie skusić się na jedną ze smacznych przekąsek. Jeszcze większym wyzwaniem może okazać się wizyta w tureckiej cukierni czy piekarni. Lokalne słodycze to jedyna w swoim rodzaju orientalna bomba kaloryczna, daleka od wypieków, które znamy z polskich domów. Kto raz poznał smak obłędnie słodkiej baklawy, lokum czy künefe, albo pokochał je do szaleństwa, albo znielubił po wsze czasy. Ja zdecydowanie zaliczam się do tej pierwszej grupy. 

- Reklama -
Polecamy Ci także:  Hotel Pera Palace w Stambule: luksus i marzenie o Orient Expressie

Turecka kuchnia jest jedyna w swoim rodzaju i dość trudno odtworzyć jej klimat w zaciszu własnego domu – szczególnie, gdy tak jak ja, nie ma się wybitnego talentu do gotowania. Na szczęście, z pomocą przychodzą sprawdzone przepisy, które są w stanie istotnie zrekompensować brak kulinarnego kunsztu i wiedzy. 

Wśród tureckich potraw z łatwością można znaleźć dania, które bazują na produktach powszechnie dostępnych w Polsce. Jednym z nich jest kumpir turecki (tutaj znajdziesz przepis), o którego przygotowanie pokusiłam się dzięki wskazówkom ze strony Przepisy.pl . Czy misja się powiodła? Zdecydowanie! Nim jednak opiszę moje doświadczenia, pozwólcie mi opowiedzieć więcej o samym daniu.

- Advertisement -

Co to jest kumpir?

Kumpir to nic innego jak duży, pieczony ziemniak, faszerowany mieszanką różnych składników. Zazwyczaj zawiera w sobie akcenty mięsne, choć coraz popularniejsze stają się opcje wegetariańskie. Ostatecznie, w każdym szanującym się tureckim lokalu, można samodzielnie dobrać mieszankę składników, która wyląduje w naszym ziemniaku. Brak znajomości języka tureckiego nie przeszkodzi w tej misji – poszczególne dodatki są zwykle eksponowane za szybą, a sprzedawcy proszą o wskazanie preferowanych składników. Ta szybka, serwowana na ciepło przekąska co prawda nie stoi na podium tureckich potraw, a jednak nikt w Turcji nie wyobraża sobie, by mogło jej zabraknąć. Choć danie jest popularne także na Bałkanach – na czele z Serbią, Chorwacją i Macedonią – to właśnie nad Bosforem zrobiło największą karierę. W poszczególnych tureckich prowincjach można spotkać odmienne, lokalne wersje kumpirów, ale zwykle zasady są proste – upieczony na miękko duży ziemniak, dużo dodatków, ser oraz sosy. 

Polecamy Ci także:  Jak zaplanować bezpieczne i udane wakacje w Turcji - poradnik dla turystów na lato 2023

Jak przyrządzić kumpir w domu?

Przygotowanie pieczonych ziemniaków w stylu tureckim w domu okazało się prostsze, niż sądziłam. Wybrany przeze mnie przepis zawierał wyłącznie sześć podstawowych składników: duże ziemniaki, kiełbasę chorizo (którą zastąpiłam wersją wegetariańską), czerwoną paprykę, ser gruyer oraz słodką kukurydzę. Całość uzupełniły: oliwa, zioła prowansalskie, czerwona cebula, ząbek czosnku, orientalne przyprawy oraz natka pietruszki. Do smaku polecono sos czosnkowy oraz ketchup – Turcy zdecydowanie zgodziliby się z tym pomysłem.

- Advertisement -

Proces pieczenia oraz przygotowywania farszu i finalnego zapiekania całości trwał łącznie około 50 minut. Przyznam, że najwięcej problemów przysporzyły mi same ziemniaki i przygotowanie ich tak, by były dobrze upieczone w środku, a zarazem zachowały swój kształt. Finalnie, udało się, choć bez wątpienia powinnam nabrać jeszcze w tym zakresie wprawy. Najważniejsze jest jednak to, że moje domowe kumpiry smakowały bardzo dobrze i pozwoliły mi choć na chwilę ugasić tęsknotę za Turcją. 

Polecamy Ci także:  Stambuł – książka, która zabierze Cię w podróż pełną zapachów, dźwięków i historii

Jeśli nadbosforskie smaki są Wam równie bliskie, koniecznie spróbujcie przygotować kumpir we własnym domu! Przepis, na którym się wzorowałam, znajdziecie TUTAJ.  :) 

Tekst powstał we współpracy z portalem Przepisy.pl.

- Advertisement -

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Sprawdź inne artykuły według kategorii:
  • Sprawdź inne według słów kluczowych:
  • kuchnia
Strona głównaLifestyleInspiracje kulinarneKulinarne inspiracje znad Bosforu: turecki kumpir w wersji home made 

Podobne artykuły

PierreLoti EyupSultan Stambul 6 of 15

Wzgórze Pierre Loti w Stambule [historia, nazwa, dojazd, atrakcje]

Wzgórze Pierre Loti to niezwykle malownicze wzniesienie górujące nad zatoką Złoty Róg w Stambule, zlokalizowane w mniej popularnej wśród turystów dzielnicy Eyüpsultan.  Wzgórze Pierre Loti...
Stambuł
3
minutes

Stadion Tüpraş i Muzeum Beşiktaş JK: Ikona sportu i historii w...

Stadion Tüpraş, znany również jako Beşiktaş Park, to jedna z najważniejszych sportowych aren w Stambule, mieszcząca się w dzielnicy Beşiktaş. Został oficjalnie otwarty 10...
Stambuł
2
minutes

„10 dni z życia dociekliwego człowieka” (oryg. 10 Günün Güncesi) –...

Tureckie thrillery na Netflixie w ostatnich latach zdobyły ogromną popularność dzięki swojej niepowtarzalnej atmosferze i złożonym bohaterom. „10 dni z życia dociekliwego człowieka” (oryg....
Filmy i seriale
2
minutes
Postaw mi kawę na buycoffee.to
gaziantep

Gaziantep – turecka stolica pistacji i baklawy

Tajemnicza "Cyganka", baklawa oraz pistacje to najpopularniejsze skojarzenia z Gaziantep, szóstym co do wielkości miastem Turcji. Leżąca w południowo-wschodniej części kraju metropolia to jeden...
Turcja
9
minutes

Stambuł – książka, która zabierze Cię w podróż pełną zapachów, dźwięków...

Stambuł to miasto, które nie pozwala o sobie zapomnieć. Gdy raz poczujesz zapach tureckiej kawy unoszący się nad wąskimi uliczkami Beyoğlu, gdy usłyszysz nawoływanie...
Książki
2
minutes
simit fot tga

Kultowy street food ze Stambułu

Kuchnia turecka, ciesząca się uznaniem na całym świecie, słynie zarówno z restauracji wyróżnionych gwiazdkami Michelin, jak i z tradycyjnych dań regionalnych. Serce tureckiej kulinarnej...
Inspiracje kulinarne
4
minutes