☞ Moje książki - sklep

Kulinarne inspiracje znad Bosforu: turecki kumpir w wersji home made 

Autor zdjęć: Marcin Bąkiewicz
- Advertisement -

Kumpir, czyli zapiekany ziemniak faszerowany plejadą dodatków to jedno z popularnych tureckich dań typu fast-food. W jaki sposób przygotować go samodzielnie w domu? Dziś dzielę się z Wami efektami mojej kuchennej przygody, w którą wyruszyłam, zaopatrzona w cenne wskazówki ze strony Przepisy.pl

Jednym z najpopularniejszych skojarzeń, związanych z Turcją, jest lokalna kuchnia. Zapachy opiekanego na ruszcie mięsa, gotowanej kukurydzy, czy pieczonych kasztanów unoszą się nad tureckimi ulicami o każdej porze roku, bezwstydnie nękając podniebienia przechodniów. Mało kto ma w sobie dostatecznie dużo silnej woli, by nie skusić się na jedną ze smacznych przekąsek. Jeszcze większym wyzwaniem może okazać się wizyta w tureckiej cukierni czy piekarni. Lokalne słodycze to jedyna w swoim rodzaju orientalna bomba kaloryczna, daleka od wypieków, które znamy z polskich domów. Kto raz poznał smak obłędnie słodkiej baklawy, lokum czy künefe, albo pokochał je do szaleństwa, albo znielubił po wsze czasy. Ja zdecydowanie zaliczam się do tej pierwszej grupy. 

- Reklama -
Polecamy Ci także:  Şirince, czyli zielona oaza na wybrzeżu Morza Egejskiego w Türkiye (Turcji), na liście „Najlepszych wiosek turystycznych na świecie” w 2023 r.

Turecka kuchnia jest jedyna w swoim rodzaju i dość trudno odtworzyć jej klimat w zaciszu własnego domu – szczególnie, gdy tak jak ja, nie ma się wybitnego talentu do gotowania. Na szczęście, z pomocą przychodzą sprawdzone przepisy, które są w stanie istotnie zrekompensować brak kulinarnego kunsztu i wiedzy. 

Wśród tureckich potraw z łatwością można znaleźć dania, które bazują na produktach powszechnie dostępnych w Polsce. Jednym z nich jest kumpir turecki (tutaj znajdziesz przepis), o którego przygotowanie pokusiłam się dzięki wskazówkom ze strony Przepisy.pl . Czy misja się powiodła? Zdecydowanie! Nim jednak opiszę moje doświadczenia, pozwólcie mi opowiedzieć więcej o samym daniu.

- Advertisement -

Co to jest kumpir?

Kumpir to nic innego jak duży, pieczony ziemniak, faszerowany mieszanką różnych składników. Zazwyczaj zawiera w sobie akcenty mięsne, choć coraz popularniejsze stają się opcje wegetariańskie. Ostatecznie, w każdym szanującym się tureckim lokalu, można samodzielnie dobrać mieszankę składników, która wyląduje w naszym ziemniaku. Brak znajomości języka tureckiego nie przeszkodzi w tej misji – poszczególne dodatki są zwykle eksponowane za szybą, a sprzedawcy proszą o wskazanie preferowanych składników. Ta szybka, serwowana na ciepło przekąska co prawda nie stoi na podium tureckich potraw, a jednak nikt w Turcji nie wyobraża sobie, by mogło jej zabraknąć. Choć danie jest popularne także na Bałkanach – na czele z Serbią, Chorwacją i Macedonią – to właśnie nad Bosforem zrobiło największą karierę. W poszczególnych tureckich prowincjach można spotkać odmienne, lokalne wersje kumpirów, ale zwykle zasady są proste – upieczony na miękko duży ziemniak, dużo dodatków, ser oraz sosy. 

Polecamy Ci także:  Święty Mikołaj istniał naprawdę i.. pochodził z terenów współczesnej Turcji!

Jak przyrządzić kumpir w domu?

Przygotowanie pieczonych ziemniaków w stylu tureckim w domu okazało się prostsze, niż sądziłam. Wybrany przeze mnie przepis zawierał wyłącznie sześć podstawowych składników: duże ziemniaki, kiełbasę chorizo (którą zastąpiłam wersją wegetariańską), czerwoną paprykę, ser gruyer oraz słodką kukurydzę. Całość uzupełniły: oliwa, zioła prowansalskie, czerwona cebula, ząbek czosnku, orientalne przyprawy oraz natka pietruszki. Do smaku polecono sos czosnkowy oraz ketchup – Turcy zdecydowanie zgodziliby się z tym pomysłem.

- Advertisement -

Proces pieczenia oraz przygotowywania farszu i finalnego zapiekania całości trwał łącznie około 50 minut. Przyznam, że najwięcej problemów przysporzyły mi same ziemniaki i przygotowanie ich tak, by były dobrze upieczone w środku, a zarazem zachowały swój kształt. Finalnie, udało się, choć bez wątpienia powinnam nabrać jeszcze w tym zakresie wprawy. Najważniejsze jest jednak to, że moje domowe kumpiry smakowały bardzo dobrze i pozwoliły mi choć na chwilę ugasić tęsknotę za Turcją. 

Polecamy Ci także:  Ankara dla początkujących. To warto wiedzieć o stolicy Turcji!

Jeśli nadbosforskie smaki są Wam równie bliskie, koniecznie spróbujcie przygotować kumpir we własnym domu! Przepis, na którym się wzorowałam, znajdziecie TUTAJ.  :) 

Tekst powstał we współpracy z portalem Przepisy.pl.

- Advertisement -

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Sprawdź inne artykuły według kategorii:
  • Sprawdź inne według słów kluczowych:
  • kuchnia
Strona głównaLifestyleInspiracje kulinarneKulinarne inspiracje znad Bosforu: turecki kumpir w wersji home made 

Podobne artykuły

Gobeklitepe 19 of 31 1

Göbekli Tepe – tajemnicze stanowisko archeologiczne w Turcji

Usytuowany w południowo-wschodniej Turcji, obszar archeologiczny Göbekli Tepe jest uznawany przez specjalistów za najstarsze miejsce kultu stworzone przez człowieka. To tajemnicze starożytne sanktuarium powstało...
Sanliurfa
6
minutes
Wtorek 8038

Jak się ubierać w Turcji? Poradnik dla kobiet

Jak się ubierać w Turcji? To pytanie spędza sen z powiek wielu turystykom, które planują wakacje w kraju półksiężyca. Choć w Turcji panuje duża...
Lifestyle
4
minutes

Butle gazowe w Turcji – przewodnik dla turystów

Turcja to kraj pełen różnorodnych doświadczeń – od malowniczych krajobrazów po bogatą kulturę. Dla turystów podróżujących kamperem, biwakujących lub planujących samodzielne gotowanie, zrozumienie zasad...
Turcja
3
minutes
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Sulejman 1 of 1

Wspaniałe Stulecie: jak wygląda dziś Halit Ergenc, odtwórca Sulejmana Wspaniałego? Ile...

Halit Ergenç to turecki aktor filmowy, serialowy i teatralny, który zasłynął rolą Sulejmana Wspaniałego w serialu "Wspaniałe Stulecie".
Filmy i seriale
2
minutes
Wtorek 8061

Znikające starożytne miasto Hasankeyf w południowo-wschodniej Turcji

Hasankeyf to starożytna osada, zlokalizowana nad rzeką Tygrys, w południowo-wschodniej Turcji. Niegdyś miejsce to stanowiło strategiczny przystanek na Jedwabnym Szlaku, dawnej drodze handlowej łączącej...
Diyarbakir
3
minutes
kawa

Turecki uniwersytet oferuje kursy z nauki o.. kawie!

Nie jest tajemnicą, że Turcy nie wyobrażają sobie życia bez kawy i baklawy. Nauka o tej pierwszej trafiła właśnie na listę przedmiotów akademickich, oferowanych...
Hobby
2
minutes