Autor zdjęć: Marcin Bąkiewicz

Co to jest ayran, popularny turecki napój orzeźwiający?

Książka o Turcji

Gdy ktoś pyta nas o ulubiony bezalkoholowy turecki drink, bez namysłu odpowiadamy – ayran! Składający się z jogurtu, wody i soli przysmak towarzyszy niemalże wszystkim tureckim potrawom i znakomicie orzeźwia w letnie upały. 

Ayran, znany jako ulubiony letni napój Turków, to mieszanka naturalnego jogurtu, wody i soli. Całość stanowi częste uzupełnienie grillowanych dań mięsnych, lecz jest równie chętnie pity przez Turków w przerwach między posiłkami. Z uwagi na prosty skład, jest jednym z najzdrowszych zimnych napojów nad Bosforem. 

Jak Turcja długa i szeroka, ayran można nabyć niemal w każdym sklepie, jednak najpyszniejszy to ten, wytwarzany naturalnie. Mówi się, że najlepszy ayran jest produkowany w Susurluk, małym miasteczku w prowincji Balıkesir, leżącym niespełna 100 km na południowy-zachód od Bursy. Mieszkańcy miasta są ponoć tak dumni ze swojego „bąbelkowego” produktu, że corocznie na początku września organizują lokalny festiwal ludowy Ayran, Kültür ve Sanat Festivali

PRZECZYTAJ:  Czy w Stambule jest drogo? Średnie ceny jedzenia, napojów oraz komunikacji miejskiej
- Advertisement -

Do Susurluk osobiście jeszcze nie dotarliśmy, lecz o wyższości naturalnego ayranu nad tym sklepowym mogliśmy przekonać się jakiś czas temu, w trakcie odwiedzin w uroczej knajpce Antik Dara Cafe, zlokalizowanej zaledwie 7 km od granicy syryjsko-tureckiej. To jedno z niewielu miejsc w okolicy, w których można odpocząć od słońca i nieco ochłodzić się w upalne dni. Ayran jest tam produkowany niemalże na oczach odwiedzających, przy użyciu specjalnie skonstruowanej w tym celu maszyny z kranikiem. Przysmak jest serwowany w tradycyjnych miedzianych naczyniach z regionu południowo-wschodniej Anatolii, z dodatkiem listków mięty. 

W jaki sposób przyrządzić ayran?

Ayran w prosty sposób można przyrządzić samemu! Wystarczy zmieszać jogurt i wodę w proporcji 2:1 lub 1:1, a następnie dodać sól (ilość według uznania) i miętę. 

PRZECZYTAJ:  Kawa po turecku - jak smakuje, jak parzyć oraz jak serwować?
- Advertisement -

Afiyet olsun! :) 

- Advertisement -
Agnieszka Maury
Agnieszka Maury
Cześć, jestem Agnieszka, a Styk Kultur to jeden z najstarszych i najpopularniejszych blogów podróżniczych o Turcji. Stronę rozwijam nieprzerwanie od 2013 roku. Poza lekturą bloga, gorąco polecam Ci zakup mojej książki Turcja. W mojej krainie minaretów, aromatycznej herbaty i mruczących kotów, wydanej nakładem wydawnictwa PASCAL. Masz pytanie lub propozycję współpracy? Napisz! :)
Postaw mi kawę na buycoffee.to

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj