Strona głównaTurcjaCo to jest ayran, popularny turecki napój orzeźwiający?

Co to jest ayran, popularny turecki napój orzeźwiający?

-

Gdy ktoś pyta nas o ulubiony bezalkoholowy turecki drink, bez namysłu odpowiadamy – ayran! Składający się z jogurtu, wody i soli przysmak towarzyszy niemalże wszystkim tureckim potrawom i znakomicie orzeźwia w letnie upały. 

Ayran, znany jako ulubiony letni napój Turków, to mieszanka naturalnego jogurtu, wody i soli. Całość stanowi częste uzupełnienie grillowanych dań mięsnych, lecz jest równie chętnie pity przez Turków w przerwach między posiłkami. Z uwagi na prosty skład, jest jednym z najzdrowszych zimnych napojów nad Bosforem. 

- Reklama -



Jak Turcja długa i szeroka, ayran można nabyć niemal w każdym sklepie, jednak najpyszniejszy to ten, wytwarzany naturalnie. Mówi się, że najlepszy ayran jest produkowany w Susurluk, małym miasteczku w prowincji Balıkesir, leżącym niespełna 100 km na południowy-zachód od Bursy. Mieszkańcy miasta są ponoć tak dumni ze swojego „bąbelkowego” produktu, że corocznie na początku września organizują lokalny festiwal ludowy Ayran, Kültür ve Sanat Festivali

Do Susurluk osobiście jeszcze nie dotarliśmy, lecz o wyższości naturalnego ayranu nad tym sklepowym mogliśmy przekonać się jakiś czas temu, w trakcie odwiedzin w uroczej knajpce Antik Dara Cafe, zlokalizowanej zaledwie 7 km od granicy syryjsko-tureckiej. To jedno z niewielu miejsc w okolicy, w których można odpocząć od słońca i nieco ochłodzić się w upalne dni. Ayran jest tam produkowany niemalże na oczach odwiedzających, przy użyciu specjalnie skonstruowanej w tym celu maszyny z kranikiem. Przysmak jest serwowany w tradycyjnych miedzianych naczyniach z regionu południowo-wschodniej Anatolii, z dodatkiem listków mięty. 

W jaki sposób przyrządzić ayran?

Ayran w prosty sposób można przyrządzić samemu! Wystarczy zmieszać jogurt i wodę w proporcji 2:1 lub 1:1, a następnie dodać sól (ilość według uznania) i miętę. 

Afiyet olsun! :) 

Autorka bloga

Cześć, jestem Aga a Styk Kultur to jeden z najstarszych i najpopularniejszych blogów podróżniczych o Turcji. Gorąco polecam Ci zakup mojej książki Turcja. W mojej krainie minaretów, aromatycznej herbaty i mruczących kotów, wydanej nakładem wydawnictwa PASCAL i bogato ilustrowanej zdjęciami autorstwa Marcina. Książka jest dostępna w najlepszych księgarniach oraz m.in. na empik.comTUTAJ. :) Chcesz być na bieżąco? Zaobserwuj @stykkultur na Instagramie oraz Facebooku, a także dołącz do mojej grupy Miłośnicy Turcji.

Autor zdjęć

Cześć, jestem Marcin! W trakcie naszych podróży towarzyszę Agnieszce razem z aparatem, uwieczniając na zdjęciach to, co oglądamy. Zazwyczaj profesjonalną lustrzanką lub bezlusterkowcem z zestawem obiektywów, a czasami po prostu z komórką. Poza tym zaciągam Agę do sklepów muzycznych i na festiwale, szukając podczas naszych wojaży dobrej muzyki. Zajrzyj na moją stronę oraz profile na Facebooku i Instagramie, by dowiedzieć się więcej.

Sprawdź także:

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Najnowsze artykuły

Close