11.1 C
Istanbul


Strona główna Azja Turcja Co to jest ayran, popularny turecki napój orzeźwiający?

Co to jest ayran, popularny turecki napój orzeźwiający?

-

Gdy ktoś pyta nas o ulubiony bezalkoholowy turecki drink, bez namysłu odpowiadamy – ayran! Składający się z jogurtu, wody i soli przysmak towarzyszy niemalże wszystkim tureckim potrawom i znakomicie orzeźwia w letnie upały. 

Ayran, znany jako ulubiony letni napój Turków, to mieszanka naturalnego jogurtu, wody i soli. Całość stanowi częste uzupełnienie grillowanych dań mięsnych, lecz jest równie chętnie pity przez Turków w przerwach między posiłkami. Z uwagi na prosty skład, jest jednym z najzdrowszych zimnych napojów nad Bosforem. 

Jak Turcja długa i szeroka, ayran można nabyć niemal w każdym sklepie, jednak najpyszniejszy to ten, wytwarzany naturalnie. Mówi się, że najlepszy ayran jest produkowany w Susurluk, małym miasteczku w prowincji Balıkesir, leżącym niespełna 100 km na południowy-zachód od Bursy. Mieszkańcy miasta są ponoć tak dumni ze swojego “bąbelkowego” produktu, że corocznie na początku września organizują lokalny festiwal ludowy Ayran, Kültür ve Sanat Festivali

Do Susurluk osobiście jeszcze nie dotarliśmy, lecz o wyższości naturalnego ayranu nad tym sklepowym mogliśmy przekonać się jakiś czas temu, w trakcie odwiedzin w uroczej knajpce Antik Dara Cafe, zlokalizowanej zaledwie 7 km od granicy syryjsko-tureckiej. To jedno z niewielu miejsc w okolicy, w których można odpocząć od słońca i nieco ochłodzić się w upalne dni. Ayran jest tam produkowany niemalże na oczach odwiedzających, przy użyciu specjalnie skonstruowanej w tym celu maszyny z kranikiem. Przysmak jest serwowany w tradycyjnych miedzianych naczyniach z regionu południowo-wschodniej Anatolii, z dodatkiem listków mięty. 

W jaki sposób przyrządzić ayran?

Ayran w prosty sposób można przyrządzić samemu! Wystarczy zmieszać jogurt i wodę w proporcji 2:1 lub 1:1, a następnie dodać sól (ilość według uznania) i miętę. 

Afiyet olsun! :) 

Autorka bloga

Cześć, jestem Aga! Miło mi powitać Cię na Styku Kultur. Od 8 lat piszę i opowiadam o Turcji, czego efektem jest m.in. ponad 450 tekstów, które znajdziesz na blogu. Wśród nich m.in. relacje z naszych licznych podróży do Stambułu, na Wybrzeże Egejskie, Riwierę Turecką, do Kapadocji i okolic a także do południowo-wschodniej Anatolii. Zaobserwuj mój kanał na Instagramie oraz Facebooku, by być na bieżąco z naszymi kolejnymi podróżami! 

Autor zdjęć

Cześć, jestem Marcin! W trakcie naszych podróży towarzyszę Agnieszce razem z aparatem, uwieczniając na zdjęciach to, co oglądamy. Zazwyczaj profesjonalną lustrzanką lub bezlusterkowcem z zestawem obiektywów, a czasami po prostu z komórką. Poza tym zaciągam Agę do sklepów muzycznych i na festiwale, szukając podczas naszych wojaży dobrej muzyki. Zajrzyj na moją stronę oraz profile na Facebooku i Instagramie, by dowiedzieć się więcej.

►► Uważasz treści ze Styku Kultur za cenne i inspirujące? Jeśli tak, w łatwy sposób możesz pomóc w dalszym rozwoju tej strony. Wystarczy, że rezerwując swoje noclegi na portalu Booking.com skorzystasz z TEGO linku. Dzięki Twojej pomocy, otrzymam niewielką prowizję, która nie wpłynie w żaden sposób na cenę Twojej rezerwacji. :)

►►► Chcesz być na bieżąco z kolejnymi artykułami na Styku Kultur? Dopisz się do naszego newslettera i otrzymuj od czasu do czasu maile z podsumowaniem nowości!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Close