10.1 C
Istanbul
czwartek, 13 listopada, 2025

Przepis na sütlaç, czyli popularny turecki deser ryżowy na mleku

Autor zdjęć: Marcin Bąkiewicz
- Advertisement -

Szukasz sprawdzonego przepisu na sütlaç, czyli turecki ryż na mleku? Do przygotowania popularnego w Turcji przysmaku wystarczy zaledwie kilka składników i maksymalnie pół godziny pracy! :)

Choć turecka kuchnia słynie z niezliczonej ilości pysznych deserów, sütlaç zajmuje wśród nich miejsce szczególne, a o jego popularności najlepiej świadczy fakt, że można go zakupić niemalże w każdej restauracji nad Bosforem, a – w nieco mniej smacznej wersji – bardzo często także w zwykłych sklepach spożywczych. Turecką wersję ryżu na mleku uwielbiają zarówno dorośli, jak i dzieci. Ryżowy pudding sprawdza się świetnie o każdej porze roku, a za sprawą zaledwie kilku składników oraz szybkiego sposobu przygotowania, stanowi najlepszy sposób na poczęstunek dla nieoczekiwanych gości.

Jeżeli tęsknicie za smakami tureckiej kuchni mam dla Was dobrą wiadomość! Sütlaç, podobnie jak simity, przepisem na które podzieliłam się z Wami niedawno, można z łatwością przygotować w domu!

- Advertisement -
Polecane:  Pastel de Nata, czyli obłędnie pyszna portugalska tartaletka

Składniki:

  • 1/2 szklanki białego ryżu
  • 4 szklanki mleka (w kilku przepisach znalazłam zalecenia o użyciu większej ilości mleka, jednak moim zdaniem tyle w zupełności wystarczy)
  • 1/2 szklanki cukru (jeżeli uwielbiacie bardzo słodkie desery, możecie zwiększyć ilość cukru)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
  • 2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • cynamon w proszku

Sposób przyrządzenia:

  1. Wypłucz dokładnie ryż, a następnie gotuj go w garnku z wodą do momentu, w którym stanie się miękki. Ja zwykle gotuję ryż w parowarze.
  2. Ugotowany do miękkości ryż zalej mlekiem i gotuj dalej przez około 8-10 minut na małym ogniu, aż do zgęstnienia. Uwaga! Mleko lubi się przypalać, dlatego nie zapominaj o częstym mieszaniu i pilnowaniu gotowanego przysmaku. :)
  3. Rozrób mąkę ziemniaczaną w szklance, wypełnionej do połowy mlekiem. Dodaj całość do gotującego się mleka i ryżu oraz dokładnie wymieszaj.
  4. Wsyp do garnka cukier oraz dodaj ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
  5. Turecki deser jest już prawie gotowy! Przelej go do niewielkich żaroodpornych miseczek.
  6. Najpyszniejsza wersja deseru to ta zapiekana w piekarniku (tur. fırın sütlaç) i właśnie jej przygotowanie gorąco Ci polecam! W tym celu rozgrzej piekarnik do 180 ° C i podpiekaj przysmak przez około 15 minut, do momentu, gdy jego wierzchnia warstwa nabierze ciemniejszych przebarwień.
  7. Przypieczony sütlaç posyp cynamonem (Turcy do dekoracji często używają również pistacji lub bakalii) i pozostaw do ostygnięcia. Następnie włóż deser do lodówki- w wersji mocno schłodzonej smakuje znakomicie!
Polecane:  Czy do Turcji potrzebny jest paszport w 2025 roku? Kompletny przewodnik dla podróżnych

Afiyet olsun! :)

- Advertisement -

Blog o Turcji, Stambule, tureckiej kulturze i… reszcie świata :)

MERHABA!
Nazywam się Agnieszka Maury i od 2013 roku piszę tutaj przede wszystkim o Turcji, pomagając dziesiątkom tysięcy czytelników miesięcznie. Na Styku Kultur znajdziesz ponad 650 bezpłatnych artykułów, praktyczne wskazówki, opowieści o tureckiej kulturze i moje osobiste doświadczenia z podróży.

Jestem autorką 3 cenionych książek o Turcji i Stambule wydanych przez Wydawnictwo PASCAL. Zarówno one, jak i ten blog, uzupełniają fotografie z naszych wypraw autorstwa mojego męża, Marcina Bąkiewicza.

Lektura moich książek pozwoli Ci odkryć Turcję pełną uroku i autentyczności, z dala od turystycznego zgiełku i utartych schematów, a także doda pewności w samodzielnym eksplorowaniu tego niezwykłego kraju.

P.S. Prowadzę także prężnie rozwijającą się społeczność na Facebooku – „Miłośnicy Turcji”. Jeśli masz ochotę, dołącz do grupy!

Recenzje czytelników moich książek :