Gdy kilka lat temu na Bozcaadzie, tureckiej wyspie zlokalizowanej w północno-zachodniej części kraju, spróbowałam dżemu z pomidorów, wydawało mi się, że już nic bardziej mnie w kwestii tureckich przetworów mnie nie zaskoczy. A jednak! Kilka lat później w Antalyi odkryłam, że jednym z lokalnych przysmaków jest dżem bakłażanowy (tur. patlıcan reçeli). I choć mogłoby się wydawać, że patlıcan (z tur. bakłażan) w tej wersji się raczej nie sprawdzi, bakłażanowa marmolada uchodzi w Turcji za jedną z pyszniejszych! Receptura dżemu jest bardzo prosta – wystarczy kilka małych bakłażanów, cukier puder, woda oraz sok z cytryny.
Bakłażan zawiera sporo witamin i minerałów, dzięki którym korzystnie wpływa na pracę układu sercowo-naczyniowego, zmniejsza ryzyko cukrzycy oraz obniża cholersterol. A w związku z tym, że bakłażanowi przypisuje się tyle właściwości leczniczych, dżemem bakłażanowym w Turcji chętnie zajadają się nawet te osoby, które nie przepadają za smakiem bakłażana!
Koniecznie spróbuj tego przysmaku podczas wakacji nad Bosforem. :)
