☞ Moje książki - sklep

Turcy przygotowują się do Ramadanu. W Kayseri hitem pastırma pozłacana jadalnym złotem

Autor zdjęć: Marcin Bąkiewicz
- Advertisement -

Już 13 kwietnia rozpocznie się Ramadan (w Turcji znany jako Ramazan), tradycyjny 30-dniowy post, w trakcie którego muzułmanie na całym świecie, codziennie od wschodu do zachodu słońca, wstrzymują się od przyjmowania pokarmów oraz napojów. Dla wyznawców islamu, Ramadan to nie tylko odmawianie sobie żywności w ciągu dnia, ale przede wszystkim unikanie negatywnych działań, takich jak kłamstwo, plotkowanie czy czynienie zła w jakiejkolwiek innej postaci. Wwięcej informacji o tym niezwykle ważnym dla każdego muzułmanina czasie zawarłam w artykule, dostępnym TUTAJ.  

Choć, pod względem żywieniowym, liczący cztery tygodnie post może kojarzyć się z istną katorgą, wbrew pozorom to czas obfitujący we wspólne rodzinne spotkania przy suto zastawionym stole (lub po prostu na dywanie). Muzułmanie nadrabiają zaległości, spotykając się wspólnie na sahur i iftar – posiłki, spożywane odpowiednio przed świtem i po zachodzie słońca. Po zmroku na gości i domowników czeka wiele rodzajów pokarmu, tak aby każdy znalazł coś dla siebie. Popularną tradycją w Turcji są także wieczorne kolacje na placach publicznych, organizowane przez władze miast, które jednak w tym roku nie odbędą się, z uwagi na trwającą pandemię COVID-19. 

Polecamy Ci także:  Święty Mikołaj istniał naprawdę i.. pochodził z terenów współczesnej Turcji!

Pastırma – królowa tureckich stołów w trakcie Ramazanu (i nie tylko) 

Nadchodzące dni to w Turcji czas obfitych zakupów i przygotowań.Prawdziwą królową tureckich stołów podczas Ramadanu jest pastırma, suszona wołowina o zdecydowanym smaku i wyrazistym aromacie, której tradycja w centralnej Anatolii sięga 500 lat.Po raz pierwszy spotkaliśmy się z tym produktem w lutym tego roku, w trakcie naszego pobytu w regionie Kayseri, skąd przysmak się wywodzi. I choć, z uwagi na nasz wegetarianizm, nie skosztowaliśmy pastırmy, pozytywne opinie towarzyszy naszej podróży nie pozostawiły wątpliwości, że smakuje doskonale. Zresztą, warto wspomnieć, że już w XVII wieku w swojej „Księdze podróży” (tur. „Seyahatname„) pastırmę chwalił słynny turecki podróżnik, Evliya Çelebi

- Advertisement -

W jaki sposób powstaje pastırma?

Proces przygotowywania pastırmy trwa co najmniej 4 tygodnie, licząc od momentu sprowadzenia do Kayseri bydła, które najczęściej pochodzi ze wschodniej prowincji Kars. Po uboju, mięso zostaje poddane selekcji, w trakcie której wybiera się kawałki, nadające się do wyrobu pastırmy. W dużym skrócie, następnie mięso zostaje poddane fermentacji, soleniu, wyciśnięciu i suszeniu na świeżym powietrzu. Całość doprawia się zwykle zmieloną przyprawą o nazwie çemen, a następnie ponownie suszy. 

Polecamy Ci także:  Hagia Irene (Aya İrini) w Stambule – zapomniana perła Bizancjum, której nie zamieniono w meczet

Gorące dni, zimne noce, czyli “lato pastırmy” 

Ta popularna mięsna potrawa swój wyjątkowy smak bez wątpienia zawdzięcza miejscu, z którego się wywodzi. W Kayseri, położonym u podnóża wulkanu Erciyes, jednej z najwyższych gór Anatolii, letnie dni bywają upalne, a noce chłodne. Suszone na powietrzu pastırmy owiewa naturalna bryza, wiejąca z pobliskiego szczytu. Producenci wykorzystują te warunki, by suszyć mięso na słońcu w ciągu dnia i chłodzić je po zmroku, co nadaje mu bardziej wyrazisty smak. W rezultacie, klimat regionu stanowi idealne środowisko do produkcji potrawy. Na cześć popularnego wyrobu z Kayseri, w Turcji znane jest nawet określenie „lato pastırmy” (tur. pastırma yazı), odnoszące się do bardzo zmiennych jesiennych temperatur, kiedy termometr w ciągu dnia może wskazywać do 25 stopni Celsjusza, a o świcie nawet 5 stopni poniżej zera. 

- Advertisement -

Pastırma to współcześnie prawdziwy symbol Kayseri, z którego mieszkańcy regionu są szalenie dumni. Przechadzając się po lokalnym bazarze, drugim największym historycznym targowisku w Turcji, tuż po stambulskim Kapalı Çarşı, częściej niż lokum, sprzedawcy częstują pastırmą. Centrum miasta pełne jest również niewielkich sklepików, których oferta zawiera wyłącznie rozmaite wariacje na temat tej mięsnej przekąski. W ostatnich latach prawdziwą furorę w Kayseri zrobiło m.in. pastırmalı sushi, gdzie tradycyjne wodorosty zastępuje się popularnym w regionie mięsnym specjałem, a całość przyprawia specjalnym sosem o nazwie „rami”. I co ciekawe, z roku na rok pomysłowość producentów tego wyrobu wydaje się być coraz większa. 

Polecamy Ci także:  Nowy Meczet w Stambule: klejnot Imperium Osmańskiego w sercu Eminönü

Pastırma pozłacana jadalnym złotem prawdziwym hitem w Turcji

Od kilku lat, w okresie Ramazanu (i nie tylko!), mieszkańcy Kayseri oraz turyści chętnie ustawiają się w kolejce do sklepu o nazwie „Pastırmacı Tolga„, w którego ofercie znalazła się tradycyjna pastırma, pozłacana jadalnym złotem. Za kilogram tego przysmaku, w sklepie należącym do Tolgy Korkutoğlu, trzeba zapłacić 800 TL, czyli jakieś 400 zł. Istnieje również możliwość zakupienia przysmaku w plasterkach – jedna porcja to koszt 18 TL (jakieś 9 zł). Aby zakupić też przysmak, nie trzeba odwiedzać historycznego Krytego Bazaru w Kayseri – wystarczy wejść na oficjalną stronę sklepu i zakupić pozłacaną potrawę drogą online (wysyłka na terenie Turcji). Jak zapewnia twórca złotej pastırmy, użyte w jej produkcji wysokiej jakości złoto jest w pełni jadalne i nie powoduje żadnych problemów trawiennych. 

Bez względu na to, czy uda Wam się zajrzeć do Kayseri w okresie Ramazanu, “lata pastırmy”, czy o jakiejkolwiek innej porze roku, nie zapomnijcie zwrócić uwagi na ten regionalny przysmak – zarówno w wersji tradycyjnej, jak i tej pozłacanej. Kto wie, może pewnego dnia doczeka się także opcji wegetariańskiej?! :) 

Afiyet olsun! :)

- Advertisement -

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Sprawdź inne artykuły według kategorii:
Strona głównaTurcjaKayseriTurcy przygotowują się do Ramadanu. W Kayseri hitem pastırma pozłacana jadalnym złotem

Podobne artykuły

Tureckie wina – co warto wiedzieć podczas podróży

Tureckie wina to idealny punkt programu dla turystów odkrywających kulturę i smaki tego fascynującego kraju. Turcja, znana z bogatej tradycji winiarskiej sięgającej kilku tysięcy...
Canakkale
2
minutes

Dom i Muzeum Atatürka w Antalyi

Antalya, położona na wybrzeżu Morza Śródziemnego, nie tylko urzeka swoimi pięknymi plażami i malowniczymi krajobrazami, ale także kryje w sobie bogatą historię i kulturowe...
Riwiera Turecka
2
minutes
turkish coffee 3 fot tga

5 grudnia to Światowy Dzień Kawy po Turecku!

Jej kuszący aromat wypełnia tureckie domy, biura, kawiarnie i ulice. Specjalnie parzona kawa – bo o niej mowa, jest bardzo ważnym elementem tureckiej tradycji...
Turcja
2
minutes
Postaw mi kawę na buycoffee.to
topkapi 3 of 46

Gdzie mieszkał sułtan Sulejman? Pałac Topkapi w Stambule

Pałac Topkapi w Stambule to miejsce, w którym mieszkał m.in. sułtan Sulejman Wspaniały. Współcześnie  stanowi jedną z najpopularniejszych atrakcji turystycznych miasta. Za drzwiami orientu Zdobione błękitnymi płytkami z...
Stambuł
6
minutes
Turcy na tropie zapomnianej recepturydeseru z prowincji Bilecik

W Turcji odkryto starą recepturę tradycyjnego deseru, który ma szansę rozsławić...

Jak donoszą tureckie media, podczas prac nad inwentarzem kultury prowincji Bilecik, zlokalizowanej w północno-zachodniej części kraju, odkryto recepturę tradycyjnego tureckiego deseru, o którym zapomniano...
Inspiracje kulinarne
1
minute
Turcja bezpieczenstwo 13 of 1

Zasady dla pieszych w Turcji: Praktyczny przewodnik

Turcja, kraj o bogatej historii i fascynującej kulturze, jest również miejscem, w którym ruch uliczny może wydawać się chaotyczny dla osób nieprzywykłych do lokalnych...
Turcja
3
minutes