13.4 C
Istanbul
czwartek, 13 listopada, 2025

Tureckie orzechowe szaleństwo: sklepy „kuruyemis”

Autor zdjęć: Marcin Bąkiewicz
- Advertisement -

Mało kto wie, że – ku niezadowoleniu włoskich rolników – większość orzechów używanych do produkcji słynnej Nutelli, wytwarzanej przez firmę Ferrero, pochodzi nie z Włoch, lecz z Turcji, która jest wiodącym producentem orzechów laskowych na świecie. Dla Turków owoce leszczyny to jednak tylko jeden z wielu rodzajów przepysznych orzechów, jakie od wieków trafiają na tureckie stoły. O tym, jak fascynująca i głęboko zakorzeniona w lokalnej kulturze jest konsumpcja orzechów najlepiej przekonać się, odwiedzając specjalistyczne sklepy oferujące ich bogaty asortyment.

Tak, to nie żart! Turcy posiadają specjalistyczne sklepy, poświęcone wyłącznie orzechom i rozmaitym wariacjom na ich temat, a także suszonym owocom, nasionom i pestkom. Tego rodzaju miejsca noszą nazwę kuruyemiş. Znajdziecie je w każdym zakątku Turcji i z łatwością poznacie po kuszącym aromacie dobiegającym zza szyby oraz pięknych wystawach, ukazujących szuflady lub kosze pełne świeżych i dorodnych produktów. A wśród nich m.in. prażone i surowe orzechy, nasiona i pestki, przyprawy, suszone owoce i warzywa, a także przygotowane na ich bazie słodycze. Pewnym dodatkiem mogą okazać się także dżemy, pasty, jak również lokalne kawy i herbaty. Turecka rozkosz w czystej postaci! 

Polecane:  Tsunami Tahliye Yolu – niebieskie drogowskazy ratunku w Stambule


Największą popularnością wśród tureckich orzechów cieszą się zwykle pistacje, szczególnie te sprowadzane z regionu Gaziantep. To jedna z najdroższych i najbardziej pożądanych odmian na świecie! W dalszej kolejności Turcy uwielbiają chrupać orzechy laskowe, orzechy nerkowca, migdały, orzechy włoskie i orzeszki ziemne.

- Advertisement -

Gdy mowa o słodkościach, które oferują tureckie sklepy z orzechami, warto spróbować m.in. şekerli leblebi, czyli pieczoną ciecierzycę pokrytą chrupiącą słodką polewą, cezerye, tradycyjny turecki deser z karmelizowanej marchewki oraz cevizli sucuk, suszoną mieszankę orzechów włoskich w gęstej melasie winogronowej lub melasie z granatów, swoim kształtem przypominającą kiełbasę.

- Advertisement -

Smacznego / Afiyet olsun! :)

- Advertisement -

Blog o Turcji, Stambule, tureckiej kulturze i… reszcie świata :)

MERHABA!
Nazywam się Agnieszka Maury i od 2013 roku piszę tutaj przede wszystkim o Turcji, pomagając dziesiątkom tysięcy czytelników miesięcznie. Na Styku Kultur znajdziesz ponad 650 bezpłatnych artykułów, praktyczne wskazówki, opowieści o tureckiej kulturze i moje osobiste doświadczenia z podróży.

Jestem autorką 3 cenionych książek o Turcji i Stambule wydanych przez Wydawnictwo PASCAL. Zarówno one, jak i ten blog, uzupełniają fotografie z naszych wypraw autorstwa mojego męża, Marcina Bąkiewicza.

Lektura moich książek pozwoli Ci odkryć Turcję pełną uroku i autentyczności, z dala od turystycznego zgiełku i utartych schematów, a także doda pewności w samodzielnym eksplorowaniu tego niezwykłego kraju.

P.S. Prowadzę także prężnie rozwijającą się społeczność na Facebooku – „Miłośnicy Turcji”. Jeśli masz ochotę, dołącz do grupy!

Recenzje czytelników moich książek :