☞ Moje książki - sklep

Tęsknisz za Turcją? Wypróbuj przepis na domowe simity, czyli popularne tureckie obwarzanki!

Autor zdjęć: Marcin Bąkiewicz
- Advertisement -
Styk Kultur - Agnieszka Maury | Turcja, Stambuł, książki - Tęsknisz za Turcją? Wypróbuj przepis na domowe simity, czyli popularne tureckie obwarzanki!

Co to jest simit?

Simit to nic innego jak turecki obwarzanek, obficie posypany sezamem. Nazwa przekąski pochodzi od tureckiego słowa “simithane“, oznaczającego skład mąki. Historia wypieku simitów sięga czasów ery Imperium Osmańskiego, kiedy to tureckie precle miały swoje stałe miejsce na stołach władców. Ciasto chlebowe w kształcie pierścienia, posypane nasionami sezamu, przez sułtanów uważane było za cenny i luksusowy produkt spożywczy. Simity służyły sułtanom także jako dowód uznania, ofiarowywany w prezencie pałacowym strażnikom. Był to także jeden z głównych elementów kolacji podczas Ramadanu. Za sprawą prostego składu oraz łatwego sposobu przygotowania, przekąska szybko zyskała swoją popularność wśród wszystkich klas społecznych, trafiając także na stoły chłopów oraz rzemieślników. Współcześnie, simitami zajadają się niemal wszyscy mieszkańcy Turcji, bez względu na status społeczny i upodobania kulinarne. Co więcej, tureckie precle stały się swoistym symbolem i istotnym elementem kultury tureckiej. Oprócz mieszkańców Turcji, simity uwielbiane są również przez.. mewy! Stambulczycy przeprawiający się na drugi brzeg Bosforu promem, bardzo często dokarmiają ptaki zakupionymi na pokładzie simitami. :)

SPIS TREŚCI

- Reklama -

Gdy tęsknota za Turcją daje się we znaki, warto pokusić się o próbę upieczenia własnych simitów. Wbrew pozorom, nie jest to trudne! Przygotowując domowe simity korzystałam z tureckiego przepisu, dostępnego TUTAJ, lekko modyfikując go do własnych potrzeb.

Polecamy Ci także:  Pałac Dolmabahçe w Stambule - europejski sen XIX-wiecznych sułtanów

Przepis na domowe simity

Składniki:

  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 opakowanie drożdży (10 g) / niestety w obliczu epidemii koronawirusa, znalezienie drożdży w sklepie okazało się niemożliwe, dlatego wyjątkowo zastąpiłam je dwoma łyżeczkami proszku do pieczenia)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 5,5 szklanki mąki
  • Dodatkowo:
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki melasy – w moim przypadku była to melasa karobowa; melasę można zastąpić również miodem
  • 1 szklanka ziaren sezamu

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj dużą miskę, wlej do niej ciepłą wodę oraz ciepłe mleko, a następnie dodaj drożdże, cukier oraz sól.
  2. Zacznij zagniatać ciasto, stopniowo dodając mąkę, aż osiągnie miękką konsystencję, która przylega do dłoni.
  3. Przykryj ciasto kuchenną ściereczką i odstaw w ciepłym miejscu na 30-40 minut.
  4. Podziel ciasto na około 12 równych kulek, wielkości mandarynki.
  5. Przy pomocy wałka lub dłoni nadaj każdej kulce kształt długiego paska, liczącego około 70-80 cm. Podziel pasek na pół i postaraj się zapleść z niego warkocz. Dwa końce warkocza, złącz w całość, tworząc kształt okrągłego simita.
  6. Przygotuj szklankę z wodą, a następnie dobrze wymieszaj ją z dwoma łyżkami melasy.
  7. Wsyp sezam na suchą patelnię (nie smaruj jej tłuszczem) i podgrzewaj na średnim ogniu mieszając, aż ziarna się zarumienią i staną się lekko brązowe. Dzięki temu, sezam nabierze charakterystycznego smaku.
  8. Posmaruj blachę masłem i posyp mąką. Ułóż na niej przygotowane wcześniej simity.
  9. Posmaruj wierzchnią warstwę bajgli melasą i posyp obficie uprażonymi ziarnami sezamu.
  10. Piecz simity w temperaturze 190-200 °C, przez około 20-25 minut, aż nabiorą złotego koloru.
  11. Po upieczeniu i ostygnięciu, simity są gotowe do spożycia.
Polecamy Ci także:  Kawa po turecku - jak smakuje, jak parzyć oraz jak serwować?

Przepis okazał się pomocny? Podziel się swoją opinią w komentarzu poniżej! :)

- Advertisement -

- Advertisement -

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Sprawdź inne artykuły według kategorii:
Strona głównaLifestyleInspiracje kulinarneTęsknisz za Turcją? Wypróbuj przepis na domowe simity, czyli popularne tureckie obwarzanki!

Podobne artykuły

Netflix pracuje nad ekranizacją „Muzeum Niewinności” we współpracy z Orhanem Pamukiem....

Relacja z opery „Ja, Şeküre” i spotkania z noblistą na Malta Festivalu w Poznaniu W weekend, 7-8 września, miałam okazję uczestniczyć w wyjątkowym wydarzeniu –...
Filmy i seriale
4
minutes

Tureckie seriale podbijają świat! Dlaczego wszyscy oszaleli na ich punkcie?

Tureckie seriale, zwane diziler, stały się globalnym fenomenem. Nie tylko podbiły serca milionów widzów, ale także wpłynęły na popkulturę, obyczaje i nawet gospodarkę Turcji. W...
Filmy i seriale
4
minutes

Orhan Pamuk – pisarz, który stworzył własny Stambuł

Orhan Pamuk to jeden z tych autorów, których twórczość trudno ująć w proste ramy literackich gatunków. Turecki noblista – zarazem kronikarz, eseista, powieściopisarz i...
Książki
3
minutes
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Turcja orzechy kuruyemis 7 of 7

Tureckie orzechowe szaleństwo: sklepy „kuruyemis”

Mało kto wie, że - ku niezadowoleniu włoskich rolników - większość orzechów używanych do produkcji słynnej Nutelli, wytwarzanej przez firmę Ferrero, pochodzi nie z...
Inspiracje kulinarne
1
minute
Stambul informacjepraktyczne 12 of 1

Stambuł – wszystko, co warto wiedzieć o tureckiej metropolii

Stambuł to największe, najbardziej zaludnione a zarazem najbarwniejsze i pełne atrakcji turystycznych miasto w Turcji. Stambuł - podsumowanie najważniejszych informacji dawna stolica trzech imperiów: rzymskiego,...
Stambuł
8
minutes
Izmir Cittaslow 4 of 4

Izmir pierwszą metropolią na świecie z pilotażowym tytułem Cittaslow Metropolis

Izmir, miasto portowe w zachodniej Turcji, zostało pierwszą na świecie metropolią z pilotażowym tytułem Cittaslow. O decyzji poinformowano na Walnym Zgromadzeniu Cittaslow 2021. Prace...
Izmir
1
minute