4.2 C
Istanbul
środa, 3 marca, 2021

Co oferuje wyspiarska kuchnia prowincji Çanakkale? Smaki Bozcaady

- Reklama -

Kilkusetletnia koegzystencja kultury greckiej i tureckiej znacząco wzbogaciła kuchnię wyspy Bozcaada, czyniąc ja jedną ze smaczniejszych w całym regionie Çanakkale.

W każdą środę w centrum Bozcaady odbywa się targ, na którym bezpośrednio od lokalnych rolników zakupić można m.in. świeże owoce i warzywa, oliwę z oliwek, jaja, sery, chleb oraz dżemy domowej produkcji. Te ostatnie królują na miejscowych straganach także w inne dni tygodnia, stanowiąc ciekawy pomysł na prezent lub pamiątkę z Bozcaady. Najpopularniejszym produktem wyspy jest dżem pomidorowy, produkowany z pomidorków koktajlowych, zgodnie ze starą grecką tradycją. Choć jego smak początkowo może wydać się niecodzienny, szybko przekonuje do siebie nawet największych kulinarnych sceptyków.

- Reklama -

Zdaniem mieszkańców, nie wypada opuścić Bozcaady bez skosztowania pysznych kalmarów i ośmiornic, serwowanych w lokalnych restauracjach oraz rodzinnych pensjonatach. Wyspiarze opanowali do perfekcji przyrządzanie owoców morza na różne sposoby, od pieczonych ośmiornic, przez faszerowane małże i kalmary oraz inne przekąski. O popularności morskich specjałów najlepiej świadczy fakt, że na wyspie corocznie odbywa się Festiwal Kalmarów (tur. Bozcaada Kalamar Festivali). W trakcie wydarzenia, oprócz możliwości degustacji jadalnych skorupiaków, organizowane są m.in. koncerty, warsztaty, zawody łodzi rybackich, a także podwodne wystawy oraz imprezy do białego rana.

- Reklama -

Innym popularnym przysmakiem Bozcaady są jeżowce (tur. deniz kestanesi), wyławiane z morza ręcznie, przecinane nożem a następnie delikatnie opłukiwane w wodzie morskiej. Ich jadalną częścią jest pomarańczowa ikra, której wyjątkowy smak trudno porównać do innych owoców morza. Jeżowce z Bozcaady serwowane są z dodatkiem oliwy z oliwek, cytryny lub octu i spożywane zwykle za pomocą łyżki lub pieczywa, którym wydobywa się ich środek. Restauratorzy z Bozcaady nie mają wątpliwości, że smak jeżowców dobrze komponuje się z białym winem.

Kuchnia Bozcaady to efekt wielowiekowego wykorzystywania produktów, które daje lokalna ziemia. Winorośle, będące dumą wyspy, rodzą także liście winogron, które przez cały rok dodają smaku i aromatu wielu potrawom. Bardzo popularnym daniem są sardynki rolowane w liściach winogron (tur. üzüm yaprağında sardalye), a następnie pieczone na węglu. Winogrona to zresztą symbol wyspy, z dumą uwieczniany przez mieszkańców na budynkach oraz lokalnych suwenirach. Wśród wielu dostępnych na wyspie gatunków winorośli najpopularniejszą jest biała odmiana Çavuş, która prawdopodobnie dotarła do Turcji z Mekki za sprawą jednego z osmańskich sierżantów. Ten typ winogron cechuje się dużymi i owalnymi owocami, o intensywnym aromacie oraz bardzo słodkim smaku. Choć winogrona Çavuş uprawia się w całym regionie Anatolii, to właśnie Bozcaada słynie z ich najwyższej jakości oraz najlepszego smaku. Grzechem byłoby opuścić Bozcę bez butelki jednego z dobrych lokalnych win, których ceny rozpoczynają się już od 20 TL.

Nie zapomnij zajrzeć do Veli Dede

Najpopularniejszą marką spożywczą, stworzoną na Bozcaadzie jest bez wątpienia Veli Dede, sklep zlokalizowany około 200 metrów od przystani promowej. Historia tej firmy sięga XIX wieku. Veli Dede oferuje wiele smaków wyspy – m.in. ekologiczne winogrona, pyszne ciasteczka, dżemy z owoców i warzyw uprawianych na Bozcaadzie, a także oliwę z oliwek i rozmaite sosy śniadaniowe. Nas osobiście zachwyciła przede wszystkim ich pyszna kawa z dodatkiem mastyksu. Wszystkie produkty są pięknie zapakowane, dzięki czemu stanowią również świetną pamiątkę i pomysł na prezent. Cały asortyment Veli Dede można także zamawiać online, jednak niestety wyłącznie z wysyłką na terenie Turcji. Więcej informacji na temat marki znajdziesz na jej oficjalnej stronie.

Autorka bloga

Cześć, jestem Aga! Miło mi gościć Cię na Styku Kultur - blogu podróżniczym o Turcji (i reszcie świata). Znajdziesz tu ponad 350 tekstów, spośród których większość poświęcona jest Turcji. Na Styku Kultur przeczytasz również o wielu innych zakątkach świata. Rozgość się i czuj, jak u siebie! Będzie mi miło, jeśli zaobserwujesz mnie na Facebooku oraz Instagramie.

Autor zdjęć

Cześć, jestem Marcin! Pisanie zostawiam Agnieszce, za to towarzyszę Jej razem z aparatem, uwieczniając na zdjęciach to, co oglądamy. Czasem profesjonalną lustrzanką, lub bezlusterkowcem z zestawem obiektywów, innym razem komórką. Poza tym zaciągam Agę do sklepów muzycznych i na festiwale, szukając podczas naszych wojaży dobrej muzyki. Zajrzyj na moją stronę oraz profile na Facebooku i Instagramie, by dowiedzieć się więcej.

- Advertisement -

Istanbul
pochmurno z przejaśnieniami
4.2 ° C
4.4 °
4 °
87 %
4.1kmh
75 %
śr
9 °
czw
9 °
pt
13 °
sob
12 °
nie
5 °

Dopisz się do newslettera!

Bądź na bieżąco z nowościami na Styku Kultur i nie przegap naszych kolejnych podróży!

Antalya
pochmurno z przejaśnieniami
11.4 ° C
11.7 °
11 °
50 %
4.1kmh
75 %
wt
10 °
śr
17 °
czw
17 °
pt
16 °
sob
16 °

Najnowsze

İzmir
rozproszone chmury
6.4 ° C
7 °
5 °
61 %
8.8kmh
40 %
wt
6 °
śr
14 °
czw
15 °
pt
19 °
sob
17 °

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Polecane

Ubrania w Turcji – wszystko, co warto wiedzieć o zakupach odzieżowych nad Bosforem

Turcja to prawdziwy potentat przemysłu tekstylnego, a popyt na...

Polecany hotel w Kayseri – Wyndham Grand Kayseri

Wyndham Grand Kayseri to hotel o standardzie 5*, położony...

Z wizytą w Kapadocji, baśniowej krainie wykutej w skale

Ta bajkowa kraina nazywana jest największym skarbem Turcji. Temu,...

Atrakcje Kayseri: Dom Kultury i Sztuki im. Yamana Dede w Talas

Jedną z okolicznych atrakcji Kayseri jest miasteczko Talas, oddalone...
Close