15 C
Istanbul


Strona główna Çanakkale Bozcaada Co oferuje wyspiarska kuchnia prowincji Çanakkale? Smaki Bozcaady

Co oferuje wyspiarska kuchnia prowincji Çanakkale? Smaki Bozcaady

-

Kilkusetletnia koegzystencja kultury greckiej i tureckiej znacząco wzbogaciła kuchnię wyspy Bozcaada, czyniąc ja jedną ze smaczniejszych w całym regionie Çanakkale.

W każdą środę w centrum Bozcaady odbywa się targ, na którym bezpośrednio od lokalnych rolników zakupić można m.in. świeże owoce i warzywa, oliwę z oliwek, jaja, sery, chleb oraz dżemy domowej produkcji. Te ostatnie królują na miejscowych straganach także w inne dni tygodnia, stanowiąc ciekawy pomysł na prezent lub pamiątkę z Bozcaady. Najpopularniejszym produktem wyspy jest dżem pomidorowy, produkowany z pomidorków koktajlowych, zgodnie ze starą grecką tradycją. Choć jego smak początkowo może wydać się niecodzienny, szybko przekonuje do siebie nawet największych kulinarnych sceptyków.

Zdaniem mieszkańców, nie wypada opuścić Bozcaady bez skosztowania pysznych kalmarów i ośmiornic, serwowanych w lokalnych restauracjach oraz rodzinnych pensjonatach. Wyspiarze opanowali do perfekcji przyrządzanie owoców morza na różne sposoby, od pieczonych ośmiornic, przez faszerowane małże i kalmary oraz inne przekąski. O popularności morskich specjałów najlepiej świadczy fakt, że na wyspie corocznie odbywa się Festiwal Kalmarów (tur. Bozcaada Kalamar Festivali). W trakcie wydarzenia, oprócz możliwości degustacji jadalnych skorupiaków, organizowane są m.in. koncerty, warsztaty, zawody łodzi rybackich, a także podwodne wystawy oraz imprezy do białego rana.

Innym popularnym przysmakiem Bozcaady są jeżowce (tur. deniz kestanesi), wyławiane z morza ręcznie, przecinane nożem a następnie delikatnie opłukiwane w wodzie morskiej. Ich jadalną częścią jest pomarańczowa ikra, której wyjątkowy smak trudno porównać do innych owoców morza. Jeżowce z Bozcaady serwowane są z dodatkiem oliwy z oliwek, cytryny lub octu i spożywane zwykle za pomocą łyżki lub pieczywa, którym wydobywa się ich środek. Restauratorzy z Bozcaady nie mają wątpliwości, że smak jeżowców dobrze komponuje się z białym winem.

Kuchnia Bozcaady to efekt wielowiekowego wykorzystywania produktów, które daje lokalna ziemia. Winorośle, będące dumą wyspy, rodzą także liście winogron, które przez cały rok dodają smaku i aromatu wielu potrawom. Bardzo popularnym daniem są sardynki rolowane w liściach winogron (tur. üzüm yaprağında sardalye), a następnie pieczone na węglu. Winogrona to zresztą symbol wyspy, z dumą uwieczniany przez mieszkańców na budynkach oraz lokalnych suwenirach. Wśród wielu dostępnych na wyspie gatunków winorośli najpopularniejszą jest biała odmiana Çavuş, która prawdopodobnie dotarła do Turcji z Mekki za sprawą jednego z osmańskich sierżantów. Ten typ winogron cechuje się dużymi i owalnymi owocami, o intensywnym aromacie oraz bardzo słodkim smaku. Choć winogrona Çavuş uprawia się w całym regionie Anatolii, to właśnie Bozcaada słynie z ich najwyższej jakości oraz najlepszego smaku. Grzechem byłoby opuścić Bozcę bez butelki jednego z dobrych lokalnych win, których ceny rozpoczynają się już od 20 TL.

Nie zapomnij zajrzeć do Veli Dede

Najpopularniejszą marką spożywczą, stworzoną na Bozcaadzie jest bez wątpienia Veli Dede, sklep zlokalizowany około 200 metrów od przystani promowej. Historia tej firmy sięga XIX wieku. Veli Dede oferuje wiele smaków wyspy – m.in. ekologiczne winogrona, pyszne ciasteczka, dżemy z owoców i warzyw uprawianych na Bozcaadzie, a także oliwę z oliwek i rozmaite sosy śniadaniowe. Nas osobiście zachwyciła przede wszystkim ich pyszna kawa z dodatkiem mastyksu. Wszystkie produkty są pięknie zapakowane, dzięki czemu stanowią również świetną pamiątkę i pomysł na prezent. Cały asortyment Veli Dede można także zamawiać online, jednak niestety wyłącznie z wysyłką na terenie Turcji. Więcej informacji na temat marki znajdziesz na jej oficjalnej stronie.

Autorka bloga

Cześć, jestem Aga! Miło mi powitać Cię na Styku Kultur. Od 8 lat piszę i opowiadam o Turcji, czego efektem jest m.in. ponad 450 tekstów, które znajdziesz na blogu. Wśród nich m.in. relacje z naszych licznych podróży do Stambułu, na Wybrzeże Egejskie, Riwierę Turecką, do Kapadocji i okolic a także do południowo-wschodniej Anatolii. Zaobserwuj mój kanał na Instagramie oraz Facebooku, by być na bieżąco z naszymi kolejnymi podróżami! 

Autor zdjęć

Cześć, jestem Marcin! W trakcie naszych podróży towarzyszę Agnieszce razem z aparatem, uwieczniając na zdjęciach to, co oglądamy. Zazwyczaj profesjonalną lustrzanką lub bezlusterkowcem z zestawem obiektywów, a czasami po prostu z komórką. Poza tym zaciągam Agę do sklepów muzycznych i na festiwale, szukając podczas naszych wojaży dobrej muzyki. Zajrzyj na moją stronę oraz profile na Facebooku i Instagramie, by dowiedzieć się więcej.

►► Uważasz treści ze Styku Kultur za cenne i inspirujące? Jeśli tak, w łatwy sposób możesz pomóc w dalszym rozwoju tej strony. Wystarczy, że rezerwując swoje noclegi na portalu Booking.com skorzystasz z TEGO linku. Dzięki Twojej pomocy, otrzymam niewielką prowizję, która nie wpłynie w żaden sposób na cenę Twojej rezerwacji. :)

►►► Chcesz być na bieżąco z kolejnymi artykułami na Styku Kultur? Dopisz się do naszego newslettera i otrzymuj od czasu do czasu maile z podsumowaniem nowości!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Close