Zamów konsultacje o Turcji

5 grudnia to Światowy Dzień Kawy po Turecku!

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Autor zdjęć: Marcin Bąkiewicz
- Advertisement -

Jej kuszący aromat wypełnia tureckie domy, biura, kawiarnie i ulice. Specjalnie parzona kawa – bo o niej mowa, jest bardzo ważnym elementem tureckiej tradycji i jednym z najprzyjemniejszych doświadczeń podczas podróży do tego kraju. W Türkiye (Turcji) kawa jest swego rodzaju społecznym mediatorem – łączy ludzi i pomaga w nawiązywaniu kontaktów towarzyskich. Rola kawy w Türkiye (Turcji) jest tak istotna, że ważne spotkania, a także rozmowy po zakończonym posiłku zaczynają się od pytania „Jakiej kawy się napijesz?”. Ten wyjątkowy smak i znaczenie dla tradycji zaowocowały wpisaniem przyrządzania oraz picia kawy po turecku na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego ludzkości UNESCO w 2013 roku. Od tego czasu 5 grudnia, czyli data dołączenia kawy po turecku do listy UNESCO, obchodzona jest jako „Światowy Dzień Kawy po Turecku”.

Polecamy Ci także:  Praktyczny przewodnik po kolejce F1 Taksim-Kabataş w Stambule

Dziedzictwo kulturowe obejmujące stulecia

Kawa po turecku znajduje się w centrum życia społecznego od momentu jej pierwszego zaparzenia, które datuje się na XVI wiek. Rozpowszechniła się ona na rozległych terenach należących do Imperium Osmańskiego i przekroczyła granice dzięki związanym z nią rytuałom, tradycjom oraz pełnionej roli. Napój ten ma kluczowe znaczenie dla kultury tego kraju, a tureckie słowo oznaczające śniadanie to „kahvaltı„, co dosłownie tłumaczy się jako „przed kawą”. Ilekroć odwiedzasz przyjaciół lub rodzinę w Türkiye (Turcji), bądź pewien, że zostaniesz poczęstowany kawą po turecku jako napojem na powitanie. Jest to również kluczowy element uroczystości weselnych, zaręczyn, urodzin i niemal wszystkich okazji.

- Reklama -

Jakiej kawy się napijesz?

Metoda parzenia kawy po turecku pozostała niezmieniona od wieków i jest to jeden z powodów jej wyjątkowości. Przygotowuje się ją poprzez parzenie bardzo drobno zmielonych i sproszkowanych ziaren kawy w zimnej wodzie, w specjalnym naczyniu zwanym „Cezve„. Po zagotowaniu aż do spienienia, wlewa się ją do malutkich filiżanek, tworząc na wierzchu aksamitną piankę. W przeciwieństwie do innych kaw, kawę po turecku wlewa się do filiżanki wraz z fusami i zawsze podaje się ją ze szklanką wody, lokum (Rachatłukum) lub innymi słodkościami.

Polecamy Ci także:  İmlebbes - niebieskie cukierki orzechowe prosto z Mardin

Metody mielenia i przygotowywania kawy po turecku mogą się różnić w zależności od składników i zwyczajów w poszczególnych regionach kraju. Drzewa mastyksowe, które można znaleźć w całym regionie Morza Egejskiego, nawiązują do tradycji parzenia kawy po turecku z gumą mastyksową. Kawa Menengiç, przygotowywana przez suszenie ziaren z drzewa Pistacji terpentynowej (Pistacia terebinthus), jest bardzo popularna w Gaziantep, jednym z tureckich miast w południowo-wschodniej Anatolii i ojczyźnie pistacji. Kawa Dibek, zazwyczaj mielona w kamiennym moździerzu, stała się popularna ze względu na swój łagodny aromat i jako alternatywa dla kawy po turecku, którą można podawać z mlekiem. Natomiast kawa Mırra, często określana jako mocna i gorzka, jest powszechnie preferowana w południowo-wschodnich prowincjach Şanlıurfa i Mardin.

- Advertisement -

Źródło: Materiały Prasowe

- Advertisement -

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Sprawdź inne artykuły według kategorii:
Strona głównaTurcja5 grudnia to Światowy Dzień Kawy po Turecku!

Podobne artykuły

BlekitnyMeczet Stambul 1 of 3

Stambuł czy Istanbuł? Jak poprawnie mówić i pisać o największym mieście...

Decydując się na podróż do Turcji, wielu z nas zastanawia się, jak poprawnie nazwać jej największe miasto – Stambuł czy Istanbuł? Wbrew pozorom, to nie tylko...
Stambuł
2
minutes
Stambul prom 1 of 1

Internet w Stambule – Przewodnik dla turystów

W tym artykule podsumowujemy wszystko, co warto wiedzieć o internecie w Stambule – od dostępnych opcji po porady dla turystów. Jeśli planujesz podróż do...
Turcja
6
minutes
Canakkale Dardanele min 1 of 1

Czy wiesz, że Bosfor nie jest jedyną naturalną cieśniną w Turcji?

Choć w przypadku Turcji słowo "cieśnina" nierozerwalnie kojarzy się z Bosforem, nie jest on jedynym naturalnym wąskim gardłem na drodze do Morza Czarnego, jakim...
Canakkale
3
minutes
Bodrum dojazd 3 of 5

Dojazd z lotniska Milas-Bodrum do centrum miasta

Planujesz wczasy w mieście Bodrum na zachodnim wybrzeżu Turcji i zastanawiasz się w jaki sposób dotrzeć z oddalonego o ponad 30 kilometrów lotniska Milas-Bodrum...
Bodrum
2
minutes
MIN Gaziantep bazar 1 of 1

Historyczne bazary Turcji południowo-wschodniej

Historyczne bazary i targowiska to jedno z najważniejszych elementów dziedzictwa kulturowego Turcji. Obejrzyj naszą galerię!
Diyarbakir
1
minute

Książki o Turcji, które pozwolą Ci poznać ten niezwykły kraj

Jeśli szukasz książek o Turcji, które przeniosą Cię w świat osmańskich pałaców, aromatycznej herbaty i tętniących życiem bazarów, a także odkryją przed Tobą najpopularniejsze...
Książki
3
minutes