☞ Moje książki - sklep

5 grudnia to Światowy Dzień Kawy po Turecku!

Autor zdjęć: Marcin Bąkiewicz
- Advertisement -

Jej kuszący aromat wypełnia tureckie domy, biura, kawiarnie i ulice. Specjalnie parzona kawa – bo o niej mowa, jest bardzo ważnym elementem tureckiej tradycji i jednym z najprzyjemniejszych doświadczeń podczas podróży do tego kraju. W Türkiye (Turcji) kawa jest swego rodzaju społecznym mediatorem – łączy ludzi i pomaga w nawiązywaniu kontaktów towarzyskich. Rola kawy w Türkiye (Turcji) jest tak istotna, że ważne spotkania, a także rozmowy po zakończonym posiłku zaczynają się od pytania „Jakiej kawy się napijesz?”. Ten wyjątkowy smak i znaczenie dla tradycji zaowocowały wpisaniem przyrządzania oraz picia kawy po turecku na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego ludzkości UNESCO w 2013 roku. Od tego czasu 5 grudnia, czyli data dołączenia kawy po turecku do listy UNESCO, obchodzona jest jako „Światowy Dzień Kawy po Turecku”.

Polecamy Ci także:  Sekrety urodowe Turczynek - naturalne produkty, które pokochasz!

Dziedzictwo kulturowe obejmujące stulecia

Kawa po turecku znajduje się w centrum życia społecznego od momentu jej pierwszego zaparzenia, które datuje się na XVI wiek. Rozpowszechniła się ona na rozległych terenach należących do Imperium Osmańskiego i przekroczyła granice dzięki związanym z nią rytuałom, tradycjom oraz pełnionej roli. Napój ten ma kluczowe znaczenie dla kultury tego kraju, a tureckie słowo oznaczające śniadanie to „kahvaltı„, co dosłownie tłumaczy się jako „przed kawą”. Ilekroć odwiedzasz przyjaciół lub rodzinę w Türkiye (Turcji), bądź pewien, że zostaniesz poczęstowany kawą po turecku jako napojem na powitanie. Jest to również kluczowy element uroczystości weselnych, zaręczyn, urodzin i niemal wszystkich okazji.

- Reklama -

Jakiej kawy się napijesz?

Metoda parzenia kawy po turecku pozostała niezmieniona od wieków i jest to jeden z powodów jej wyjątkowości. Przygotowuje się ją poprzez parzenie bardzo drobno zmielonych i sproszkowanych ziaren kawy w zimnej wodzie, w specjalnym naczyniu zwanym „Cezve„. Po zagotowaniu aż do spienienia, wlewa się ją do malutkich filiżanek, tworząc na wierzchu aksamitną piankę. W przeciwieństwie do innych kaw, kawę po turecku wlewa się do filiżanki wraz z fusami i zawsze podaje się ją ze szklanką wody, lokum (Rachatłukum) lub innymi słodkościami.

Polecamy Ci także:  Dom i Muzeum Atatürka w Antalyi

Metody mielenia i przygotowywania kawy po turecku mogą się różnić w zależności od składników i zwyczajów w poszczególnych regionach kraju. Drzewa mastyksowe, które można znaleźć w całym regionie Morza Egejskiego, nawiązują do tradycji parzenia kawy po turecku z gumą mastyksową. Kawa Menengiç, przygotowywana przez suszenie ziaren z drzewa Pistacji terpentynowej (Pistacia terebinthus), jest bardzo popularna w Gaziantep, jednym z tureckich miast w południowo-wschodniej Anatolii i ojczyźnie pistacji. Kawa Dibek, zazwyczaj mielona w kamiennym moździerzu, stała się popularna ze względu na swój łagodny aromat i jako alternatywa dla kawy po turecku, którą można podawać z mlekiem. Natomiast kawa Mırra, często określana jako mocna i gorzka, jest powszechnie preferowana w południowo-wschodnich prowincjach Şanlıurfa i Mardin.

- Advertisement -

Źródło: Materiały Prasowe

- Advertisement -

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Sprawdź inne artykuły według kategorii:
Strona głównaTurcja5 grudnia to Światowy Dzień Kawy po Turecku!

Podobne artykuły

raki min

Czy Turcy piją alkohol? Rakı, czyli turecka wódka anyżowa

Czy Turcy piją alkohol? Jednym z wielu stereotypów dotyczących Turcji i Turków jest przeświadczenie, że w kraju nad Bosforem nikt nie spożywa alkoholu. Ten...
Diyarbakir
3
minutes

Turecka flaga – co symbolizuje? Historia i znaczenie narodowego symbolu Turcji

Turecka flaga, znana w Turcji jako "Ay Yıldız", czyli „Księżyc i Gwiazda”, jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych symboli państwowych na świecie. Jej charakterystyczny wygląd –...
Turcja
3
minutes
Turcja cmentarz 6

Jak wygląda pogrzeb w Turcji? Tradycje pogrzebowe i kultura żałoby

Tradycje pogrzebowe w Turcji odzwierciedlają bogatą historię, głęboko zakorzenione przekonania religijne oraz niezwykłą solidarność społeczną. Kultura żałoby, z jej modlitwami, posiłkami i wsparciem, pomaga...
Turcja
4
minutes
Postaw mi kawę na buycoffee.to
dzieńrepubliki min

29 października w Turcji – Dzień Republiki

Dzień Republiki Turcji (tur. Cumhuriyet Bayramı) to święto narodowe upamiętniające proklamację republiki w 1923 roku. Święto obchodzone jest we wszystkich 81 tureckich prowincjach, a...
Turcja
5
minutes

Wyspa Kekova i okolice: Skarb Wybrzeża Likijskiego

Wybrzeże Likijskie w południowej Turcji to region, który kryje wiele tajemnic i nieodkrytych piękności. W samym sercu tej malowniczej krainy znajduje się Kekova, niewielka...
Antalya
4
minutes
Bozcaada zamek 1 of 1

Zamek na wyspie Bozcaada (północno-zachodnia Turcja)

Jedną z największych atrakcji Bozcaady, tureckiej wyspy na Morzu Egejskim, leżącej w pobliżu wejścia do cieśniny Dardanele, jest majestatyczny zamek, którego obecny kształt sięga...
Turcja
1
minute