☞ Moje książki - sklep

5 grudnia to Światowy Dzień Kawy po Turecku!

Autor zdjęć: Marcin Bąkiewicz
- Advertisement -

Jej kuszący aromat wypełnia tureckie domy, biura, kawiarnie i ulice. Specjalnie parzona kawa – bo o niej mowa, jest bardzo ważnym elementem tureckiej tradycji i jednym z najprzyjemniejszych doświadczeń podczas podróży do tego kraju. W Türkiye (Turcji) kawa jest swego rodzaju społecznym mediatorem – łączy ludzi i pomaga w nawiązywaniu kontaktów towarzyskich. Rola kawy w Türkiye (Turcji) jest tak istotna, że ważne spotkania, a także rozmowy po zakończonym posiłku zaczynają się od pytania „Jakiej kawy się napijesz?”. Ten wyjątkowy smak i znaczenie dla tradycji zaowocowały wpisaniem przyrządzania oraz picia kawy po turecku na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego ludzkości UNESCO w 2013 roku. Od tego czasu 5 grudnia, czyli data dołączenia kawy po turecku do listy UNESCO, obchodzona jest jako „Światowy Dzień Kawy po Turecku”.

Polecamy Ci także:  Efez – starożytne miasto Artemidy i św. Pawła. Przewodnik turystyczny

Dziedzictwo kulturowe obejmujące stulecia

Kawa po turecku znajduje się w centrum życia społecznego od momentu jej pierwszego zaparzenia, które datuje się na XVI wiek. Rozpowszechniła się ona na rozległych terenach należących do Imperium Osmańskiego i przekroczyła granice dzięki związanym z nią rytuałom, tradycjom oraz pełnionej roli. Napój ten ma kluczowe znaczenie dla kultury tego kraju, a tureckie słowo oznaczające śniadanie to „kahvaltı„, co dosłownie tłumaczy się jako „przed kawą”. Ilekroć odwiedzasz przyjaciół lub rodzinę w Türkiye (Turcji), bądź pewien, że zostaniesz poczęstowany kawą po turecku jako napojem na powitanie. Jest to również kluczowy element uroczystości weselnych, zaręczyn, urodzin i niemal wszystkich okazji.

- Reklama -

Jakiej kawy się napijesz?

Metoda parzenia kawy po turecku pozostała niezmieniona od wieków i jest to jeden z powodów jej wyjątkowości. Przygotowuje się ją poprzez parzenie bardzo drobno zmielonych i sproszkowanych ziaren kawy w zimnej wodzie, w specjalnym naczyniu zwanym „Cezve„. Po zagotowaniu aż do spienienia, wlewa się ją do malutkich filiżanek, tworząc na wierzchu aksamitną piankę. W przeciwieństwie do innych kaw, kawę po turecku wlewa się do filiżanki wraz z fusami i zawsze podaje się ją ze szklanką wody, lokum (Rachatłukum) lub innymi słodkościami.

Polecamy Ci także:  Turecka pizza - pide: tradycja, smaki i różnorodność w jednym daniu

Metody mielenia i przygotowywania kawy po turecku mogą się różnić w zależności od składników i zwyczajów w poszczególnych regionach kraju. Drzewa mastyksowe, które można znaleźć w całym regionie Morza Egejskiego, nawiązują do tradycji parzenia kawy po turecku z gumą mastyksową. Kawa Menengiç, przygotowywana przez suszenie ziaren z drzewa Pistacji terpentynowej (Pistacia terebinthus), jest bardzo popularna w Gaziantep, jednym z tureckich miast w południowo-wschodniej Anatolii i ojczyźnie pistacji. Kawa Dibek, zazwyczaj mielona w kamiennym moździerzu, stała się popularna ze względu na swój łagodny aromat i jako alternatywa dla kawy po turecku, którą można podawać z mlekiem. Natomiast kawa Mırra, często określana jako mocna i gorzka, jest powszechnie preferowana w południowo-wschodnich prowincjach Şanlıurfa i Mardin.

- Advertisement -

Źródło: Materiały Prasowe

- Advertisement -

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Sprawdź inne artykuły według kategorii:
Strona głównaTurcja5 grudnia to Światowy Dzień Kawy po Turecku!

Podobne artykuły

Telli Baba: Mistyczny opiekun Bosforu [grobowiec, lokalizacja, dojazd]

Na północnych krańcach Bosforu, w dzielnicy Rumelikavağı w Stambule, znajduje się tajemniczy grób Telli Baby – sufickiego islamskiego świętego, którego historia przenika się z...
Stambuł
4
minutes

Dorożki konne na Wyspach Książęcych: Historia, tradycja i transformacja

Wyspy Książęce, znane jako Kızıl Adalar, to malowniczy archipelag na Morzu Marmara, leżący nieopodal Stambułu. W ciągu dekad dorożki konne, zwane faytonami, stały się...
Lifestyle
4
minutes

Stambuł – książka, która zabierze Cię w podróż pełną zapachów, dźwięków...

Stambuł to miasto, które nie pozwala o sobie zapomnieć. Gdy raz poczujesz zapach tureckiej kawy unoszący się nad wąskimi uliczkami Beyoğlu, gdy usłyszysz nawoływanie...
Książki
2
minutes
Postaw mi kawę na buycoffee.to

O północy w Pera Palas (Pera Palas’ta Gece Yarısı): Fascynująca podróż...

O północy w Pera Palas (Pera Palas'ta Gece Yarısı) to turecka produkcja oryginalna Netflixa, która przyciągnęła uwagę widzów na całym świecie. Serial, będący adaptacją nagradzanej książki Charlesa...
Filmy i seriale
2
minutes
Stambul bazar 1 of 2

Zakupy: co kupić w Turcji, jak się targować i czego unikać

Trudno wyobrazić sobie pobyt w Turcji bez zrobienia zakupów, a tureckie orientalne bazary, tłumne targowiska czy eleganckie butiki to istny raj dla zakupoholików.  Targowanie się...
Turcja
9
minutes

Dlaczego w Stambule jest tyle kotów?

Stambuł, miasto o niepowtarzalnym uroku, gdzie spotykają się Europa i Azja, fascynuje swoją różnorodnością. Przepych meczetów, szum Bosforu, tętniące życiem bazary – wszystko to...
Lifestyle
4
minutes