☞ Moje książki - sklep

Turecka kuchnia – street food, czyli uliczne przysmaki królujące nad Bosforem

Autor zdjęć: Marcin Bąkiewicz
- Advertisement -

Miłość Turków do ich własnego jedzenia i ogromny dystans do kuchni innych krajów to sprawa oczywista. Ilekroć pytam znajomych z Turcji o gusta kulinarne, odpowiedź jest jasna: köfte, kebab, mantı… – dalej nie trzeba wymieniać. Gdybając, co zabraliby ze sobą na bezludną wyspę, turecka kuchnia wyprzedzała w ich odpowiedziach takie pozycje jak sprzęt elektroniczny, książki czy latarka. I wiadomo, że z turecką kuchnią równać się może właściwie tylko grecka, która receptury swoich przysmaków dawno temu od Turków rzecz jasna skopiowała. ;)

SPIS TREŚCI

- Reklama -
Styk Kultur - Agnieszka Maury | Turcja, Stambuł, książki - Turecka kuchnia - street food, czyli uliczne przysmaki królujące nad Bosforem

Faszerowane małże

Jeśli miałabym wskazać, co w tureckim street foodzie kochałam najbardziej, nim postanowiłam zostać wegetarianką, były to bez wątpienia midye dolma, czyli faszerowane ryżem i przyprawami małże. Komponują się perfekcyjnie z cytryną oraz zimnym piwem, a i same w sobie stanowią przekąskę, której mało kto potrafi sobie odmówić. Gdzie można je zakupić? Przy nadmorskich promenadach aż roi się od Midyeci, czyli sprzedawców mediye, którzy zwykle wystawiają je na swoich okrągłych stoliczkach. Nawet jeżeli na pierwszy rzut oka zaczniemy mieć wątpliwości co do sposobu ich produkcji, gwarantuję, że w nadmorskich miejscowościach są zawsze świeże i wyśmienite. Midye serwowane są również w restauracjach, a ich cena, bez względu na miejsce, zwykle bywa niewielka.

Styk Kultur - Agnieszka Maury | Turcja, Stambuł, książki - Turecka kuchnia - street food, czyli uliczne przysmaki królujące nad Bosforem

Kumpir, czyli zapiekany ziemniak

Innym przysmakiem, który polecam wszystkim miłośnikom ziemniaków, jest kumpir. Pozycja obowiązkowa w tureckim menu fast foodowym, dostępna w barach, jak również w wielu restauracjach. Główny składnik to właśnie imponujących rozmiarów ziemniak, który wypiekany jest w specjalnym piecu. Po upieczeniu zostaje przekrojony na pół oraz wypełniony masłem, solą, serem kaşar oraz wszelkiego rodzaju dodatkami – kukurydzą, groszkiem, ogórkami, oliwkami czy pokrojonymi parówkami. Kumpir podaje się zwykle z dodatkiem sosów. Przekąska popularna jest również na Bałkanach.

- Advertisement -
Styk Kultur - Agnieszka Maury | Turcja, Stambuł, książki - Turecka kuchnia - street food, czyli uliczne przysmaki królujące nad Bosforem

Kasztany i kukurydza

Spacerując m.in. po ulicach Stambułu z łatwością można dostrzec sprzedawców smażonych kasztanów. Szczególnie w okresie jesiennym i zimowym ich zapach roztacza się nad ulicami, tworząc wyjątkowy klimat! Po uprażeniu, kasztany swoją konsystencją przypominają ugotowanego ziemniaka, o słodkim orzechowym smaku. Cena za kilogram pieczonych kasztanów przekroczyła w ostatnim czasie 100 TL, dlatego też sami Turcy preferują spożywać je w wersji surowej lub prażyć w warunkach domowych, a sama przekąska pozostaje przede wszystkim atrakcją dla turystów. Oczywiście, u tureckich sprzedawców kasztany można nabywać w małych ilościach, np. na sztuki. Wszystkim tęskniącym za smakiem smażonych kasztanów przypominam, że te polskie niestety nie są jadalne! ;)

Pieczona lub gotowana kukurydza, z dużym dodatkiem soli, to kolejna przekąska idealna w czasie wieczornego spaceru po  promenadzie. Jej zapach, wraz z zapachem prażonego pop-cornu, to właściwie synonim wczasów nad tureckim morzem. W Turcji, podobnie jak w Grecji wielu innych krajach, z łatwością spotkamy wiele stoisk, przy których zakupić możemy przepyszną i ciepłą kukurydzę.

- Advertisement -
Polecamy Ci także:  Czy do Turcji potrzebna jest wiza w 2025 roku? Kompletny przewodnik dla podróżnych
Styk Kultur - Agnieszka Maury | Turcja, Stambuł, książki - Turecka kuchnia - street food, czyli uliczne przysmaki królujące nad Bosforem

Simit

Simit to nic innego, jak turecki obwarzanek posypany obficie sezamem. Do dziś pamiętam moje zaskoczenie, gdy słysząc po raz pierwszy donośne nawoływanie simitçi (uliczny sprzedawca simitów), miałam wrażenie, że ktoś wzywa o pomoc. To jednak stary jak świat turecki sposób na powiadomienie wszystkich głodomorów, że oto nadchodzi możliwość zakupu obwarzanków! Każdy, kto ma ochotę, może wybiec na ulicę i zakupić ten smaczny wypiek. Przysmak dość tani, co sprawia, że jest również naczelną przekąską wszystkich studentów, obficie popijaną çayem. Simity nabyć można niemal wszędzie, a część sprzedawców nosi je na głowie, poukładane na specjalnych tacach. Tego rodzaju panowie mogą zjawić się nagle przy naszym wyjściu z autokaru, w towarzystwie kolegów sprzedających çay lub szczęśliwe losy. Jedno jest pewne – turecka kuchnia nie byłaby sobą, gdyby nie wszechobecne simity!

Styk Kultur - Agnieszka Maury | Turcja, Stambuł, książki - Turecka kuchnia - street food, czyli uliczne przysmaki królujące nad Bosforem

Çay

Gdy już mamy w ręce simita, naszą niemal naturalną reakcją jest rozejrzenie się za herbatką. Çay, czyli turecka herbata to napój narodowy Turków. Podawana obowiązkowo w małych szklaneczkach w kształcie tulipana, kusi swoim aromatem oraz mocą. Herbata towarzyszy Turkom przez cały dzień, a ilości wypitych szklaneczek (koniecznie z dużą ilością cukru) nie są w stanie zliczyć nawet oni sami. Co ciekawe, popularność gorącej herbaty wcale nie maleje podczas upalnych letnich dni. Spacerując po tureckich ulicach wszędzie dostrzec można mężczyzn biegających od sklepu do sklepu z tacą pełną małych szklaneczek çayu. Propozycję wypicia hebraty otrzymamy w Turcji wszędzie, począwszy od sklepu, przez uniwersytet aż po komisariat policji. Tradycyjna turecka herbata uprawiana jest przede wszystkim w okolicach ośrodków Rize i Trabzon.

Polecamy Ci także:  Internet w Turcji dla turystów w 2025 roku: Kompleksowy przewodnik [SIM, e-SIM, Wi-Fi, router, forum]
Styk Kultur - Agnieszka Maury | Turcja, Stambuł, książki - Turecka kuchnia - street food, czyli uliczne przysmaki królujące nad Bosforem

Słodycze & owoce

Naczelnym motywem przewodnim tureckiego street foodu są słodkości, począwszy od lodów, nabywanych od zabawnych dondurmacı (sprzedawców lodów), po gęste słodkie galaretki, lizaki czy ciastka. Najpopularniejszym słodkim ulicznym przysmakiem jest Tarihi Osmanlı Macunu (Tradycyjne Osmańskie Cukierki), czyli słodka masa pięciu różnych smaków, których gęstą konsystencję sprzedawca gwałtownym zręcznym ruchem owija spiralnie wokół patyczka, tworząc tym samym wyśmienitego, tęczowego lizaka. Sprzedawcy cukierków ubrani są, rzecz jasna, po osmańsku. Turecka kuchnia może poszczycić się całą gamą słodkości, na których widok nie sposób się nie zgłodnieć!

Styk Kultur - Agnieszka Maury | Turcja, Stambuł, książki - Turecka kuchnia - street food, czyli uliczne przysmaki królujące nad Bosforem

Na ulicach Turcji spotkamy również wielu sprzedawców warzyw i owoców. Co ciekawe, wbrew przewodnikowym fantazjom, w Turcji nie znajdziemy wszelkich możliwych owoców świata po groszowych cenach. Ceny bywają wyższe od polskich, a dostępność danych owoców czy warzyw zależy od tego, czy w danym okresie można je wyhodować w Turcji. Kraj nie jest bowiem nastawiony na import czegokolwiek zza granicy, a kwestią najistotniejszą jest możliwość zarobku dla lokalnych sprzedawców. Nie znaczy to oczywiście, że wybór jest mały. Niemal co miesiąc spotkać możemy nowe, nieznane w Polsce owoce oraz warzywa. Wszechobecność cytrusów oraz granatów sprawia, że na tureckich ulicach można z łatwością kupić pyszny wyciskany sok z wybranych owoców!

Styk Kultur - Agnieszka Maury | Turcja, Stambuł, książki - Turecka kuchnia - street food, czyli uliczne przysmaki królujące nad Bosforem

- Advertisement -

8 KOMENTARZE

  1. Nie wiem, czy śledzenie Tureckiego street foodu z poziomu seriali jest czymś pomysłowym,ale zauważyłam tam również inne dania uliczne o które chciałam się zapytać. 1. Chleb z rybą? Na oko wyglądało to jak fish kebab i zastanawia mnie czy jest taka opcja. 2. Pilaw na słodko? Wyhaczony w serialu „Klasa Wyższa” zainteresował mnie do tego stopnia,że zastanawiam się co w tym takiego magicznego i czy faktycznie istnieje….

    • Street food z poziomu seriali brzmi bardzo interesująco! Z całą pewnością filmowe sceny mają swoje odzwierciedlenie w rzeczywistości. :) Chleb z rybą jest w Turcji znany pod nazwą „balık ekmek”. To bardzo popularna turecka przekąska, którą można znaleźć niemalże w każdej knajpce lub ulicznym straganie ze street foodem. Jest tania, smaczna i sycąca. Ryż na słodko także można spotkać w wielu tureckich daniach. Najpopularniejsza forma to prawdopodobnie sütlaç – swego rodzaju turecki budyń z ryżem. Jest pyszny!! :) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za odwiedziny.

  2. Chociaż odweedziłam Stambuł dobrych kilka lat temu to do dziś pamiętam smak i zapach malutkich pączków smażonych nad Bosforem, za którymi ustawiała się zawsze kolejka. Podawane w małych kubeczkach i posypywane obficie mielonymi pistacjami w smaku obłędne.
    Miałam hotel w pobliżu więc codziennie, ba nawet kilka razy dziennie lądowałam tam żeby objadać się do woli pysznościami, chociaż ogólnie słodyczy nie lubie, te jednak skradły moje serce :)

    • Brzmi doskonale! Tureckie słodycze są pyszne, ale jedzone nad Bosforem – w tym wyjątkowym klimacie – chyba zyskują jeszcze bardziej. Trzymam kciuki za Twój szybki powrót do Stambułu! Dziękuję za odwiedziny. :))

  3. Za tydz. bede w Istanbule i po prostu MUSZE wyprobowac Midye :D A tak ogolnie, uwielbiam kukurydze w kubeczkach, cay i dondurma, ktory ciagnie sie jak guma do zucia ;) Albo sucuklu tost, albo kasarli simit… Eh, co tu gadac, kocham wszystko :D

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Sprawdź inne artykuły według kategorii:
Strona głównaTurcjaTurecka kuchnia - street food, czyli uliczne przysmaki królujące nad Bosforem

Podobne artykuły

Beşiktaş – popularna dzielnica Stambułu pełna historii, kultury i atrakcji

Beşiktaş, malowniczo położona nad wodami Bosforu, to jedna z najważniejszych dzielnic Stambułu. Jest miejscem, które tętni życiem, jednocześnie kryjąc w sobie liczne pamiątki przeszłości. Z bogatą...
Stambuł
4
minutes
wiza do turcji

Czy do Turcji potrzebna jest wiza w 2025 roku? Kompletny przewodnik...

Podróż do Turcji w 2025 roku to marzenie wielu osób, ale zanim spakujesz walizki, warto sprawdzić, czy do Turcji potrzebna jest wiza. Przepisy dotyczące wiz...
Turcja
4
minutes
Ramadan 4 of 1

Ramadan w Turcji – tradycje, duchowość i smaki świętego miesiąca

Gdy zapada zmrok nad Stambułem, a nad Bosforem zaczynają migotać pierwsze światła, w powietrzu unosi się zapach świeżo upieczonego ramazan pidesi. W meczetach rozbrzmiewają...
Kultura i sztuka
4
minutes
Postaw mi kawę na buycoffee.to

Czy w Turcji można płacić w euro lub dolarach? Poradnik dla...

Turcja to kraj o niezwykle bogatej kulturze i historii, który co roku przyciąga miliony turystów z całego świata. Wielu z nich zastanawia się, czy podczas...
Turcja
2
minutes
Bozcaada thumbnail 1 of 1

Co oferuje wyspiarska kuchnia prowincji Çanakkale? Smaki Bozcaady

Kilkusetletnia koegzystencja kultury greckiej i tureckiej znacząco wzbogaciła kuchnię wyspy Bozcaada, czyniąc ja jedną ze smaczniejszych w całym regionie Çanakkale. W każdą środę w centrum...
Canakkale
3
minutes

Barbaros Hayrettin Paşa – legenda i wielki dowódca Imperium Osmańskiego [mauzoleum...

Barbaros Hayrettin Paşa, pierwszy admirał floty osmańskiej, zapisał się złotymi zgłoskami w historii światowej żeglugi. Jego imię, wywodzące się od ognistorudych bród braci (Barbarossa),...
Stambuł
4
minutes