☞ Moje książki - sklep

5 grudnia to Światowy Dzień Kawy po Turecku!

Autor zdjęć: Marcin Bąkiewicz
- Advertisement -

Jej kuszący aromat wypełnia tureckie domy, biura, kawiarnie i ulice. Specjalnie parzona kawa – bo o niej mowa, jest bardzo ważnym elementem tureckiej tradycji i jednym z najprzyjemniejszych doświadczeń podczas podróży do tego kraju. W Türkiye (Turcji) kawa jest swego rodzaju społecznym mediatorem – łączy ludzi i pomaga w nawiązywaniu kontaktów towarzyskich. Rola kawy w Türkiye (Turcji) jest tak istotna, że ważne spotkania, a także rozmowy po zakończonym posiłku zaczynają się od pytania „Jakiej kawy się napijesz?”. Ten wyjątkowy smak i znaczenie dla tradycji zaowocowały wpisaniem przyrządzania oraz picia kawy po turecku na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego ludzkości UNESCO w 2013 roku. Od tego czasu 5 grudnia, czyli data dołączenia kawy po turecku do listy UNESCO, obchodzona jest jako „Światowy Dzień Kawy po Turecku”.

Polecamy Ci także:  Hagia Sophia w Stambule – zwiedzanie w 2025 roku: historia, bilety, godziny otwarcia i zasady

Dziedzictwo kulturowe obejmujące stulecia

Kawa po turecku znajduje się w centrum życia społecznego od momentu jej pierwszego zaparzenia, które datuje się na XVI wiek. Rozpowszechniła się ona na rozległych terenach należących do Imperium Osmańskiego i przekroczyła granice dzięki związanym z nią rytuałom, tradycjom oraz pełnionej roli. Napój ten ma kluczowe znaczenie dla kultury tego kraju, a tureckie słowo oznaczające śniadanie to „kahvaltı„, co dosłownie tłumaczy się jako „przed kawą”. Ilekroć odwiedzasz przyjaciół lub rodzinę w Türkiye (Turcji), bądź pewien, że zostaniesz poczęstowany kawą po turecku jako napojem na powitanie. Jest to również kluczowy element uroczystości weselnych, zaręczyn, urodzin i niemal wszystkich okazji.

- Reklama -

Jakiej kawy się napijesz?

Metoda parzenia kawy po turecku pozostała niezmieniona od wieków i jest to jeden z powodów jej wyjątkowości. Przygotowuje się ją poprzez parzenie bardzo drobno zmielonych i sproszkowanych ziaren kawy w zimnej wodzie, w specjalnym naczyniu zwanym „Cezve„. Po zagotowaniu aż do spienienia, wlewa się ją do malutkich filiżanek, tworząc na wierzchu aksamitną piankę. W przeciwieństwie do innych kaw, kawę po turecku wlewa się do filiżanki wraz z fusami i zawsze podaje się ją ze szklanką wody, lokum (Rachatłukum) lub innymi słodkościami.

Polecamy Ci także:  Izmir - największe atrakcje turystyczne tureckiego miasta

Metody mielenia i przygotowywania kawy po turecku mogą się różnić w zależności od składników i zwyczajów w poszczególnych regionach kraju. Drzewa mastyksowe, które można znaleźć w całym regionie Morza Egejskiego, nawiązują do tradycji parzenia kawy po turecku z gumą mastyksową. Kawa Menengiç, przygotowywana przez suszenie ziaren z drzewa Pistacji terpentynowej (Pistacia terebinthus), jest bardzo popularna w Gaziantep, jednym z tureckich miast w południowo-wschodniej Anatolii i ojczyźnie pistacji. Kawa Dibek, zazwyczaj mielona w kamiennym moździerzu, stała się popularna ze względu na swój łagodny aromat i jako alternatywa dla kawy po turecku, którą można podawać z mlekiem. Natomiast kawa Mırra, często określana jako mocna i gorzka, jest powszechnie preferowana w południowo-wschodnich prowincjach Şanlıurfa i Mardin.

- Advertisement -

Źródło: Materiały Prasowe

- Advertisement -

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Sprawdź inne artykuły według kategorii:
Strona głównaTurcja5 grudnia to Światowy Dzień Kawy po Turecku!

Podobne artykuły

24882766 2014286588847345 1296673206 o

Dzień Kobiet w Turcji – 8 marca

8 marca to dobry pretekst do poświęcenia najnowszego tekstu sytuacji tureckich kobiet. Jak celebrowany jest Dzień Kobiet w Turcji? Jak żyje się współczesnym Turczynkom?...
Turcja
4
minutes
Czwartek 8913

Tureckie słodycze – chałwa, lokum, baklawa i wiele innych!

Słodycze to odrębny, jakże istotny rozdział kuchni tureckiej. Będąc w Turcji można zapomnieć o diecie, gdyż wystawom sklepowym pełnym artystycznie przyrządzonych słodkości po prostu...
Inspiracje kulinarne
8
minutes
Dara Turcja cysterna1 2

Niezwykłe odkrycia archeologów w tureckiej Darze, zaledwie 10 km od granicy...

Podczas prac archeologicznych w starożytnym mieście Dara, w tureckiej prowincji Mardin, odkopano m.in. zbiornik wodny o 6 metrów głębszy od słynnej bizantyjskiej Cysterny Bazyliki...
Mardin
5
minutes
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Pergamon 14 of 22

Antyczne atrakcje Turcji – starożytny Pergamon

Pergamon to współcześnie stanowisko archeologiczne, zlokalizowane w pobliżu tureckiego miasta Bergama. Górujący nad okolicą starożytny akropol pergamoński w 2014 wpisany został na listę światowego...
Turcja
4
minutes
sirince fot tga

Şirince, czyli zielona oaza na wybrzeżu Morza Egejskiego w Türkiye (Turcji),...

Wioska Şirince, położona niedaleko miasta Selçuk w prowincji Izmir, została w 2023 roku uznana przez Światową Organizację Turystyki ONZ (UNWTO) za jedną z „Najlepszych wiosek turystycznych na...
Riwiera Turecka
4
minutes
Stambul Moda Kadikoy 1 of 1

Wybrzeże dzielnicy Moda – spokojne oblicze Stambułu

Po opuszczeniu terminalu promowego Kadıköy, dzielnicy po azjatyckiej stronie Stambułu, niewiele wskazuje na to, że w okolicy można wypocząć i odetchnąć świeżym powietrzem. Tłumy...
Stambuł
2
minutes