21.7 C
Istanbul
niedziela, 17 sierpnia, 2025

5 grudnia to Światowy Dzień Kawy po Turecku!

Autor zdjęć: Marcin Bąkiewicz
Postaw mi kawę na buycoffee.to

Najnowsze

Agnieszka Maury
Agnieszka Mauryhttp://www.stykkultur.pl
Merhaba! Mam na imię Agnieszka i od 2013 roku prowadzę bloga Styk Kultur, gdzie dzielę się podróżniczymi inspiracjami – szczególnie z Turcji. Razem z moim mężem, Marcinem Bąkiewiczem tworzymy treści pełne pasji, zdjęć i praktycznych wskazówek. Sprawdź moje książki o Turcji i dołącz do mnie na Instagramie, Facebooku i w grupie Miłośnicy Turcji.
- Advertisement -

Jej kuszący aromat wypełnia tureckie domy, biura, kawiarnie i ulice. Specjalnie parzona kawa – bo o niej mowa, jest bardzo ważnym elementem tureckiej tradycji i jednym z najprzyjemniejszych doświadczeń podczas podróży do tego kraju. W Türkiye (Turcji) kawa jest swego rodzaju społecznym mediatorem – łączy ludzi i pomaga w nawiązywaniu kontaktów towarzyskich. Rola kawy w Türkiye (Turcji) jest tak istotna, że ważne spotkania, a także rozmowy po zakończonym posiłku zaczynają się od pytania „Jakiej kawy się napijesz?”. Ten wyjątkowy smak i znaczenie dla tradycji zaowocowały wpisaniem przyrządzania oraz picia kawy po turecku na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego ludzkości UNESCO w 2013 roku. Od tego czasu 5 grudnia, czyli data dołączenia kawy po turecku do listy UNESCO, obchodzona jest jako „Światowy Dzień Kawy po Turecku”.

Polecamy Ci także:  Dlaczego w Turcji do kawy podaje się szklankę wody?

Dziedzictwo kulturowe obejmujące stulecia

Kawa po turecku znajduje się w centrum życia społecznego od momentu jej pierwszego zaparzenia, które datuje się na XVI wiek. Rozpowszechniła się ona na rozległych terenach należących do Imperium Osmańskiego i przekroczyła granice dzięki związanym z nią rytuałom, tradycjom oraz pełnionej roli. Napój ten ma kluczowe znaczenie dla kultury tego kraju, a tureckie słowo oznaczające śniadanie to „kahvaltı„, co dosłownie tłumaczy się jako „przed kawą”. Ilekroć odwiedzasz przyjaciół lub rodzinę w Türkiye (Turcji), bądź pewien, że zostaniesz poczęstowany kawą po turecku jako napojem na powitanie. Jest to również kluczowy element uroczystości weselnych, zaręczyn, urodzin i niemal wszystkich okazji.

Jakiej kawy się napijesz?

Metoda parzenia kawy po turecku pozostała niezmieniona od wieków i jest to jeden z powodów jej wyjątkowości. Przygotowuje się ją poprzez parzenie bardzo drobno zmielonych i sproszkowanych ziaren kawy w zimnej wodzie, w specjalnym naczyniu zwanym „Cezve„. Po zagotowaniu aż do spienienia, wlewa się ją do malutkich filiżanek, tworząc na wierzchu aksamitną piankę. W przeciwieństwie do innych kaw, kawę po turecku wlewa się do filiżanki wraz z fusami i zawsze podaje się ją ze szklanką wody, lokum (Rachatłukum) lub innymi słodkościami.

- Advertisement -
Polecamy Ci także:  Turcja, Belek – raj dla turystów (i golfistów) poszukujących wypoczynku nad morzem

Metody mielenia i przygotowywania kawy po turecku mogą się różnić w zależności od składników i zwyczajów w poszczególnych regionach kraju. Drzewa mastyksowe, które można znaleźć w całym regionie Morza Egejskiego, nawiązują do tradycji parzenia kawy po turecku z gumą mastyksową. Kawa Menengiç, przygotowywana przez suszenie ziaren z drzewa Pistacji terpentynowej (Pistacia terebinthus), jest bardzo popularna w Gaziantep, jednym z tureckich miast w południowo-wschodniej Anatolii i ojczyźnie pistacji. Kawa Dibek, zazwyczaj mielona w kamiennym moździerzu, stała się popularna ze względu na swój łagodny aromat i jako alternatywa dla kawy po turecku, którą można podawać z mlekiem. Natomiast kawa Mırra, często określana jako mocna i gorzka, jest powszechnie preferowana w południowo-wschodnich prowincjach Şanlıurfa i Mardin.

- Advertisement -

Źródło: Materiały Prasowe

- Advertisement -

Uwaga podróżniku! 🇹🇷

Przypominamy, że Turcja nie należy do Unii Europejskiej, więc EKUZ tam nie działa. Przed wyjazdem koniecznie zadbaj o odpowiednie ubezpieczenie turystyczne, aby uniknąć wysokich kosztów leczenia.

Sprawdź oferty na Rankomat.pl

*współpraca afiliacyjna

Masz pytania, własne doświadczenia lub zauważyłeś, że coś się zmieniło? Koniecznie zostaw komentarz! Staram się regularnie aktualizować treści, ale ze względu na ich ilość nie zawsze jest to możliwe od razu. Twoje uwagi są bardzo cenne – pomogą też innym czytelnikom.

Podobne

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj