Co to jest mango sticky rice? Poznaj najpyszniejszy tajski deser!

autor(ka): Agnieszka Maury
Otwarcie granic

🧿 Chcesz być na bieżąco z naszymi podróżami? Obserwuj profil @stykkultur na Instagramie.

Mango sticky rice to tradycyjny tajski deser, przygotowywany z kleistego ryżu, mleka kokosowego oraz owocu mango. Połączenie tych składników daje niezwykle pyszny rezultat! Nic więc dziwnego, że tym przysmakiem zajadają się nie tylko sami mieszkańcy Tajlandii, ale również miliony turystów z całego świata.

jedzenie kohlanta 2 Co to jest mango sticky rice? Poznaj najpyszniejszy tajski deser!

Mango – król tajskich owoców

Mango, będące narodowym owocem m.in. Indii, Pakistanu i Filipin, pochodzi z Azji Południowej, gdzie owoc uprawiany jest od tysięcy lat. Między piątym a czwartym wiekiem przed naszą erą, mango dotarło do Azji Południowo-Wschodniej, w tym m.in. na obszar Tajlandii, gdzie bardzo szybko zyskało miano króla owoców. W tajskiej kulturze mango symbolizuje dobrobyt, dlatego bardzo często można spotkać drzewka mango w przydomowych ogródkach.

W Tajlandii mango kwitnie raz w roku, między marcem w czerwcem, jednak owoc w rozmaitych odmianach dostępny jest do kupienia przez cały rok. Obecnie w całej Tajlandii uprawia się ponad 200 różnych rodzajów mango, lecz powszechnie na rynku występuje tylko kilka odmian, w tym przede wszystkim Nam Dokmai – średniej wielkości owalne owoce mango, o żółto-złotym odcieniu. Gatunek ten ma subtelnie słodki i aksamitny miąż o przyjemnym aromacie, jak również grubą i łatwą do usunięcia skórkę.



W ciągu ostatnich lat tajskie mango stały się popularnym składnikiem, dodającym tropikalnego posmaku do wielu zachodnich potraw, w tym m.in. lodów, ciast i makaronów. Najpopularniejszą potrawą z mango jest jednak bez wątpienia mango sticky rice. Co ciekawe, wielu Tajów traktuje to danie nie tylko jako deser, ale również np. jako przekąskę na śniadanie! Soczysty, żółty miąższ dojżałych owoców w towarzystwie słodkiego i lepkiego ryżu to z resztą przsmak, który chce się jeść przy każdej możliwej okazji. :)

PRZECZYTAJ TAKŻE:  Czy warto odwiedzić Ao Nang? Wrażenia z pobytu w popularnym kurorcie na południu Tajlandii
Koh Lanta i Krabi 149 Co to jest mango sticky rice? Poznaj najpyszniejszy tajski deser!

Gdzie w Tajlandii kupić mango sticky rice?

Popularny tajski deser ryżowy z dodatkiem mango dostępny jest w Tajlandii praktycznie w każdej lokalnej restauracji, zarówno z tajską, jak i indyjską kucynią. Potrawę można również nabyć na ulicach tajlandzkich miast, gdzie sprzedawana jest w formie street foodu na straganach. Bez trudnu znajdziecie mango sticky rice m.in. na słynnych nocnych marketach, bardzo popularnych niemalże w całym kraju.

jedzenie kohlanta 5 Co to jest mango sticky rice? Poznaj najpyszniejszy tajski deser!

Jak przygotować mango sticky rice?

Mango sticky rice to stosunkowo prosty do przygotowania deser, wymagający spełnienia dwóch podstawowych warunków – ryż musi być kleisty, a owoc mango bardzo dojrzały.

  • Do przygotowania dwóch porcji deseru potrzebujemy około 150 gramów kleistego ryżu, 1 lub 2 dojrzałe mango, puszkę mleka kokosowego (400 ml), 2 łyżki cukru trzcinowego oraz szczyptę soli.
  • Na początku należy przesiać ryż przez sito, opłukać w zimnej wodzie, a następnie przełożyć do naczynia z wodą i moczyć 30 minut.
  • Kolejnym etapem jest odcedzenie ryżu i przełożenie do garnka, a następnie zalanie 200 ml mleka kokosowego. Ryż należy gotować bez mieszania na małym ogniu, przez około 15 minut. Po kwadransie i wyłączeniu palnika, warto jeszcze przez kolejne 10 minut pozostawić garnek na rozgrzanej płycie.
  • Pozostałe 200 ml mleka należy wlać do drugiego garnka i lekko je podgrzać, dodając cukier i sól.
  • Przedostatnim krokiem jest obranie i pokrojenie owoców mango – mieszkańcy Tajlandii najczęściej kroją owoc w charakterystyczną kratkę.
  • Ostatnim elementem przygoowania potrawy jest przełożenie ryżu na talerz oraz polanie go ciepłym mlekiem. Potrawa jest często dekorowana kwiatkami lub liściem sałaty.
PRZECZYTAJ TAKŻE:  Atrakcje Tajlandii: Dom Jima Thompsona w Bangkoku

Smacznego! ?



jedzenie kohlanta 10 Co to jest mango sticky rice? Poznaj najpyszniejszy tajski deser!
Autorka bloga

Cześć, jestem Aga! Miło mi gościć Cię na Styku Kultur - blogu podróżniczym o Turcji (i reszcie świata). Znajdziesz tu ponad 350 tekstów, które powstały w wyniku moich licznych podróży. Większość z nich poświęcona jest Turcji, która zajmuje w moim sercu miejsce szczególnie. Na Styku Kultur przeczytasz również o wielu innych europejskich i azjatyckich krajach. Rozgość się i czuj, jak u siebie! ?

Dołącz do dyskusji

Popularne artykuły:

Ta strona używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celu prawidłowego działania narzędzi analitycznych i społecznościowych. Zgoda Czytaj więcej

Close