Salep – co to jest, jak przyrządzić?

Nie sposób zliczyć, jak wiele słodkich smakołyków mieści w sobie bogaty rozdział kuchni tureckiej. I choć wśród nich prym wiodą bezkonkurencyjne turkish delight i królowa słodkości, jej wysokość baklawa, mało kto wie, że Turcy znają również świetny sposób na przygotowanie gorącego napoju o tajemniczo brzmiącej nazwie “salep”. Dla mnie to od lat turecki nr 1. Jak smakuje salep, skąd się wziął i w jakich krajach można go kupić? 

Salep Salep   co to jest, jak przyrządzić?

Salep – co to jest?

Salep (tur. sahlep) to gorący, słodki napój przyrządzany ze sproszkowanych bulw storczyka męskiego. Pierwotnie, przysmak ten znany był w Turcji i na Bliskim Wschodzie, skąd następnie powędrował do Europy Zachodniej. Turcy doceniają salep nie tylko z uwagi na doskonały smak, ale również ze względu na zdrowotne właściwości. Nad Bosforem powszechnie uważa się, że napój wpływa korzystnie na serce, poprawia zdolności regeneracyjne organizmu oraz ogólną odporność. Moje przyjaciółki Turczynki chętnie zaliczają go również do kategorii naturalnych afrodyzjaków, których lista w Turcji jest niezwykle długa..

- Reklama -

Co ciekawe, w XVII i XVIII wieku widok ulicznych sprzedawców salepu był równie popularny w Stambule, co w Londynie. Napój cieszył się dużą popularnością przede wszystkim wśród osób mniej zamożnych, jako tzw. “kawa dla ubogich”. Ziarna kawy i liście herbaty, z uwagi na wysoką cenę, nie były wówczas bowiem jeszcze tak powszechne i dostępne.

Współcześnie salep jest popularny przede wszystkim w Turcji, gdzie przygotowuje się go zwykle z proszku instant, z mlekiem oraz dodatkiem cynamonu. Ten oryginalny i najpyszniejszy jest nadal domeną ulicznych stambulskich sprzedawców, przede wszystkim w okolicy Błękitnego Meczetu oraz Bazaru Egipskiego.

Salep – znany także w Grecji!

- Reklama -

W niemalże identycznej wersji salep sprzedawany jest również na ulicach Grecji, m.in. w Atenach. Grecka wersja nosi nazwę “σαλέπι” (salepi) i można ją nabyć również w formie proszku instant. Mi udało się kupić ostatnio grecki salep w jednym ze sklepów z przyprawami na greckiej wyspie Korfu. Przemiły sprzedawca zdradził, że choć nie jest tu tak popularny jak u sąsiadów Turków, to nigdy nie brakuje jego chętnych nabywców. Zakupiony, a następnie przyrządzony przeze mnie grecki proszek w smaku niemalże nie różnił się od tego, który poznałam w Turcji. Turecki salep w postaci proszku instant z łatwością znajdziecie na portalu Allegro oraz w sklepach internetowych, oferujących produkty sprowadzane z Turcji.

salep2 Salep   co to jest, jak przyrządzić?

Salep – jak przyrządzić?

Mój przepis na salep: 2 łyżeczki proszku instant, 2 szklanki mleka, cynamon.

- Reklama -

Mąkę salepową zmieszać z mlekiem i gotować na małym ogniu przez około 10 minut, delikatnie mieszając. Gotowy napój wlać do filiżanki i posypać cynamonem. Afiyet olsun! :)

Autorka bloga

Cześć, jestem Aga! Miło mi gościć Cię na Styku Kultur - blogu podróżniczym o Turcji (i reszcie świata). Znajdziesz tu ponad 350 tekstów, spośród których większość poświęcona jest Turcji. Na Styku Kultur przeczytasz również o wielu innych zakątkach świata. Rozgość się i czuj, jak u siebie! Będzie mi miło, jeśli zaobserwujesz mnie na Facebooku oraz Instagramie.

Booking.com

Nowości

Nieturystyczne i zjawiskowe oblicze Turcji: “Złoty Trójkąt” Górnej Mezopotamii

Diyarbakır, Şanlıurfa oraz Mardin - trzy tureckie prowincje, nazywane "Złotym Trójkątem" Górnej Mezopotamii, mają szansę przyciągnąć uwagę zagranicznych turystów! Wszystko za sprawą...

Polecany hotel w Stambule – Venue Hotel Istanbul Old City

Hotel mieści się w centrum zabytkowej dzielnicy Fatih,obiekt posiada trzy gwiazdki,na terenie hotelu znajduje się restauracja,hotel jest wyposażony w windę,restauracja znajduje się...

Wszystko, co warto wiedzieć o tureckich dywanach [historia, rodzaje, wzory, kolory, cena, gdzie kupić]

Turcja to prawdziwe królestwo dywanów, a tureckie “kilimy” od wieków uchodzą za najwspanialsze na świecie! W tym artykule przeczytasz o bogatej historii...

Z odwiedzinami w warsztacie jednego z mistrzów tradycyjnego miedziarstwa w tureckim Diyarbakır

Bogata wiedza na temat wytwórstwa miedzi w Diyarbakır, leżącym w południowo-wschodniej Anatolii, przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Większość zakładów istnieje tu...

Istanbulkart – karta publicznego transportu w Stambule [cena, gdzie kupić, jak doładować, wskazówki]

Poruszanie się komunikacją miejską w Stambule wymaga wcześniejszego zakupienia biletów. Dawniej były to charakterystyczne plastikowe żetony, wydawane...

Od jutra kolejne obostrzenia w Turcji, w związku z rosnącą liczbą zachorowań na COVID-19

Zamknięcie kawiarni i restauracji, ograniczone godziny funkcjonowania zakładów fryzjerskich oraz galerii handlowych, a także częściowa weekendowa "godzina policyjna" - to tylko niektóre...


ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Polecane

x