Turcy przygotowują się do Ramadanu. W Kayseri hitem pastırma pozłacana jadalnym złotem

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Autor zdjęć: Marcin Bąkiewicz
- Advertisement -

Już 13 kwietnia rozpocznie się Ramadan (w Turcji znany jako Ramazan), tradycyjny 30-dniowy post, w trakcie którego muzułmanie na całym świecie, codziennie od wschodu do zachodu słońca, wstrzymują się od przyjmowania pokarmów oraz napojów. Dla wyznawców islamu, Ramadan to nie tylko odmawianie sobie żywności w ciągu dnia, ale przede wszystkim unikanie negatywnych działań, takich jak kłamstwo, plotkowanie czy czynienie zła w jakiejkolwiek innej postaci. Wwięcej informacji o tym niezwykle ważnym dla każdego muzułmanina czasie zawarłam w artykule, dostępnym TUTAJ.  

Choć, pod względem żywieniowym, liczący cztery tygodnie post może kojarzyć się z istną katorgą, wbrew pozorom to czas obfitujący we wspólne rodzinne spotkania przy suto zastawionym stole (lub po prostu na dywanie). Muzułmanie nadrabiają zaległości, spotykając się wspólnie na sahur i iftar – posiłki, spożywane odpowiednio przed świtem i po zachodzie słońca. Po zmroku na gości i domowników czeka wiele rodzajów pokarmu, tak aby każdy znalazł coś dla siebie. Popularną tradycją w Turcji są także wieczorne kolacje na placach publicznych, organizowane przez władze miast, które jednak w tym roku nie odbędą się, z uwagi na trwającą pandemię COVID-19. 

- Reklama -
Polecamy Ci także:  Baklawa w Turcji: Historia, tradycja i przepis na najlepszą wersję

Pastırma – królowa tureckich stołów w trakcie Ramazanu (i nie tylko) 

Nadchodzące dni to w Turcji czas obfitych zakupów i przygotowań.Prawdziwą królową tureckich stołów podczas Ramadanu jest pastırma, suszona wołowina o zdecydowanym smaku i wyrazistym aromacie, której tradycja w centralnej Anatolii sięga 500 lat.Po raz pierwszy spotkaliśmy się z tym produktem w lutym tego roku, w trakcie naszego pobytu w regionie Kayseri, skąd przysmak się wywodzi. I choć, z uwagi na nasz wegetarianizm, nie skosztowaliśmy pastırmy, pozytywne opinie towarzyszy naszej podróży nie pozostawiły wątpliwości, że smakuje doskonale. Zresztą, warto wspomnieć, że już w XVII wieku w swojej „Księdze podróży” (tur. „Seyahatname„) pastırmę chwalił słynny turecki podróżnik, Evliya Çelebi

- Advertisement -

W jaki sposób powstaje pastırma?

Proces przygotowywania pastırmy trwa co najmniej 4 tygodnie, licząc od momentu sprowadzenia do Kayseri bydła, które najczęściej pochodzi ze wschodniej prowincji Kars. Po uboju, mięso zostaje poddane selekcji, w trakcie której wybiera się kawałki, nadające się do wyrobu pastırmy. W dużym skrócie, następnie mięso zostaje poddane fermentacji, soleniu, wyciśnięciu i suszeniu na świeżym powietrzu. Całość doprawia się zwykle zmieloną przyprawą o nazwie çemen, a następnie ponownie suszy. 

Polecamy Ci także:  Prawosławny klasztor Sümela ponownie otwarty po renowacji 

Gorące dni, zimne noce, czyli “lato pastırmy” 

Ta popularna mięsna potrawa swój wyjątkowy smak bez wątpienia zawdzięcza miejscu, z którego się wywodzi. W Kayseri, położonym u podnóża wulkanu Erciyes, jednej z najwyższych gór Anatolii, letnie dni bywają upalne, a noce chłodne. Suszone na powietrzu pastırmy owiewa naturalna bryza, wiejąca z pobliskiego szczytu. Producenci wykorzystują te warunki, by suszyć mięso na słońcu w ciągu dnia i chłodzić je po zmroku, co nadaje mu bardziej wyrazisty smak. W rezultacie, klimat regionu stanowi idealne środowisko do produkcji potrawy. Na cześć popularnego wyrobu z Kayseri, w Turcji znane jest nawet określenie „lato pastırmy” (tur. pastırma yazı), odnoszące się do bardzo zmiennych jesiennych temperatur, kiedy termometr w ciągu dnia może wskazywać do 25 stopni Celsjusza, a o świcie nawet 5 stopni poniżej zera. 

Pastırma to współcześnie prawdziwy symbol Kayseri, z którego mieszkańcy regionu są szalenie dumni. Przechadzając się po lokalnym bazarze, drugim największym historycznym targowisku w Turcji, tuż po stambulskim Kapalı Çarşı, częściej niż lokum, sprzedawcy częstują pastırmą. Centrum miasta pełne jest również niewielkich sklepików, których oferta zawiera wyłącznie rozmaite wariacje na temat tej mięsnej przekąski. W ostatnich latach prawdziwą furorę w Kayseri zrobiło m.in. pastırmalı sushi, gdzie tradycyjne wodorosty zastępuje się popularnym w regionie mięsnym specjałem, a całość przyprawia specjalnym sosem o nazwie „rami”. I co ciekawe, z roku na rok pomysłowość producentów tego wyrobu wydaje się być coraz większa. 

Polecamy Ci także:  Kulinarne inspiracje znad Bosforu: turecki kumpir w wersji home made 

Pastırma pozłacana jadalnym złotem prawdziwym hitem w Turcji

Od kilku lat, w okresie Ramazanu (i nie tylko!), mieszkańcy Kayseri oraz turyści chętnie ustawiają się w kolejce do sklepu o nazwie „Pastırmacı Tolga„, w którego ofercie znalazła się tradycyjna pastırma, pozłacana jadalnym złotem. Za kilogram tego przysmaku, w sklepie należącym do Tolgy Korkutoğlu, trzeba zapłacić 800 TL, czyli jakieś 400 zł. Istnieje również możliwość zakupienia przysmaku w plasterkach – jedna porcja to koszt 18 TL (jakieś 9 zł). Aby zakupić też przysmak, nie trzeba odwiedzać historycznego Krytego Bazaru w Kayseri – wystarczy wejść na oficjalną stronę sklepu i zakupić pozłacaną potrawę drogą online (wysyłka na terenie Turcji). Jak zapewnia twórca złotej pastırmy, użyte w jej produkcji wysokiej jakości złoto jest w pełni jadalne i nie powoduje żadnych problemów trawiennych. 

- Advertisement -

Bez względu na to, czy uda Wam się zajrzeć do Kayseri w okresie Ramazanu, “lata pastırmy”, czy o jakiejkolwiek innej porze roku, nie zapomnijcie zwrócić uwagi na ten regionalny przysmak – zarówno w wersji tradycyjnej, jak i tej pozłacanej. Kto wie, może pewnego dnia doczeka się także opcji wegetariańskiej?! :) 

Afiyet olsun! :)

- Advertisement - Okładka książki
Buy Me a Coffee Logo

Pomogłam Ci w zaplanowaniu podróży? :) Wesprzyj rozwój Styku Kultur, stawiając mi wirtualną kawę za 10, 20 lub 30 zł. To gest, który pomaga mi tworzyć kolejne inspirujące treści. Każda wirtualna kawa to energetyczny boost dla rozwoju tej strony!

Klikam i odwdzięczam się kawą! :)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Sprawdź inne artykuły według kategorii:
Strona głównaTurcjaKayseriTurcy przygotowują się do Ramadanu. W Kayseri hitem pastırma pozłacana jadalnym złotem

Podobne artykuły

Karagoz teatr cieni Turcja 2

Karagöz – turecki teatr cieni o ponad 500-letniej tradycji

Karagöz, czyli tradycyjny turecki teatr cieni, to sztuka licząca ponad 500 lat, stanowiąca jeden z najistotniejszych i najstarszych elementów kultury Anatolii. Główni bohaterowie historii...
Kultura i sztuka
3
minutes
turecka kuchnia veganska

Turecka kuchnia wegańska – czy to możliwe?

Turecka kuchnia wegańska staje się coraz popularniejsza nad Bosforem. Wegański lahmacun, cig kofte i wiele innych - sprawdź, które dania warto spróbować!
Inspiracje kulinarne
3
minutes

Oko proroka (nazar boncuk) – znaczenie w Turcji: Symbolika, historia i...

„Oko proroka” (tureckie „nazar boncuk”) to jeden z najbardziej rozpoznawalnych symboli w tradycji tureckiej. Jego obecność w kulturze Bliskiego Wschodu, w tym w Turcji,...
Polecane
4
minutes
Bozcaada zamek 1 of 1

Zamek na wyspie Bozcaada (północno-zachodnia Turcja)

Jedną z największych atrakcji Bozcaady, tureckiej wyspy na Morzu Egejskim, leżącej w pobliżu wejścia do cieśniny Dardanele, jest majestatyczny zamek, którego obecny kształt sięga...
Turcja
1
minute
spot_imgspot_img