☞ Moje książki - sklep

Wyjątkowe napoje, których warto skosztować w Turcji

Autor zdjęć: Marcin Bąkiewicz
- Advertisement -

Odkryj 6 wyjątkowych napojów, których warto spróbować w trakcie pobytu w Turcji.

Orzeźwiający ayran

Ayran, znany jako ulubiony letni napój Turków, to mieszanka naturalnego jogurtu, wody i soli. Stanowi częste uzupełnienie grillowanych dań mięsnych, lecz jest równie chętnie pity przez Turków w przerwach między posiłkami. Z uwagi na prosty skład, jest jednym z najzdrowszych zimnych napojów nad Bosforem. Ayran w prosty sposób można przyrządzić samemu! Wystarczy zmieszać jogurt i wodę w proporcji 2:1 lub 1:1, a następnie dodać sól (ilość według uznania) i miętę. 

Słodki salep

Salep (tur. sahlep) to gorący, słodki napój przyrządzany ze sproszkowanych bulw storczyka męskiego. Turcy doceniają salep nie tylko z uwagi na doskonały smak, ale również ze względu na zdrowotne właściwości. Nad Bosforem powszechnie uważa się, że napój wpływa korzystnie na serce, poprawia zdolności regeneracyjne organizmu oraz ogólną odporność. Oryginalny salep jest nadal domeną ulicznych stambulskich sprzedawców, przede wszystkim w okolicy Błękitnego Meczetu oraz Bazaru Egipskiego.

- Advertisement -

Aromatyczny szerbet

Szerbet (tur. şerbet) to słodki napój wytwarzany z owoców, kwiatów i przypraw. Przysmak nie tylko łagodzi uczucie ciepła, ale także poprawia trawienie oraz wpływa korzystnie na funkcjonowanie całego organizmu. Najpopularniejsze odmiany to m.in. szerbet różany, lukrecjowy, imbirowo-wiśniowy oraz z owocu granatu. W Turcji popularny jest także tzw. nişan şerbeti, cytrynowy szerbet zaręczynowy, tradycyjnie podawany w trakcie ceremonii zaręczyn.

Bezkonkurencyjna herbata

Çay, czyli turecka herbata parzona w specjalnym czajniczku o nazwie çaydanlık, to narodowy napój Turków, bez którego trudno sobie wyobrazić codzienne życie nad Bosforem. Turcja jest jednym ze światowych liderów produkcji herbaty, a sami Turcy mogą pochwalić się jednym z najwyższych wskaźników jej konsumpcji na świecie. Çay serwowany jest w małych szklaneczkach w kształcie tulipana i może pochwalić się łagodnym, wyrazistym smakiem, którym można delektować się przez cały dzień.

- Advertisement -
Polecamy Ci także:  Turecki kebab – nieodłączny element kulinarnej tradycji Turcji

Legendarna kawa po turecku

Posiadająca unikatową tożsamość i długą tradycję Türk kahvesi zajmuje bardzo ważne miejsce w kulturze tureckiej. To jedna z najstarszych metod przyrządzania kawy, wywodząca się z czasów Imperium Osmańskiego. Do przygotowywania kawy po turecku używa się specjalnego miedzianego tygielka o nazwie cezve. W 2013 roku turecka kultura i tradycja parzenia kawy po turecku trafiły na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO. Tradycyjna kawa po turecku jest mocna, aromatyczna, czarna i słodka. Wraz z nią serwuje się zwykle także szklankę wody.

Kontrowersyjna boza

Tradycja picia bozy także sięga czasów sułtanów, a specyficzny kwaskowaty smak czyni ją raczej przysmakiem dla koneserów. Jest to lekko sfermentowany napój bezalkoholowy, produkowany z ziaren. Boza jest charakterystyczna dla całej kuchni krajów bałkańskich, a w Turcji przygotowuje się ją głównie ze sfermentowanej kukurydzy. Napój pije się na zimno, jednak smak bozy doskonale komponuje się z dodatkiem cynamonu. Trunek posiada wiele wartości odżywczych, takich jak białko, wapń, żelazo, cynk i fosfor.

Polecamy Ci także:  Z wizytą w Kapadocji, baśniowej krainie wykutej w skale

Afiyet olsun, czyli smacznego! :)

- Advertisement -

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Sprawdź inne artykuły według kategorii:
Strona głównaTurcjaWyjątkowe napoje, których warto skosztować w Turcji

Podobne artykuły

Wyspa Kekova i okolice: Skarb Wybrzeża Likijskiego

Wybrzeże Likijskie w południowej Turcji to region, który kryje wiele tajemnic i nieodkrytych piękności. W samym sercu tej malowniczej krainy znajduje się Kekova, niewielka...
Antalya
4
minutes
niebieskie orzechy

İmlebbes – niebieskie cukierki orzechowe prosto z Mardin

Kto choć raz odwiedził Mardin, miasto zlokalizowane w południowo-wschodniej Turcji, z pewnością szybko dostrzegł je na wystawach sklepów z bakaliami i orzechami, za sprawą...
Inspiracje kulinarne
2
minutes
CysternaBazyliki 2020 1 of 13

Cysterna Bazyliki w Stambule (Pałac Jerebatan)

Cysterna Bazyliki, zwana również Pałacem Jerebatan (tur. Yerebatan Sarayı), to jedna z największych atrakcji Stambułu. Podziemna komnata, której sklepienie podparte jest ponad trzystoma marmurowymi...
Stambuł
3
minutes
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Marmaris Turcja

Planujesz wczasy w Turcji? Poznaj 6 najpopularniejszych atrakcji Marmaris

Marmaris to miasto portowe, a zarazem popularny kurort w południowo-zachodniej Turcji, na Wybrzeżu Egejskim. Do głównych atrakcji miejscowości należą m.in. klimatyczny port, pokaz fontann,...
Riwiera Turecka
6
minutes
Eceabat 7 of 21

Tureckie miasteczko Eceabat na półwyspie Gallipoli

Leżące w północno-zachodniej Turcji, miasteczko Eceabat to istotny port promowy, do którego przeprawiają się promy towarowe, przewożące samochody oraz autokary zmierzające w stronę Stambułu....
Canakkale
2
minutes
Pergamon 14 of 22

Antyczne atrakcje Turcji – starożytny Pergamon

Pergamon to współcześnie stanowisko archeologiczne, zlokalizowane w pobliżu tureckiego miasta Bergama. Górujący nad okolicą starożytny akropol pergamoński w 2014 wpisany został na listę światowego...
Turcja
4
minutes