23.7 C
Istanbul
poniedziałek, 18 sierpnia, 2025

Co to jest mango sticky rice? Poznaj najpyszniejszy tajski deser!

Autor zdjęć: Marcin Bąkiewicz
Postaw mi kawę na buycoffee.to

Najnowsze

Agnieszka Maury
Agnieszka Mauryhttp://www.stykkultur.pl
Merhaba! Mam na imię Agnieszka i od 2013 roku prowadzę bloga Styk Kultur, gdzie dzielę się podróżniczymi inspiracjami – szczególnie z Turcji. Razem z moim mężem, Marcinem Bąkiewiczem tworzymy treści pełne pasji, zdjęć i praktycznych wskazówek. Sprawdź moje książki o Turcji i dołącz do mnie na Instagramie, Facebooku i w grupie Miłośnicy Turcji.
- Advertisement -

Mango sticky rice to tradycyjny tajski deser, przygotowywany z kleistego ryżu, mleka kokosowego oraz owocu mango. Połączenie tych składników daje niezwykle pyszny rezultat! Nic więc dziwnego, że tym przysmakiem zajadają się nie tylko sami mieszkańcy Tajlandii, ale również miliony turystów z całego świata.

Styk Kultur - Agnieszka Maury | Turcja, Stambuł, książki - Co to jest mango sticky rice? Poznaj najpyszniejszy tajski deser!

Mango – król tajskich owoców

Mango, będące narodowym owocem m.in. Indii, Pakistanu i Filipin, pochodzi z Azji Południowej, gdzie owoc uprawiany jest od tysięcy lat. Między piątym a czwartym wiekiem przed naszą erą, mango dotarło do Azji Południowo-Wschodniej, w tym m.in. na obszar Tajlandii, gdzie bardzo szybko zyskało miano króla owoców. W tajskiej kulturze mango symbolizuje dobrobyt, dlatego bardzo często można spotkać drzewka mango w przydomowych ogródkach.

- Advertisement -
Polecamy Ci także:  Gdzie znajduje się grób Andersena? Odkrywamy Kopenhagę!

W Tajlandii mango kwitnie raz w roku, między marcem w czerwcem, jednak owoc w rozmaitych odmianach dostępny jest do kupienia przez cały rok. Obecnie w całej Tajlandii uprawia się ponad 200 różnych rodzajów mango, lecz powszechnie na rynku występuje tylko kilka odmian, w tym przede wszystkim Nam Dokmai – średniej wielkości owalne owoce mango, o żółto-złotym odcieniu. Gatunek ten ma subtelnie słodki i aksamitny miąż o przyjemnym aromacie, jak również grubą i łatwą do usunięcia skórkę.

- Advertisement -

W ciągu ostatnich lat tajskie mango stały się popularnym składnikiem, dodającym tropikalnego posmaku do wielu zachodnich potraw, w tym m.in. lodów, ciast i makaronów. Najpopularniejszą potrawą z mango jest jednak bez wątpienia mango sticky rice. Co ciekawe, wielu Tajów traktuje to danie nie tylko jako deser, ale również np. jako przekąskę na śniadanie! Soczysty, żółty miąższ dojżałych owoców w towarzystwie słodkiego i lepkiego ryżu to z resztą przsmak, który chce się jeść przy każdej możliwej okazji. :)

Polecamy Ci także:  Fontanna Di Trevi w Rzymie: historia, symbolika i tajemnice 
Styk Kultur - Agnieszka Maury | Turcja, Stambuł, książki - Co to jest mango sticky rice? Poznaj najpyszniejszy tajski deser!

Gdzie w Tajlandii kupić mango sticky rice?

Popularny tajski deser ryżowy z dodatkiem mango dostępny jest w Tajlandii praktycznie w każdej lokalnej restauracji, zarówno z tajską, jak i indyjską kucynią. Potrawę można również nabyć na ulicach tajlandzkich miast, gdzie sprzedawana jest w formie street foodu na straganach. Bez trudnu znajdziecie mango sticky rice m.in. na słynnych nocnych marketach, bardzo popularnych niemalże w całym kraju.

Styk Kultur - Agnieszka Maury | Turcja, Stambuł, książki - Co to jest mango sticky rice? Poznaj najpyszniejszy tajski deser!

Jak przygotować mango sticky rice?

Mango sticky rice to stosunkowo prosty do przygotowania deser, wymagający spełnienia dwóch podstawowych warunków – ryż musi być kleisty, a owoc mango bardzo dojrzały.

- Advertisement -
  • Do przygotowania dwóch porcji deseru potrzebujemy około 150 gramów kleistego ryżu, 1 lub 2 dojrzałe mango, puszkę mleka kokosowego (400 ml), 2 łyżki cukru trzcinowego oraz szczyptę soli.
  • Na początku należy przesiać ryż przez sito, opłukać w zimnej wodzie, a następnie przełożyć do naczynia z wodą i moczyć 30 minut.
  • Kolejnym etapem jest odcedzenie ryżu i przełożenie do garnka, a następnie zalanie 200 ml mleka kokosowego. Ryż należy gotować bez mieszania na małym ogniu, przez około 15 minut. Po kwadransie i wyłączeniu palnika, warto jeszcze przez kolejne 10 minut pozostawić garnek na rozgrzanej płycie.
  • Pozostałe 200 ml mleka należy wlać do drugiego garnka i lekko je podgrzać, dodając cukier i sól.
  • Przedostatnim krokiem jest obranie i pokrojenie owoców mango – mieszkańcy Tajlandii najczęściej kroją owoc w charakterystyczną kratkę.
  • Ostatnim elementem przygoowania potrawy jest przełożenie ryżu na talerz oraz polanie go ciepłym mlekiem. Potrawa jest często dekorowana kwiatkami lub liściem sałaty.
Polecamy Ci także:  Czy warto odwiedzić Ao Nang? Wrażenia z pobytu w popularnym kurorcie na południu Tajlandii

Smacznego! ?

Styk Kultur - Agnieszka Maury | Turcja, Stambuł, książki - Co to jest mango sticky rice? Poznaj najpyszniejszy tajski deser!
- Advertisement -

Uwaga podróżniku! 🇹🇷

Przypominamy, że Turcja nie należy do Unii Europejskiej, więc EKUZ tam nie działa. Przed wyjazdem koniecznie zadbaj o odpowiednie ubezpieczenie turystyczne, aby uniknąć wysokich kosztów leczenia.

Sprawdź oferty na Rankomat.pl

*współpraca afiliacyjna

Masz pytania, własne doświadczenia lub zauważyłeś, że coś się zmieniło? Koniecznie zostaw komentarz! Staram się regularnie aktualizować treści, ale ze względu na ich ilość nie zawsze jest to możliwe od razu. Twoje uwagi są bardzo cenne – pomogą też innym czytelnikom.

Podobne

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj