6 lipca na antenie TVN24 BiS wyemitowany został odcinek programu „Pokaż Nam Świat„, w którym odpowiadałam o urokach i walorach Turcji południowo-wschodniej. Dzięki uprzejmości właścicieli, nagranie miało miejsce w „Lokancie„, jednej z moich ulubionych tureckich restauracji w Warszawie. Z Jakubem Poradą rozmawialiśmy m.in. o walorach tureckiej kuchni, o tradycyjnych wyrobach z miedzi z Diyarbakır, pistacjach i słynnej „Cygance” z Gaziantep, a także o niezwykłych zabytkach, jakie skrywa w sobie ta część Turcji.
Zapis całości rozmowy można obejrzeć TUTAJ.
Cisza, spokój, brak zatłoczonych kurortów. Góry, pastwiska, uprawy, ale także pozostałości po czasach średniowiecznych, jak również widoczne wpływy arabskie. O Anatolii – wciąż mało znanej tureckiej krainie – w programie „Pokaż nam świat” opowiadała Agnieszka Wawrzyniak, autorka bloga Styk Kultur.
https://tvn24bis.pl
Witam serdecznie! Mój ulubiony „lavaş” i przystawki! Na zdrowie po turecku to „Şerefe”. Pozdrawiam z Turcji!
Tak, oczywiście – telewizyjny stres namieszał mi w głowie i czego efektem była wersja grecka. :D :)