Kto choć raz odwiedził Mardin, miasto zlokalizowane w południowo-wschodniej Turcji, z pewnością szybko dostrzegł je na wystawach sklepów z bakaliami i orzechami, za sprawą charakterystycznej barwy. Niebieskie cukierki migdałowe, nazywane w regionie İmlebbes, to jedna z kulinarnych atrakcji regionu!

Jak powstają niebieskie cukierki orzechowe İmlebbes?
Jak zdradził mi Şiyar, jeden z lokalnych cukierników, produkcja tego przysmaku to niezwykle trudny proces. İmlebbes tworzone są wyłącznie z migdałów z górskich obszarów regionu Mardin, ponieważ ich smak odbiega od tych, dojrzewających w innych częściach Turcji. Po zebraniu owoców, przesiewa się je przez specjalne sito o 12-milimetrowych otworach, w celu uzyskania równych rozmiarów orzechów. Kolejnym etapem jest prażenie – migdały umieszcza się w specjalnym miedzianym naczyniu, które nieustannie kręci się wokół własnej osi, przypominając z wyglądu nieco małą betoniarkę (;)). Do obracającego się naczynia, w którym znajdują się migdały, co 2-3 minuty dolewa się niewielką ilość niebieskiego, słodkiego sorbetu, a czynność tę powtarza łącznie około 45-55 razy. Każda kolejna porcja sorbetu tworzy dodatkową, słodką warstwę, która otula migdały. W ten sposób powstają przepyszne, naturalne cukierki orzechowe, które – po ostygnięciu – są gotowe do jedzenia. Warto dodać, że swoją jasnoniebieską barwę İmlebbes zawdzięczają naturalnemu barwnikowi, pozyskiwanemu z korzenia drzewa Lahore. Co ciekawe, ten sam barwnik używany jest w tradycyjnej tureckiej sztuce zdobienia papieru, noszącej nazwę Ebru.
Niebieskie cukierki orzechowe prawdziwym hitem podczas Eid al-Adha
Choć niebieskie migdały z Mardin cieszą się popularnością o każdej porze roku, prawdziwą furorę robią w okolicy corocznego muzułmańskiego Eid al-Adha, zwanego potocznie świętem słodkości, które ma miejsce po zakończeniu Ramadanu. Producenci tradycyjnych niebieskich cukierków orzechowych, już na wiele tygodni przed nadejściem święta, przyjmują liczne zamówienia, jak również zwiększają liczbę pracowników oraz podwajają dzienną produkcję. Cukierki migdałowe są w tym okresie często kupowane jako prezenty dla bliskich, jak również służą w formie poczęstunku dla podróżnych i niezapowiedzianych gości.
Istotą święta Eid al-Adha jest okazywanie sobie wzajemnego szacunku, zacieśnianie więzi rodzinnych oraz dzielenie się z potrzebującymi. – W tym święcie chodzi przede wszystkim o okazanie szacunku starszym, o radość oraz bycie razem – opowiedziała mi niegdyś moja turecka przyjaciółka Nur, która do kwestii wiary i tradycji podchodzi bardzo poważnie. – Zasadniczą ideą naszego święta jest pogodzenie się z rodziną i bliskimi, odwiedzanie się wzajemnie w domach, począwszy od najstarszych członków rodziny. W tym czasie składam szczególny szacunek swoim dziadkom, odwiedzając ich i całując w dłonie. Oni w zamian przekazują najmłodszym słodycze, a tym nieco starszym.. dodatkowe kieszonkowe.
Gdzie, poza Mardin, można nabyć niebieskie cukierki migdałowe?
Producenci İmlebbes z Mardin, którym wiedza na temat przygotowywanie niebieskich cukierków migdałowych przekazywana jest z pokolenia na pokolenie, eksportują współcześnie swoje produkty do kilkunastu krajów, w tym m.in. do Francji i Niemiec. Produkt można z łatwością nabyć online w tureckich sklepach internetowych (niestety, wysyłka tylko na terenie Turcji). Kilogram niebieskich migdałów kosztuje około 38 TL, czyli w przeliczeniu niecałe 30 zł.