Choć większości z nas urlop kojarzy się przede wszystkim z wysokimi temperaturami, plażowaniem i kąpielą w morzu, spora grupa Polaków decyduje się na wczasy w sezonie jesiennym. Wyjazdy na przełomie września i października kuszą niskimi cenami, brakiem tłumów i upałów. Czy Turcja jesienią to dobry pomysł? Jak najbardziej!
Turcja jesienią – kiedy warto zaplanować urlop?
Turcja jesienią – wrzesień
Leżącą na półwyspie Azja Mniejsza Turcję od części azjatyckiej oblewa Morze Marmara oraz cieśniny Bosfor i Dardanele, od północy Morze Czarne, od zachodu Morze Egejskie a od południa Morze Śródziemne. To właśnie to ostatnie wydaje się najlepszym wyborem na jesienne wakacje w Turcji. We wrześniu temperatury na Riwierze Tureckiej, rozciągającej się na długości 1,5 tys. kilometrów, nierzadko sięgają 30 stopni. Uczucie lekkiego chłodu możemy tu odczuć jedynie późnym wieczorem i nocą. Polecanymi kurortami w tym regionie są m.in. Antalya, Alanya, Side oraz okolice Wyspy Kekova.
Zupełnie inaczej sytuacja może mieć się na północy Turcji, m.in. w Stambule. Tutaj w ciągu całego roku temperatury bywają o co najmniej kilka stopni niższe, a chłodny wiatr znad Bosforu nie stanowi gwarancji gorących dni. Stambuł bywa jednak zmienny i potrafi solidnie zaskoczyć. Podczas mojej ubiegłorocznej wyprawy nad Bosfor na początku maja temperatura w mieście wahała się od 15 do 17 stopni, a kilka miesięcy później, w grudniu, termometr wskazywał ponad 21 stopni. Bez względu na pogodę, warto pamiętać o tym, że w Stambule nie sposób się nudzić.
Turcja jesienią – październik
O ile we wrześniu możemy być niemal pewni, że temperatura pozwoli na plażowanie i kąpiele w morzu, o tyle w październiku warto skupić się przede wszystkim na odpoczynku i zwiedzaniu. Wykupienie wycieczki fakultatywnej lub zorganizowanie samodzielnej wyprawy do Stambułu, Kapadocji, Efezu, Izmiru lub Pamukkale z całą pewnością okażą się fantastycznym pomysłem na zagospodarowanie czasu w nieco chłodniejsze, lecz wciąż ciepłe dni. Przy odrobinie szczęścia może się nawet okazać, że temperatura sięgnie nawet 26 stopni!
Jeżeli wylegiwanie się na plaży i kąpiele w morzu nie są waszym priorytetem, warto skoncentrować się na innych zaletach jesiennych wakacji w Turcji. Jedną z nich jest bez wątpienia turecka kuchnia oraz możliwość skosztowania lokalnych przysmaków, które są charakterystyczne dla tej pory roku. Wśród nich m.in. dwa wyjątkowe napoje – boza oraz salep. Przełom września i października to także czas, gdy w Turcji podziwiać możemy największą ilość ulicznych sprzedawców, oferujących m.in. pieczone kasztany, gotowaną kukurydzę, orzeszki oraz gorącą turecką herbatę. Co więcej w okresie jesiennym na Riwerze Tureckiej wciąż organizowane są turystyczne rejsy statkiem, wieczorki tureckie oraz pokazy Wirujących Derwiszów.
Średnie wysokości temperatur w Turcji:
Wrzesień: Antalya (25 °C), Izmir (23 °C), Stambuł (20 °C), Ankara (18 °C),
Październik: Antalya (20 °C), Izmir (18 °C), Stambuł (16 °C), Ankara (13 °C),
Listopad: Antalya (15 °C), Izmir (15 °C), Stambuł (12 °C), Ankara (8 °C).
Tekst: Agnieszka Wawrzyniak
Zdjęcia: Marcin Bąkiewicz
Szukasz hotelu w Turcji?
Booking.com