Czy w Turcji celebruje się Wielkanoc? Miejsca nabożeństw & przepis na Paskalya çöreği

Strona głównaTurcjaCzy w Turcji celebruje się Wielkanoc? Miejsca nabożeństw & przepis na Paskalya...
Autor zdjęć: Marcin Bąkiewicz
- Advertisement - Okładka książki

Wielkanoc, będąca najważniejszym świętem dla wszystkich chrześcijan, nie jest powszechnie obchodzona w Turcji, kraju zamieszkiwanym w większości przez muzułmanów. Nie sposób zatem znaleźć nad Bosforem licznych elementów nawiązujących do wielkanocnych tradycji. Istnieje jednak kilka sposobów na celebrowanie Paschy w trakcie pobytu w Turcji! 

A wszystko zaczęło się.. na terenach współcześnie należących do Turcji!

W 325 roku miał miejsce Sobór nicejski I, w trakcie którego ustanowiono – jednolitą dla całego Cesarstwa Rzymskiego – datę obchodów uroczystości upamiętniających zmartwychwstanie Jezusa. Cesarz Konstantyn ogłosił następnie doroczne święto państwowe – Wielkanoc, celebrowaną w pierwszą niedzielę po pierwszej wiosennej pełni Księżyca. Co to wydarzenie ma wspólnego z Turcją?Nicea, będąca stolicą historycznej Bitynii, to współcześnie terytorium Turcji, a dokładnie tureckie miasto İznik, słynące z wysokiej jakości wyrobów ceramicznych. 

Gdzie w Turcji można celebrować Wielkanoc?

Na obszarze Turcji istnieje co najmniej kilka miejsc, w których odbywają się wielkanocne nabożeństwa. Warto jednak zaznaczyć, że większość chrześcijan żyjących nad Bosforem to wyznawcy prawosławia, a Wielkanoc obchodzona jest według kalendarza juliańskiego.

Msza święta w Meryemanie 

Dom Matki Bożej w Meryemanie znajduje się na wzgórzu Coressus zwanym Wzgórzem Słowików, położonym powyżej Efezu. Na ruiny wczesnochrześcijańskiej budowli natrafiono w XIX wieku, korzystając z zapisków wizji siostry Anny Katarzyny Emmerich. Opis wzgórza oraz niewielkiego domku zainteresował ówczesnego biskupa Izmiru, który zlecił naukowcom przeprowadzenie stosownych badań. Wyniki badań potwierdziły, że odnaleziona budowla została zbudowana w VI wieku  na starszych murach, datowanych na I wiek i IV wiek. Kapłani z Izmiru jednoznacznie uznali, iż odnaleziona budowla jest kaplicą zbudowaną na fundamentach domu, w którym schyłek swojego ziemskiego życia spędziła Matka Boska. Przyczyną pojawienia Marii na terenach dzisiejszej Turcji były prześladowania chrześcijan w Jerozolimie.

- Advertisement -
Polecamy Ci także:  Polecany hotel w Turcji Egejskiej: Limon Pansiyon w Eski Foçy

W Meryemanie corocznie odbywają się wielkanocne nabożeństwa – w Wielki Piątek, wieczorem w Wielką Sobotę, a także rano i wieczorem w Niedzielę Wielkanocną. 

Nabożeństwo w kościele św. Antoniego z Padwy w Stambule 

Kościół św. Antoniego z Padwy, znany w Turcji jako Sent Antuan, to największy i najbardziej rozpoznawalny kościół rzymskokatolicki W Stambule. Bazylika mieści się przy popularnej al. İstiklal, znanej za sprawą nostalgicznego czerwonego tramwaju. Kościół jest regularnym punktem odwiedzin dla wszystkich chrześcijan, przybywających nad Bosfor.

Nabożeństwa wielkanocne odbywają się tu corocznie w Wielki Piątek, Wielką Sobotę (w tym jedno w języku angielskim) oraz w Wielką Niedzielę (w języku tureckim, angielskim oraz włoskim). 

Nabożeństwa na wyspach w półocno-zachodniej Turcji

Wielkanoc na mniejszą skalę celebrowana jest również m.in. na tureckich wyspach Bozcaada oraz Gökçeada (np. w Meryem Ana Kilisesi oraz Monastyrze Ayazma na Bozcaadzie). Szacuje się, że przed pandemią w okresie świątecznym na wyspy przybywało kilkaset Rumów (tureckie określenie na wyznawców prawosławia, mówiących po grecku, a jednocześnie niebędących obywatelami Grecji). Jak przyznają sami mieszkańcy, lokalne uroczystości w cerkwiach prawosławnych sprzyjają integracji międzykulturowej a także wpływają na ocieplenie grecko-tureckich stosunków oraz przezwyciężanie dawnej nieufności. 

Polecamy Ci także:  Turczynka jeżdżąca na rowerze z kotem na ramieniu podbija internet

Paskalya çöreği – chleb wielkanocny, wypiekany w Turcji 

Dzięki wyznawcom prawosławia, żyjącym na terenie Turcji, miejscową tradycją jest wypiek wielkanocnego ciasta, noszącego nazwę Paskalya çöreği. Szczególnie Stambuł może pochwalić się bogatą historią wybitnych ormiańskich i greckich mistrzów cukiernictwa, którzy rozsławili ten przysmak w Turcji. W okresie wielkanocnym, a niekiedy również przez cały rok, ciasto można znaleźć w wielu tureckich piekarniach, jak np. stambulskiej Beyaz Fırın Bakery & Brasserie

Głównym składnikiem wypieku jest mahlep, intensywna przyprawa ze zmielonych ziaren wiśni wonnej. Pozostałe elementy to jajka, mleko, woda, drożdże, masło, mąka, cukier puder i sól, a także migdały lub orzechy laskowe do udekorowania. 

Jak przygotować Paskalya çöreği?

Składniki: 3 jajka, jedna szklanka ciepłego mleka rozcieńczonego wodą, 1 opakowanie drożdży instant, 125 g roztopionego masła, 2 deserowe łyżki mahlepu, 5 szklanek mąki, 1/2 szklanki cukru pudru, 1 łyżeczka soli, a także migdały lub orzechy włoskie.

  • 1) Zmieszaj drożdże z ciepłym mlekiem, rozcieńczonym wodą. Następnie dodaj mąkę, cukier, sól, jajka, roztopione masło i mahlep oraz porządnie wszystko wymieszaj. 
  • 2) Zagniataj ciasto, aż uzyska miękką konsystencję. Na końcu przykryj wilgotną szmatką i pozostaw na około 2 godziny, aż ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość.
  • 3) Uformuj ciasto w formie okrągłych bułek lub podziel na trzy podłużne części i uformuj z nich warkocz. 
  • 4) Ułóż ciasto na tacy (warto podłożyć papier do pieczenia), posmaruj żółtkiem oraz posyp orzechami laskowymi lub migdałami. 
  • 5) Piecz w temperaturze 180 stopni, około 20-25 minut, do momentu aż ciasto nabierze złotego koloru. 
  • 6) Chlebek Paskalya çöreği smakuje najlepiej na zimno, z dodatkiem dżemu lub masła. 
Polecamy Ci także:  Kościół św. Antoniego z Padwy w Stambule, w którym odprawiane są msze po polsku

Afiyet olsun! :)

- Advertisement -
Sprawdź inne artykuły według kategorii:

Inne popularne tagi:

Hej, miło Cię widzieć! :)

Cześć! Mam nazywam się Agnieszka Maury i od 2013 roku tworzę Styk Kultur - blog o Turcji (i reszcie świata), gdzie dzielę się podróżniczymi doświadczeniami oraz inspiracjami. Współtwórcą bloga i autorem zdjęć jest mój narzeczony, Marcin Bąkiewicz, a nad całością czuwa nasz kocur, Pamuk (z tur. Bawełna). :)

Jeśli któryś z ponad 500. dostępnych tu tekstów Cię zainspirował lub pomógł w planowaniu podróży, zachęcam do postawienia mi kawy ☕️ przez BuyCoffee lub wsparcia bloga przez Patronite. Twoja pomoc umożliwia mi dalszą pracę nad tą witryną. Zachęcam Cię także do zakupu moich książek o Turcji, wydanych nakładem Wydawnictwa PASCAL oraz do dołączenia do mojej społeczności na Instagramie, Facebooku i w grupie „Miłośnicy Turcji” na Facebooku. Czekam na Ciebie!

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Wspieraj Autora na Patronite

Podobne artykuły

flaga Turcja Ataturk 2 of 1

19 maja w Turcji: Dzień Atatürka, Młodzieży i Sportu

19 maja w całej Turcji corocznie obchodzone jest święto państwowe, upamiętniające Mustafę Kemala Atatürka, a także celebrujące Dzień Młodzieży i Sportu.  W dniu 19 maja...
Turcja
1
minute
flaga Turcja Ataturk 2 of 1

101. rocznica Republiki Turcji: obchody i wydarzenia

29 października 2024 roku Türkiye obchodzi 101. rocznicę proklamacji Republiki, co stanowi ważny moment w historii kraju. W związku z tym w wielu miejscach...
Turcja
3
minutes
Turcja jedzenie 3 of 1

Tradycje kulinarne Turków – to warto wiedzieć

Choć Turcja kojarzy się przede wszystkim z kebabem, kulinarne zwyczaje tego kraju są znacznie bardziej rozległe i fascynujące. Turcy mogą pochwalić się bogatą tradycą...
Turcja
5
minutes
TureckieZwyczaje 2 of 1

Tureckie zwyczaje, kultura i religia. To warto wiedzieć przed podróżą do...

Planujesz podróż do Turcji? Oprócz stroju kąpielowego i kremu z wysokim filtrem warto zaopatrzyć się również w wiedzę o lokalnej kulturze. Tureckie zwyczaje to...
Turcja
7
minutes
spot_imgspot_img