☞ Moje książki - sklep

Kultowy street food ze Stambułu

Autor zdjęć: Marcin Bąkiewicz
- Advertisement -

Kuchnia turecka, ciesząca się uznaniem na całym świecie, słynie zarówno z restauracji wyróżnionych gwiazdkami Michelin, jak i z tradycyjnych dań regionalnych. Serce tureckiej kulinarnej opowieści niewątpliwie stanowi Stambuł. Odwiedzając to miasto, mogące poszczycić się bogatą historią i współczesnymi atrakcjami, koniecznie trzeba spróbować niepowtarzalnych smaków tego miejsca. Niemniej jednak, kultura ulicznego jedzenia, tzw. street food, w Stambule to odrębny rozdział do odkrycia. W każdej części miasta można skosztować unikalnych przysmaków. Już czas, aby odkryć inny wymiar Stambułu poprzez degustację dań jedzonych na ulicy.

Od śniadania po kolację…

Simit, główny element słynnego na całym świecie tureckiego śniadania, stanowi prawdopodobnie najpopularniejszą i najczęściej spotykaną przekąskę uliczną w Stambule. Klasyczny simit to rodzaj pieczywa w kształcie pierścienia pokryty ziarnami sezamu, o średnicy około 15 cm, z chrupiącą skórką oraz miękkim i elastycznym wnętrzem. Ten stambulski klasyk, sprzedawany w barach z przekąskami na promach oraz z malowniczych wózków przez ulicznych sprzedawców, z pewnością zaspokoi uczucie głodu, jednocześnie rozbudzając apetyt na więcej. Simit z serem to pyszna propozycja na śniadanie, zwłaszcza w towarzystwie gorącej szklanki tureckiej herbaty o poranku. Jako przekąska po południu, simit świetnie komponuje się z Ayranem, czyli chłodnym napojem jogurtowym.

- Reklama -
Polecamy Ci także:  Muzeum Rahmiego M. Koça - wyjątkowe muzeum przemysłu i techniki w Stambule

Kolejny smakołyk – döner jest znany daleko poza granicami Türkiye (Turcji). Samo słowo döner, oznacza po turecku „obracany” i odnosi się do sposobu przyrządzania przyprawionej, cienko pokrojonej wołowiny, jagnięciny lub kurczaka grillowanych na pionowym rożnie. Podczas gdy bardziej wyszukane warianty tego dania mogą zawierać opiekane plastry mięsa ułożone na ryżu, na stambulskich ulicach jest zwykle zawijany w cienki płaski chleb lub wkładany w bułkę z sałatą, pomidorami i opcjonalnie z sosem.

Kokoreç, jedna z najbardziej charakterystycznych tureckich potraw, cieszy się ogromną popularnością w kraju, szczególnie jako przekąska spożywana późno w nocy. Proces przygotowywania kokoreç obejmuje grillowanie dobrze oczyszczonych jagnięcych lub baranich jelit na ogniu i mieszanie ich z przyprawami, takimi jak czarny pieprz, ostra papryka w płatkach, tymianek i sól. Zazwyczaj spożywa się go jako kanapkę podawaną w grubej bułce. Do kokoreç można dodać również drobno posiekane i uduszone pomidory oraz paprykę.

- Advertisement -
Polecamy Ci także:  „Ostatnie wezwanie do Stambułu” (oryg. „İstanbul İçin Son Çağrı”) - turecki film Netflixa

Kolejnym obowiązkowym przysmakiem ulicznym w Stambule są faszerowane małże zwane midye dolma. Ta smakowita przekąska, sprzedawana praktycznie na każdym rogu w Stambule, podawana jest w muszli małży, a składa się z nadzienia z małży, ryżu, cebuli, soli i mnóstwa innych przypraw. Zwykle je się ją rękami, skrapiając mieszankę ryżu i małży sokiem z cytryny. Sprzedawców midye dolma, którzy oferują swoje smakołyki na przenośnych tacach można spotkać na ulicach całego Stambułu, a w szczególności w dzielnicach Taksim, Beşiktaş i Kadıköy. Podobnie jak w przypadku chipsów ziemniaczanych, spożycie tylko jednej jest prawie niemożliwe.

Pieczone kasztany to kolejny, niesamowity rarytas, którego koniecznie trzeba spróbować będąc w Stambule, zwłaszcza zimą. Gdy tylko robi się chłodniej, w całym mieście zaczynają pojawiać się mobilne wózki oferujące kasztany pieczone na gorącym żarze. W czasie, gdy sprzedawca pakuje pachnące kasztany do papierowej torby, warto ogrzać ręce nad ogniem. Sprzedawców pieczonych kasztanów można znaleźć na wielu z najbardziej znanych deptaków w mieście, w tym na İstiklal, Bağdat i Bahariye.

- Advertisement -
Polecamy Ci także:  Kayseri - anatolijska stolica handlu i centrum tureckiego narciarstwa

Prosto z morza

Rozmowy na temat stambulskich dań ulicznych zazwyczaj prowadzą do balık-ekmek, czyli kanapki z rybą. Przygotowana z grillowanej ryby, podawana z cebulą i świeżą zieleniną w chrupiącej bułce jest naprawdę niezapomnianym specjałem. Pożywne, zdrowe i niedrogie, a jednocześnie sycące, kanapki z rybą są ulubionym daniem zarówno mieszkańców Stambułu, jak i turystów. Balık-ekmek wyjątkowo kusi w nadmorskich dzielnicach, takich jak Karaköy i Eminönü, gdzie można delektować się smakiem kanapki podziwiając malowniczy widok na Bosfor i Morze Marmara.

Czy może być coś lepszego, niż pieczony ziemniak z masłem i serem cheddar? Kumpir z pewnością spełni Wasze oczekiwania! Okazałe ziemniaki są pieczone, a ich środek jest mieszany z serem cheddar, solą i masłem. Do tej pysznej mieszanki dodaje się różne składniki, takie jak sałatki, kiełbaski i inne dodatki. Koneserzy tego dania twierdzą, że najlepiej spróbować ich w dzielnicy Ortaköy, gdzie liczne stragany, na których można kupić kumpir rozlokowane są wzdłuż brzegu Bosforu.

Źródło: Biuro prasowe Biura Radcy ds. Kultury i Informacji Ambasady Turcji w Polsce

- Advertisement -

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Sprawdź inne artykuły według kategorii:
  • Sprawdź inne według słów kluczowych:
  • kuchnia
Strona głównaLifestyleInspiracje kulinarneKultowy street food ze Stambułu

Podobne artykuły

Muzeum Mozaiki Zeugma 21 of 33

Odkryj bogatą historię i zachwycającą sztukę w Muzeum Mozaiki Zeugma w...

Muzeum Mozaiki Zeugma w Gaziantep to prawdziwa perła dla miłośników starożytnej sztuki i historii. Położone na terenie dawnej fabryki tytoniu, muzeum otwarto w 2011...
Gaziantep
3
minutes
flaga Turcja Ataturk 2 of 1

101. rocznica Republiki Turcji: obchody i wydarzenia

29 października 2024 roku Türkiye obchodzi 101. rocznicę proklamacji Republiki, co stanowi ważny moment w historii kraju. W związku z tym w wielu miejscach...
Turcja
3
minutes
Turcja Kapadocja 1 of 1

Kapadocja – wszystko, co warto wiedzieć (historia, atrakcje, dojazd)

Leżąca w centralnej Turcji, Kapadocja to jedno z najbardziej niezwykłych i tajemniczych miejsc na ziemi. Wpisana na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO, wyróżnia się unikatowym...
Kapadocja
6
minutes
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Bozcaada 28 of 55

Bozcaada – kolorowa wyspa w północno-zachodniej Turcji

Bozcaada to trzecia co do wielkości wyspa Turcji, zlokalizowana na Morzu Egejskim i oddalona od lądu o jakieś 20 kilometrów. Spokój, piękno oraz pozostałości...
Canakkale
11
minutes
Pastel 1 of 4

Pastel de Nata, czyli obłędnie pyszna portugalska tartaletka

Lekko przypalona delikatna skorupka Pastel de Nata skrywa pod sobą przepyszny słodki krem jajeczny, hojnie wypełniający spód z ciasta francuskiego. Mimo sporej ilości cukru,...
Europa
1
minute
Stambul Moda Kadikoy 1 of 1

Wybrzeże dzielnicy Moda – spokojne oblicze Stambułu

Po opuszczeniu terminalu promowego Kadıköy, dzielnicy po azjatyckiej stronie Stambułu, niewiele wskazuje na to, że w okolicy można wypocząć i odetchnąć świeżym powietrzem. Tłumy...
Stambuł
2
minutes