Zamów konsultacje o Turcji

Najpopularniejsze tureckie przyprawy

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Autor zdjęć: Marcin Bąkiewicz
- Advertisement -

Jest wiele powodów, dla których turecka kuchnia uznawana jest za jedną z najlepszych na świecie, ale jednym z kluczowych jest bez wątpienia duża ilość zawartych w niej orientalnych przypraw, które wzbogacają smak posiłków nad Bosforem. Oprócz walorów smakowych, tureckie przyprawy wzmacniają aromat, a zarazem korzystnie wpływają na zdrowie. Które z nich najczęściej trafiają na tureckie stoły? Sprawdźmy!

Suszona czerwona papryka w płatkach / kırmızı pul biber

Jedną z najpopularniejszych przypraw w Turcji, która nadaje wspaniały aromat o lekko gorzkim smaku, jest suszona czerwona papryka w płatkach (tur. kırmızı pul biber). Przysmak jest chętnie dodawany przez Turków i Turczynki niemalże do wszystkich rodzajów dań, od zup, przez mięsa, aż po zapiekanki i frytki. Wiele osób uznaje czerwoną paprykę za naturalny środek przeciwbólowy, jak również jako sposób na wzmocnienie układu odpornościowego, za sprawą zawartej w niej witaminy C.

Polecamy Ci także:  Şirince, czyli zielona oaza na wybrzeżu Morza Egejskiego w Türkiye (Turcji), na liście „Najlepszych wiosek turystycznych na świecie” w 2023 r.

Czarny pieprz / karabiber

Popularny na całym świecie czarny pieprz (tur. karabiber) można odnaleźć w niemalże każdej potrawie kuchni tureckiej. Turcy najczęściej mielą czarne ziarna i używają przyprawy w formie sproszkowanej. A co z właściwościami zdrowotnymi? Czarny pieprz ma ułatwiać trawienie oraz spalanie tłuszczu. Turcy lubią również powtarzać, że przyprawę powinno się spożywać w czasie przeziębienia, bowiem skutecznie wzmacnia ona odporność.

- Advertisement -

Mięta / nane

Za sprawą intensywnej esencji i orzeźwiającego smaku, mięta (tur. nane) jest ulubionym ziołowym dodatkiem w Turcji, stosowanym w sałatkach, przystawkach, zimnych sokach, deserach, nadziewanych warzywach oraz potrawach na bazie jogurtu. I jak wiadomo, przyprawa świetnie sprawdza się w przypadku dolegliwości żołądkowych, a także wspiera pracę układu oddechowego.

Kminek / kimyon

Intensywny smak kminku (tur. kimyon) to nieodłączny element tureckiej kuchni! Aromatyczna przyprawa wzbogaca nad Bosforem przede wszystkim najpopularniejsze dania mięsne, w tym. słynne tureckie klopsiki, noszące nazwę köfte oraz pikantne kiełbaski sucuk. Nie od dziś wiadomo, że aromat kminku świetnie niweluje nadmierny zapach pieczonego i smażonego mięsa. Podobnie jak w przypadku czarnego pieprzu, także kminek jest najchętniej stosowany przez Turków w formie sproszkowanej. Jak wszystkim innym przyprawom, także i kminkowi przypisuje się sporo właściwości zdrowotnych – jego zwolennicy chętnie powtarzają, że m.in. ułatwia on trawienie oraz opóźnia proces starzenia się komórek.

- Advertisement -
Polecamy Ci także:  Turecki kebab – nieodłączny element kulinarnej tradycji Turcji

Sumak / sumak

Sumak to przyprawa znana ze swojego cierpkiego smaku, porównywalnego do cytryny. Uprawia się ją przede wszystkim w południowo-wschodniej Turcji. Zebrane liście są suszone, a następnie mielone na proszek. Sumak urozmaica skład wielu słynnych tureckich potraw, w tym m.in. kebabów, jak również surowych klopsików çiğ köfte, ryb oraz tzw. tureckich ravioli, czyli niewielkich pierożków mantı. Podobnie, jak mięta, sumak łagodzi trawienie, a dodatkowo pomaga zrównoważyć poziom cukru w organizmie.

Cynamon / tarçın

Obecność cynamonu w przyrządzanych nad Bosforem potrawach sięga czasów Imperium Osmańskiego. Zapach i smak tej niezwykle aromatycznej przyprawy rozkochał w sobie zresztą podniebienia smakoszy na całym świecie! W Turcji używa się go zarówno w wersji sproszkowanej, jak i w formie lasek cynamonu. Przyprawa to nieodłączny element tureckich deserów, a co więcej posypka bez której trudno wyobrazić sobie serwowanie salepu. Co ciekawe, Turcy często doprawiają cynamonem warzywa, jagnięcinę i potrawy z kurczaka! Cynamon korzystnie wpływa na proces spalania tłuszczu, obniża poziom cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi, jak również zwiększa odporność organizmu.

Polecamy Ci także:  Nowe taksówki w Stambule: Rewolucja w miejskim transporcie – Co powinni wiedzieć turyści?

Rozmaryn / biberiye

Rozmaryn (tur. biberiye) w Turcji najczęściej pozyskuje się z drzew uprawianych w basenie Morza Śródziemnego, których liście cechuje przyjemny zapach. Po zebraniu, trafiają na tureckie stoły zarówno w formie świeżej, jak i suszonej. Znany od starożytności rozmaryn, nad Bosforem najczęściej dodaje się do potraw mięsnych i sosów. Turcy często sięgają również po herbatę z rozmarynu (tur. biberiye çayı), która działa korzystnie na wiele układów – od trawiennego, przez oddechowy aż po nerwowy.

Godździki / karanfil

Przyprawa goździkowa (tur. karanfil) to kolejny integralny element tureckiej kuchni. Najczęściej można ją spotkać we wszelkiego rodzaju sorbetach, czyli orzeźwiających napojach przygotowywanych z mrożonych owoców, jak również w kompotach, ciastach, deserach i herbatach. Przyprawa sprzyja niwelowaniu bólu gardła, a także wspiera organizm w walce z dolegliwościami żołądkowymi. Co więcej, Turcy często żują goździki, by odświeżyć oddech. W wielu tureckich restauracjach gościom oferuje się w tym celu kilka goździków wraz z rachunkiem.

- Advertisement -

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Sprawdź inne artykuły według kategorii:
  • Sprawdź inne według słów kluczowych:
  • kuchnia
Strona głównaLifestyleInspiracje kulinarneNajpopularniejsze tureckie przyprawy

Podobne artykuły

Antalya 2

Antalya, Turcja – praktyczny przewodnik

Położona w południowo-zachodniej Turcji, Antalya to największe tureckie miasto nad Morzem Śródziemnym. Co roku przyciąga tłumy zagranicznych turystów, będąc dziewiątym co do wielkości miastem...
Riwiera Turecka
18
minutes

Tureckie wina – co warto wiedzieć podczas podróży

Tureckie wina to idealny punkt programu dla turystów odkrywających kulturę i smaki tego fascynującego kraju. Turcja, znana z bogatej tradycji winiarskiej sięgającej kilku tysięcy...
Canakkale
2
minutes
wiza do turcji

Czy do Turcji potrzebna jest wiza w 2025 roku? Kompletny przewodnik...

Podróż do Turcji w 2025 roku to marzenie wielu osób, ale zanim spakujesz walizki, warto sprawdzić, czy do Turcji potrzebna jest wiza. Przepisy dotyczące wiz...
Turcja
4
minutes
WaltersCoffeeRoastery 10 of 10 1

Kadıköy – hipsterska dzielnica po azjatyckiej stronie Stambułu

Odkryj z nami fascynujący świat stambulskiej dzielnicy Kadıköy: perły na styku tradycji i nowoczesności, której urok kusi każdego odwiedzającego. W naszym artykule zgłębimy tajemnice...
Stambuł
3
minutes
Aleksandropolis min

Aleksandropolis – urokliwe greckie miasto w pobliżu granicy z Turcją

Aleksandropolis, w Turcji znane jako Dedeağaç, to nadmorskie greckie miasto położone w regionie Macedonii Wschodniej i Tracji, w odległości zaledwie 70 km od tureckiego...
Grecja
3
minutes
Turcja jedzenie 3 of 1

Tradycje kulinarne Turków – to warto wiedzieć

Choć Turcja kojarzy się przede wszystkim z kebabem, kulinarne zwyczaje tego kraju są znacznie bardziej rozległe i fascynujące. Turcy mogą pochwalić się bogatą tradycą...
Inspiracje kulinarne
5
minutes