☞ Moje książki - sklep

Najpopularniejsze tureckie przyprawy

Autor zdjęć: Marcin Bąkiewicz
- Advertisement -

Jest wiele powodów, dla których turecka kuchnia uznawana jest za jedną z najlepszych na świecie, ale jednym z kluczowych jest bez wątpienia duża ilość zawartych w niej orientalnych przypraw, które wzbogacają smak posiłków nad Bosforem. Oprócz walorów smakowych, tureckie przyprawy wzmacniają aromat, a zarazem korzystnie wpływają na zdrowie. Które z nich najczęściej trafiają na tureckie stoły? Sprawdźmy!

Suszona czerwona papryka w płatkach / kırmızı pul biber

Jedną z najpopularniejszych przypraw w Turcji, która nadaje wspaniały aromat o lekko gorzkim smaku, jest suszona czerwona papryka w płatkach (tur. kırmızı pul biber). Przysmak jest chętnie dodawany przez Turków i Turczynki niemalże do wszystkich rodzajów dań, od zup, przez mięsa, aż po zapiekanki i frytki. Wiele osób uznaje czerwoną paprykę za naturalny środek przeciwbólowy, jak również jako sposób na wzmocnienie układu odpornościowego, za sprawą zawartej w niej witaminy C.

Polecamy Ci także:  Ile się leci do Turcji? Przewodnik po czasie lotu z Polski do najpopularniejszych miast

Czarny pieprz / karabiber

Popularny na całym świecie czarny pieprz (tur. karabiber) można odnaleźć w niemalże każdej potrawie kuchni tureckiej. Turcy najczęściej mielą czarne ziarna i używają przyprawy w formie sproszkowanej. A co z właściwościami zdrowotnymi? Czarny pieprz ma ułatwiać trawienie oraz spalanie tłuszczu. Turcy lubią również powtarzać, że przyprawę powinno się spożywać w czasie przeziębienia, bowiem skutecznie wzmacnia ona odporność.

- Advertisement -

Mięta / nane

Za sprawą intensywnej esencji i orzeźwiającego smaku, mięta (tur. nane) jest ulubionym ziołowym dodatkiem w Turcji, stosowanym w sałatkach, przystawkach, zimnych sokach, deserach, nadziewanych warzywach oraz potrawach na bazie jogurtu. I jak wiadomo, przyprawa świetnie sprawdza się w przypadku dolegliwości żołądkowych, a także wspiera pracę układu oddechowego.

Kminek / kimyon

Intensywny smak kminku (tur. kimyon) to nieodłączny element tureckiej kuchni! Aromatyczna przyprawa wzbogaca nad Bosforem przede wszystkim najpopularniejsze dania mięsne, w tym. słynne tureckie klopsiki, noszące nazwę köfte oraz pikantne kiełbaski sucuk. Nie od dziś wiadomo, że aromat kminku świetnie niweluje nadmierny zapach pieczonego i smażonego mięsa. Podobnie jak w przypadku czarnego pieprzu, także kminek jest najchętniej stosowany przez Turków w formie sproszkowanej. Jak wszystkim innym przyprawom, także i kminkowi przypisuje się sporo właściwości zdrowotnych – jego zwolennicy chętnie powtarzają, że m.in. ułatwia on trawienie oraz opóźnia proces starzenia się komórek.

- Advertisement -
Polecamy Ci także:  Turecka herbata (çay): Historia, tradycja, jak parzyć

Sumak / sumak

Sumak to przyprawa znana ze swojego cierpkiego smaku, porównywalnego do cytryny. Uprawia się ją przede wszystkim w południowo-wschodniej Turcji. Zebrane liście są suszone, a następnie mielone na proszek. Sumak urozmaica skład wielu słynnych tureckich potraw, w tym m.in. kebabów, jak również surowych klopsików çiğ köfte, ryb oraz tzw. tureckich ravioli, czyli niewielkich pierożków mantı. Podobnie, jak mięta, sumak łagodzi trawienie, a dodatkowo pomaga zrównoważyć poziom cukru w organizmie.

Cynamon / tarçın

Obecność cynamonu w przyrządzanych nad Bosforem potrawach sięga czasów Imperium Osmańskiego. Zapach i smak tej niezwykle aromatycznej przyprawy rozkochał w sobie zresztą podniebienia smakoszy na całym świecie! W Turcji używa się go zarówno w wersji sproszkowanej, jak i w formie lasek cynamonu. Przyprawa to nieodłączny element tureckich deserów, a co więcej posypka bez której trudno wyobrazić sobie serwowanie salepu. Co ciekawe, Turcy często doprawiają cynamonem warzywa, jagnięcinę i potrawy z kurczaka! Cynamon korzystnie wpływa na proces spalania tłuszczu, obniża poziom cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi, jak również zwiększa odporność organizmu.

Polecamy Ci także:  Antalya, Turcja - praktyczny przewodnik

Rozmaryn / biberiye

Rozmaryn (tur. biberiye) w Turcji najczęściej pozyskuje się z drzew uprawianych w basenie Morza Śródziemnego, których liście cechuje przyjemny zapach. Po zebraniu, trafiają na tureckie stoły zarówno w formie świeżej, jak i suszonej. Znany od starożytności rozmaryn, nad Bosforem najczęściej dodaje się do potraw mięsnych i sosów. Turcy często sięgają również po herbatę z rozmarynu (tur. biberiye çayı), która działa korzystnie na wiele układów – od trawiennego, przez oddechowy aż po nerwowy.

Godździki / karanfil

Przyprawa goździkowa (tur. karanfil) to kolejny integralny element tureckiej kuchni. Najczęściej można ją spotkać we wszelkiego rodzaju sorbetach, czyli orzeźwiających napojach przygotowywanych z mrożonych owoców, jak również w kompotach, ciastach, deserach i herbatach. Przyprawa sprzyja niwelowaniu bólu gardła, a także wspiera organizm w walce z dolegliwościami żołądkowymi. Co więcej, Turcy często żują goździki, by odświeżyć oddech. W wielu tureckich restauracjach gościom oferuje się w tym celu kilka goździków wraz z rachunkiem.

- Advertisement -

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Sprawdź inne artykuły według kategorii:
  • Sprawdź inne według słów kluczowych:
  • kuchnia
Strona głównaLifestyleInspiracje kulinarneNajpopularniejsze tureckie przyprawy

Podobne artykuły

Stambul informacjepraktyczne 12 of 1

Stambuł – wszystko, co warto wiedzieć o tureckiej metropolii

Stambuł to największe, najbardziej zaludnione a zarazem najbarwniejsze i pełne atrakcji turystycznych miasto w Turcji. Stambuł - podsumowanie najważniejszych informacji dawna stolica trzech imperiów: rzymskiego,...
Stambuł
8
minutes
Eurowizja

Dlaczego Turcja (już) nie bierze udziału w Eurowizji?

Wraz z nadejściem maja uwagę miłośników muzyki na całym świecie corocznie przyciąga Konkurs Piosenki Eurowizji. Zapoczątkowane w połowie lat 50. wydarzenie jest jednym z...
Kultura i sztuka
2
minutes
Halfeti 9412

Halfeti – zatopione miasto w południowo-wschodniej Turcji podbija serca turystów

Halfeti to niewielkie miasteczko rybackie, zlokalizowane w prowincji Şanlıurfa, w południowo-wschodniej Turcji. Historia położonej nad brzegiem Eufratu miejscowości sięga 3000 lat. Swoją popularność miejsce...
Turcja
2
minutes
Postaw mi kawę na buycoffee.to

Dlaczego w Stambule jest tyle kotów?

Stambuł, miasto o niepowtarzalnym uroku, gdzie spotykają się Europa i Azja, fascynuje swoją różnorodnością. Przepych meczetów, szum Bosforu, tętniące życiem bazary – wszystko to...
Lifestyle
4
minutes
Sanliurfa meczet 2 of 1

Şanliurfa – miejsce narodzin proroka Ibrahima oraz cel pielgrzymek muzułmanów (Turcja...

Meczet Halil-ur Rahmana, Mevlid-i Halila, jaskinia narodzin proroka Ibrahima oraz tzw. "staw ze świętymi karpiami" to kluczowe miejsca dla wyznawców islamu w południowo-wschodniej Anatolii,...
Sanliurfa
5
minutes
jedzenie kohlanta 2

Co to jest mango sticky rice? Poznaj najpyszniejszy tajski deser!

Mango sticky rice to tradycyjny tajski deser, przygotowywany z kleistego ryżu, mleka kokosowego oraz owocu mango. Połączenie tych składników daje niezwykle pyszny rezultat! Nic...
Azja
3
minutes